onsdag 12 januari 2011

Oljan rusar - knäcker den konjunkturen?

Det är väl inte en fråga om ett högt oljepris tar knäcken på vilken konjunkturuppgång som helst. Men frågan är vilka nivåer som är rimliga för att det inte ska få väldigt negativa konsekvenser. Se nedan för en utveckling av oljepriset sedan början på 2009.

Oljepris 2009-2011

Priset låg på 40$ fatet under våren 2009 och nu är priset och nosar på 100$ igen, det är en uppgång på 150% på mindre än två år. För länder utan egen oljeproduktion som Sverige så är påverkan mycket stor vid stigande oljepris eftersom olja är något vi ännu inte kan avvara, alternativen är inte tillräckligt bra eller finns inte i tillräckligt stora volymer.

Sverige importerar ungefär 0,6 miljoner fat olja om dagen eller 219 miljoner fat om året. En prisökning på 150% från 40$ fatet ger en extra kostnad på 92 miljarder SEK årligen(räknat på en dollarkurs på 7). Det är 92 miljarder som inte ger något mervärde utan går direkt i fickorna på oljeexportörer. 92 miljarder är ca 3% av Sveriges BNP. Situationen är naturligtvis betydligt värre för andra länder med högre oljeimport(många länder passar in)

Traditionellt har oljepriset sjunkit och hållit sig på väldigt låga nivåer under lågkonjunkturer. Det har fungerat som en katalysator eftersom tillgången på billig energi är fundamental för att stimulera ekonomin. Faktum är att ett lägre oljepris under lågkonjunkturer troligtvis varit mer stimulerande för ekonomier än vad t.ex. räntesänkningar av riksbanker världen över varit.
 
Även vid den senaste lågkonjunkturen sjönk oljepriset ner från toppnivåer på 140$ fatet. Skillnaden vid denna återhämtning är att oljepriset har stigit så fort och till så höga nivåer på kort tid. Oljepriset kommer vara orsaken till att den nuvarande bräckliga återhämtningen vänder till en ny lågkonjunktur inom en snar framtid.

1 kommentar:

  1. $150 i sommar? Och med det nästa krasch? Nu vet vi vilka varningssignaler vi skall hålla utkik efter.

    SvaraRadera