torsdag 13 januari 2011

Portugal räddas - Tyskland får betala kalaset

Igår var det mycket skriverier om hur Portugal riskerade en misslyckad auktion för sina statsobligationer. Nu blev det inte så eftersom ECB köper stora mängder statspapper från Euro-länder med dålig ekonomi, så även vid denna auktion. Om inte direkt så indirekt eftersom diverse europeiska storbanker köper upp obligationer och lämnar in till ECB i utbyte mot kontanter. Ungefär som det fungerar i USA med andra ord. Frågan är om dessa transaktioner har ett pris eller om det är mer eller mindre gratis?

Om vi kollar på hur Portugals 10-åriga statsobligation har utvecklats på sista tiden så ser vi att situationen faktiskt förbättrats tack vare stödköp från ECB och nu senast även från Japan och Kina.

Portugal 10-årig statsobligation
Om vi istället kollar på utvecklingen för Tysklands 10-åriga statsobligation så blir historien en helt annan.

Tyskland 10-årig statsobligation
Det ser alltså ut som om Tyskland har fått betala ett pris i form av högre statslåneräntor i och med den senaste krisen men kanske framförallt för det massiva stödet från ECB. För då det blir färre och färre länder inom EMU som har sina statsfinanser i ordning så blir risken att skuldkrisen vältrar över på dem större. Det troliga är att om något av PIIGS ställer in betalningarna så får starka länder som Tyskland betala för de statsobligationer ECB samlat på sig på ett eller annat sätt. Det är sannolikt därför räntorna stiger för Tyskland men sjunker för PIIGS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar