måndag 17 januari 2011

Bolån på Island

Var glad över att du inte har bolån på Island. I denna artikel kan man läsa om paret som köpte en gård på Island för motsvarande 770 000 SEK två år innan finanskrisen. Nu har lånet räknats upp med 400 000 SEK eftersom på Island så räknas lånen upp med (pris)inflationen. Då den isländska kronan har kollapsat mot i stort sett alla andra valutor så har även prisinflationen exploderat på grund av höjda importpriser.  Prisinflationen var uppe och nosade på 20% i början på 2009 som nedanstående graf visar(från Islands motsvarighet till SCB).
Prisinflation för Island 2007-2010
Hur någon kan gå med på att ta bolån med såna villkor är obegripligt. Det var väl sannolikt de numera kollapsade isländska storbankerna som en gång fick igenom de hutlösa villkoren. Så här beskriver låntagarna i artikeln situationen:
– Vi amorterar hela tiden men lånet går bara upp. Än har vi inte gått i konkurs, men det är tröstlöst.
Visserligen slipper svenska kunder uppräkning med prisinflationen men vi har ändå inte direkt förmånliga villkor på våra bolån i Sverige. En amerikan skulle förmodligen säga samma sak om våra villkor som vi gör om Islands. I USA kan man ju som bekant bli av med eventuella huslån om man går i personlig konkurs.

Man kan förvisso gå i personlig konkurs även i Sverige men då säljer banken bostaden och eventuell restskuld behålls av bolånekunden som blancolån. Det lär bli ganska stora belopp med tanke på att bostäderna ökat med 87% på endast 10 år i Sverige. Otänkbart kanske vissa svenska bolånekunder säger, men det sa nog också islänningarna innan den internationella finanskrisen slog till.

1 kommentar:

  1. Att vi har de regler kring bolån som vi har kan vi vara glada för, USA:s system är det som föranlett hela finanskrisen. Det är väl mer än rimligt att den som tar ett lån är införstådd med att pengarna ska betalas tillbaka.

    Alternativet är naturligtvis att göra som USA, med medföljande risk för bankerna. Högre risk= högre ränta. Deras system är idiotiskt, vilket även Islands får anses vara.

    SvaraRadera