söndag 9 januari 2011

Matkravaller

Nu är vi inte i farozonen för matkravaller i Sverige än men det är ändå så att även vi har fått känna av de allt högre matpriserna. Vad är anledningen till att matpriserna stigit så mycket på senaste tiden? Några kanske säger att vi har haft några dåliga skördeår i t.ex. Ryssland som infört exportstopp för vete. Men kan det inte vara ett problem att jordens befolkning växer exponentiellt?

Tillväxt för oljeproduktion och befolkning i världen
Tillgången på olja har vuxit snabbare än befolkningen de senaste 100 åren. Men på senare tid har något hänt - trots rekordhöga priser så står produktionen av olja kvar på 85 miljoner fat om dagen. Borde inte en stor del av orsaken till högre matpriser ligga i att oljeproduktionen inte längre växer, samtidigt som befolkningen forsätter att växa exponentiellt?

Olja används i många steg tills det att den förädlade produkten kommer ut i butiken, exempel på användningsområden för olja är konstgödsel, bränsle för jordbruksmaskiner, förpackningar och transporter till slutkund.

Dessvärre är de matkravaller vi ser i utvecklingsländer bara början på ett enormt problem. Kanske är det osannolikt att Sverige blir drabbat av kravaller men det kommer nog kännas ganska dumt att vi budat över varandra på bostadsmarknaden när det börjar bli tråkigt att äta potatis vecka efter vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar