söndag 30 januari 2011

Egypten och oljan

Vi har inte hört det rapporteras i massmedia att det underliggande skälet till att vi har uppror i Egypten faktiskt beror på Peak Oil. Jag hade det på känn även om jag inte har haft tid att undersöka saken närmare, men nu har en artikel publicerats på The Oil Drum som bekräftar mina misstankar. Där publiceras bland annat nedanstående graf över oljeproduktionens utveckling i Egypten.

Oljeproduktion i Egypten


Som kan ses i grafen så toppade oljeproduktionen i Egypten i mitten av 90-talet men har sedan dess inte fallit alltför mycket. Men den inhemska konsumtionen av olja i Egypten har ökat och är nu lika stor eller större än produktionen. Egypten har alltså förvandlats från en oljeexportör till importör på mindre än 15 år efter toppen i produktionen.

Anledningen till den kraftigt ökade konsumtionen är inte oväntat en skenande befolkningsutveckling. I början på 50-talet hade Egypten en befolkning på strax över 20 miljoner. Idag ligger siffran på nästan 80 miljoner. Det kan jämföras med Sverige som under samma period bara ökat från 7 till lite över 9 miljoner.

Under de senaste åren har mycket av oljeintäkterna i Egypten gått till att sälja livsmedel och drivmedel billigt till befolkningen. Nu när oljeintäkerna är ett minne blott har det blivit ohållbart att fortsätta på samma sätt. Men stigande världsmarknadspriser på mat och energi i kombination med hot om att sluta med subventionerna har varit en starkt bidragande orsak till de oroligheter vi nu ser.

Egypten representerar egentligen ett typexempel på hur ett land inte bör hantera sina oljetillgångar. Istället för att som Norge spara intäkterna i en oljefond för framtida generationer så finns inte mycket kvar. Nu när det är för sent sitter man med en befolkning som egentligen är för stor för landets ekonomi och jordbruksresurser. Dessutom måste man nu spendera pengar man inte har på att importera olja när priset ligger på 100$ fatet.

Tyvärr är det inte ett ovanligt scenario som Egypten representerar då samma sak händer i princip alla utvecklingsländer med oljereserver. Det som nu händer i Egypten kommer alltså med tiden även hända i länder som t.ex. Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, det är bara en fråga om när - inte om.

5 kommentarer:

 1. Stort tack till Flute som har fixat så att jag har hittat till din utmärkta blogg!

  SvaraRadera
 2. Just Saudi och UAE investerar rätt mycket av sina pengar i annat, man kan naturligtvis ha åsikter om hur UAE:s vidlyftiga fastighetsbyggen för att ta ett exempel. Men visst försöker de diversifiera. Dessa länder har också tillskillnad från Egypten ingen som helst historia av politiska partier, allmänna val osv.

  SvaraRadera
 3. Det förklarar kanske en del varför det inte verkar finnas någon som står på barrikaderna för att ta över (har dock ej full koll på nyhetsflödet).

  SvaraRadera
 4. "Juan Pablo Perez Alfonzo, referred to oil as the devil’s excrement" skriver bloggaren som kallar sig samma sak.

  SvaraRadera