onsdag 26 januari 2011

Hyperinflation i Ryssland?

Nu kommer rapporter om att Ryssland planerar att införa priskontroller på vissa grundläggande varor. En nyhet som inte rapporterats särskilt väl i svensk media(om ens alls?). Det är konstigt med tanke på att Ryssland är en av våra största nära grannar med en militärmakt som får vår egen att likna en leksaksarme. Att följa utvecklingen i Ryssland borde alltså ligga i varje svensks intresse.

Förhoppningen med att införa priskontroller är att vanligt folk med inkomster som inte hänger med inflationen ska kunna köpa det nödvändiga utan att behöva svälta. Problemet är bara att de varor som det sätts pristak på ofta snabbt tar slut eftersom det blir mer lönsamt att sälja på den svarta marknaden. Införandet av priskontroller kan alltså vara kontraproduktivt när det gäller att bekämpa inflationen eftersom det kan leda till att förtroendet för den ryska rubeln faller. Rubeln som betalningsmedel undergrävs eftersom handel på den svarta marknaden ofta sker med andra mer stabila valutor som t.ex. amerikanska dollar eller euro.

I slutändan kan ett totalt förlorat förtroende för den egna valutan leda till hyperinflation. Det inträffade för bara några år sedan i Zimbabwe. Men till skillnad från Ryssland så infördes priskontroller först när hyperinflationen var ett faktum eftersom inflationen år 2007 låg på astronomiska 4500%. Det är alltså ett förlorat förtroende för valutan som är det primära skälet till hyperinflation, inte en hög inflation i sig även om det kan fungera som en katalysator. Vad är det då som gör att Ryssland inför så drastiska åtgärder redan nu? Se nedan för utvecklingen av inflationen i Ryssland sedan år 2000.

Inflation i Ryssland
Sett över en 10-årsperiod verkar inte inflationen vara ett så stort problem just nu. Förvisso ligger den på nästan 10% men för 10 år sedan låg den på över 20%. Kanske förstår vi problemet när vi kollar hur BNP har utvecklats i Ryssland under samma period.

BNP-tillväxt i Ryssland
Tillväxten har varit hög i Ryssland under hela 00-talet och låg precis innan finanskrisen på närmare 10% - en siffra som kan jämföras med Kina. Men till skillnad från Kina så drabbades Ryssland hårt av finanskrisen när oljan tappade i värde och exportintäkterna föll. Ryssland har sedan dess återhämtat sig men återhämtningen har varit svag och ser nu ut att vara på nedåtgående från låga tal.

Det går att överleva hög inflation för ett land under perioder om även BNP-tillväxten är hög men när den som i Rysslands fall är lägre än inflationen så uppstår snabbt ett problem. Det brukar kallas för stagflation av ekonomer men teorierna om hur det ska undvikas är ungefär lika många som antalet ekonomer med åsikter i ämnet.

Jag tror personligen att Ryssland har drabbats av samma prisinflation som övriga världen fått känna av på sistone. Prisinflationen är den här gången främst driven av dåliga skördeår, kvantitativa lättnader i USA och en kraftigt ökande efterfrågan från utvecklingsländer som Kina och Indien.

Om ett land som Ryssland under perioder med hög prisinflation har låga tillväxttal får de naturligtvis stora problem eftersom mer och mer av BNP används till nödvändigheter som mat. Samma sak kan hända alla länder i världen inklusive Sverige(vi betalar ju dessutom mer och mer av våra inkomster till de svenska bankerna). Men då man som i Ryssland börjar mixtra med priskontroller riskerar man att även få hyperinflation på köpet. Och det kan i slutändan leda till en kollaps av det politiska systemet.

1 kommentar:

  1. Rubeln känns som mer stabil på sistone och förtroendet har ökat. Inte lagt märke till några priskontroller än så länge. Hoppas att det vänder i Ryssland.

    SvaraRadera