lördag 15 januari 2011

Oljan sinar i Norge

I denna artikel kan vi läsa att Norge sänker sin oljeprognos efter ett år då oljeproduktionen sjönk med hela 9,6%. Nästa år beräknas nedgången stanna vid endast 5,8%. Det är sannolikt en alltför optimistisk prognos eftersom en sänkning av produktionen på ca 10% per år är vad som förväntas nu när Norge nått Peak Oil. Se nedanstående graf som skapades för några år sedan över Norges förväntade oljeexport över tiden.

Prognos för oljeexport i Norge

Att Norge minskar sin oljeproduktion med ca 10% per år är viktigt ur strategisk synvinkel eftersom det är avgörande för Sverige att vi har en god granne som fortfarande exporterar stora volymer olja. Det finns nämligen inte så många andra länder i vår närhet med den kapaciteten. Den enda större spelaren förutom Norge är Ryssland. Sverige och Ryssland har inte haft så goda relationer genom åren och frågan är varför de skulle prioritera oss framför t.ex. Tyskland med ett behov av hela 2,7 miljoner fat om dagen?

Sverige är i behov av ca 0,35 miljoner fat olja om dagen för intern konsumtion(importen är högre men en stor del exporteras vidare). Finland som sitter i ungefär samma sits som Sverige är i behov av ca 0,25 miljoner fat om dagen. Totalt skulle alltså Sverige och Finland förbruka hela Norges oljeexport inom 5 år.

Men säger kanske vissa, även om oljan tar slut i Norge så kan väl Sverige köpa olja på den öppna marknaden? Nej tyvärr så tyder det mesta på att oljemarknaden blir mer och mer statisk. Stora oljeimportörer som t.ex. Kina låser upp oljeexportörer på långa kontrakt. Den oljan som binds upp av Kina kommer aldrig ut på den öppna marknaden oavsett pris. Detsamma gäller för den mesta av oljan i mellanöstern. Om USA får svårt att importera sitt behov av 15 miljoner fat om dagen så kommer med stor sannolikhet inte en droppe olja från Irak ut på den öppna marknaden.

1 kommentar:

  1. Du gör ett fel i dina beräkningar och det är att decline rate är inte linjär utan exponentiell. I tillägg var många norska installationer nedstängda under sommaren (EKO-Fisk området var nedstngt i princip hela juni). Men det är inte tal om att Norge inte har förvaltat sina resurser väl. Peakat när oljan stod i $10-20/fat och satt in samtliga pengar i utländska obligationer och aktier istället för att investera hemma.

    SvaraRadera