onsdag 5 januari 2011

Kinas påverkan på oljepriset

Många pratar ju om bubbla i Kina men faktum är att man säljer över en miljon bilar per månad i Kina. En siffra som är svår att föreställa sig. Det är mer än alla länders bilförsäljning i Västeuropa sammanslaget.

Bilförsäljning i världen
Det är dock inte bara goda nyheter för länder i väst får numera hård konkurrens om den kvarvarande oljan. Se nedanstående graf över Kina;s oljeexport över tiden.

Olje export/import Kina


Fram till ca 1992 var Kina fortfarande oljeexportör men ökar numera sin oljeimport dramatiskt. Som jämförelse så är t.ex. Norge;s oljeproduktion strax under 2 miljoner fat om dagen, det skulle bara ta Kina några år att äta upp hela Norge;s oljeexport med nuvarande tillväxttakt.
 
Det är därför mycket förvånande när så kallade tungviktare går ut och varnar för en råvarububbla. Med den enorma tillväxt vi sett i Kina de senaste 10 åren så har konkurrensen om världens ändliga resurser blivit så mycket hårdare. Det är dock sällan argument som biter på chefsekonomer, för dem handlar det bara om att pumpa upp mer olja. Varför inte börja pumpa lite mer i Sverige t.ex??

1 kommentar:

  1. Finns säkert svensk olja i Siljan-ringen!

    SvaraRadera