fredag 14 januari 2011

Den nordiska bostadsbubblan

Finnarna börjar oroa sig över sin egen lilla bostadsbubbla. Jag skriver lilla eftersom priserna endast stigit med 47% på tio år medan priserna i Sverige stigit med hela 87%. Det råder alltså ingen tvivel om vem som leder finnkampen i ansvarslös kreditgivning. Följande citat från artikeln är talande för hur situationen skiljer sig mellan länderna.
Det är inte så lätt att låna i Finland. Banken kontrollerar allt. Vad man har för sparkapital och andra säkerheter. När jag köpte lägenheten i Sverige fick jag låna hela köpesumman utan några direkta frågor, säger Annika Madejska.
Om Sverige hade haft lika strikt kreditgivning som Finland så hade inte priserna ökat med 87% i Sverige. Om det råder det ingen tvivel. Att priserna ändå ökade med 47% i Finland trots restriktiv kreditgivning beror sannolikt på att de haft samma låga räntor som övriga Euro-länder under lång tid. Låga räntor som passade Tyskland men som blåste upp fastighetspriser i länder med hög tillväxt som hade behövt ha en högre ränta. Under samma 10-års period hölls priserna stabila i Tyskland.
För Sverige är problemet inte bara att svenskarna får låna för mycket med bankernas goda minne. Ett växande problem är att när man väl tagit sina lån så verkar många glömma allt vad lån och amorteringar heter. I en undersökning som genomfördes i december 2010 så kom det fram att så många som 1 av 4 bolånekunder inte visste hur mycket de lånat. Ungefär lika många visste inte om de hade rörlig eller bunden ränta på sina bolån.

Med tanke på hur många som är så ansvarslösa att de lånar miljoner och sedan glömmer det nästa dag är det inte förvånande att antalet exekutiva auktioner ökade med 30% 2010. Det krävs nämligen inte mycket för att missa några betalningar om lånen är på miljoner istället för några hundra tusen som för 10 år sedan. Om inte de svenska storbankerna redan är oroliga så borde de vara det.

1 kommentar:

  1. Jag kommer ihåg kraschen 1990. Köpte och sålde hus den våren. Till hösten gick luften ur bostadsbubblan, som var betydligt mindre än dagens bubbla. Sedan fick vi den omtalade krisen med 500% ränta mm.

    När dagens bubbla briserar(troligen i år) samtidigt med förluster i Baltikum, kommer förmodligen fler än en storbank gå omkull, och försöker staten rädda dem då går vi mot statsbankrutt, samtidigt som Peak Oil effekterna börjar slå till.

    Verkligt intressanta tider vi har framför oss.

    /Ken

    SvaraRadera