lördag 29 januari 2011

Bolånetak får effekt

När bolånetaket introducerades så var det många som ansåg att det inte var tillräckligt och att effekten skulle bli liten om ens någon alls. Jag har däremot alltid trott att det kommer få en stor effekt på priserna eftersom ekonomiskt svaga grupper med små kontantinsatser försvinner från marknaden. Det betyder färre spekulanter och mindre fart på budgivningarna.

Som ett exempel så kunde någon som tidigare lånade via SBAB bara ha 100 tusen i kontantinsats och ändå köpa en lägenhet för 2 miljoner. Med bolånetaket kan samma spekulant bara köpa en lägenhet värd 667 tusen, vilket i princip gör det omöjligt att köpa en lägenhet centralt i de flesta större svenska städer.

Nu har tiden gått och vi borde börja se de första tecknen på vad som egentligen har hänt på marknaden. Mäklarsamfundet som borde ha god insyn har nyligen gått ut med ett pressmeddelande där de är mycket bekymrade. De skriver bland annat att ekonomiskt svaga grupper har försvunnit från marknaden och att människor tittar på billigare boende än de först tänkt.

Men var inte själva tanken med bolånetaket att förhindra människor att låna mer än vad deras ekonomi klarar av? Jo, ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det naturligtvis bra men för mäklare och därmed mäklarsamfundet är det inte så bra.

Bolånetaket gör nämligen att det tar längre tid att sälja bostäder eftersom allt fler objekt inte når upp till det pris säljare anser är skäligt. Borta är alltså de tider där mäklare kunde ha visning på helgen och skriva kontrakt till veckan. Längre tider för försäljning gör att mäklare får det tuffare eftersom de inte får sin provision förrän affären är klar.

Frågan är om man redan nu kan se i statistiken vad som är på väg att hända? Det som borde ha hänt är att de objekt som inte når upp till begärt pris tas bort från marknaden och senare dyker upp till fast pris. Det är ett gammalt trick som ofta fungerat tidigare eftersom många som är trötta på budgivningar har sett det som sin chans att bli husägare.

Nu är det ännu för tidigt att säga med säkerhet men Hemnet presenteras statistik över utropspris för samtliga objekt som läggs upp på deras sida. Av grafen nedan att döma har utropspriserna ökat med nästan 500 tusen i snitt för villor i Stockholm jämfört med samma period förra året. Och orsaken till det kan vara en stor andel objekt till fastpris som dragit upp snittet rejält.

Begärt pris på nyinkomna villor i Stockholm(blått 2011/rött 2010)

5 kommentarer:

 1. Kanon!
  Slå sedan samman slutsatserna från detta med "Kronan sänker exporten" och de effekter höjda räntor får för svenska statsfinanser.

  Det är inte rimligt att CB med räntan som styrmedel ska hantera hushållens belåning samtidigt med ansvar för exportens utveckling för de svenska företagen.

  Håller med om att bolånetaket var nödvändigt. Skulle naturligtvis ha slagits fast för 20 år sedan. Och räcker inte detta får man väl ta till amorteringskrav. TILL SKYDD för ekonomiskt svaga, banker och statsfinanserna. Inte till last. Dina slutsatser är klockrena. Varför skulle någon överhuvudtaget VILJA låna mer än vad deras ekonomi klarar av?
  Mäklarsamfundet har ingen talan..

  SvaraRadera
 2. Ja som tur är så får mäklare inte bestämma för då hade det varit 100% belåning som gällde nu. Då skulle de antagligen gått ut med ett pressmeddelande om hur lätt förstagångsköpare kommer in på marknaden och hur många väljer dyrare bostäder än vad de egentligen hade tänkt sig.

  SvaraRadera
 3. "Borta är alltså de tider där mäklare kunde ha visning på helgen och skriva kontrakt till veckan."

  Är inte det här ett lite väl vågat påstående? Kollar man på t.ex. Notars hemsida, som visar alla pågående budgivningar, så ser man att de flesta objekt budas upp och försvinner på tre-fyra dagar.

  Och angående att utgångspriserna på villor i Sthlm är upp 500 000: dataserien för 2010 är ju ganska volatil. Känns snarare som slumpen än något annat...

  SvaraRadera
 4. Nja vågat vet jag väl inte, det står ju till och med i mäklarsamfundets pressmedelande.

  Jag skrev också att det är för tidigt att säga. Men samma sak har hänt med bostadsrätter i Stockholm. Och det är samma historia om man kollar på hela landet.

  SvaraRadera
 5. Troligen har du rätt i att billiga objekt tas bort från marknaden. Det kan nog vara så att vi börjar se de marknadens första motstånd mot sänkta priser iom att krediter inte längre är lika lättillgängliga. Om så är fallet borde omsättningshastigheten på bostadsmarknaden minska nu. Den naturliga konsekvensen av detta är att mäklare troligen kontrar med att rekommendera säljare att vänta med att sälja hus som inte blir sålda till utsatt pris för att hålla uppe den allmänna prisnivån. När det motståndet bryts kommer vi se fler hus till fast pris, därefter kommer det att annonseras fler hus till nedsatt pris alt tidigare borttagna hus som kommer in på marknaden igen men till ett lägre pris.

  Om detta sker i en global lågkonjunktur kommer detta kanske att ske i närmast "fritt fall".

  SvaraRadera