onsdag 19 januari 2011

Redo för Kinas endgame?

Endgame är ett engelskt ord utan bra svensk översättning, det syftade ursprungligen på de sista dragen i schack innan den strategiskt överlägsna spelaren(Kina) ställer motståndaren(övriga världen) i schack matt. Men ordet används nu i vidare bemärkelse för strategiskt planering med ett outtalat mål i sikte. Ingen som har följt Kinas utveckling de senaste 10 åren kan ju ha undgått att undra vad kommunistpartiet i Kina har för endgame? Ingen utom partitoppen i Kina kan naturligtvis vara helt säker men här kommer min kvalificerade gissning.

När före detta Sovjet splittrades i början på 90-talet insåg Kina att för att bli en supermakt krävs framförallt en stark ekonomi. Sovjet försökte hålla jämna steg med USA men ofta låg de steget efter inom de flesta områden. Det övergripande målet för Kina är alltså med stor sannolikhet att bli världens största och mäktigaste ekonomi. Militär överlägsenhet kommer som en naturlig följd av att också vara ekonomiskt överlägsen.

För att nå ekonomisk överlägsenhet så insåg kineserna att de måste ha en stark inhemsk marknad. Hur får man det när större delen av befolkningen är fattiga bönder? Man ser till att bli världens fabrik och att man ligger inom teknikens framkant inom alla områden. Man insåg att värdeförädlande produktion skapar jobb och framförallt exportintäkter som kan köpa viktiga råvaror. Kina försöker numera mer eller mindre strypa det mesta av sin egen export av råvaror för att istället tillverka förädlade produkter. Det senaste aktuella exemplet är strypning av export av sällsynta jordartsmetaller. Istället för att exportera råvarorna så tillverkar Kina numera själva vindturbiner,mobiltelefoner och batterier för export och kan därmed göra större vinster.

Istället för att exportera råvaror som var vanligt för 10 år sedan så är Kina numera en av världens största importörer av råvaror. Kina agerar långsiktigt för att tillgodose sina behov, man har t.ex. långa kontrakt med oljeexportörer som Iran och Venezuela - länder med goda relationer till Kina. I denna artikel kan vi läsa om hur Kina under 2009-2010 lånade ut 110 miljarder dollar till länder i tredje världen viktiga för Kinas försörjning av råvaror. Pengarna har sannolikt gått till infrastruktursatsningar för att se till att råvaror säkras för leverans till Kina.

Övriga världen har varit ganska nöjda med att Kina tagit över smutsig industri. Det har väl höjts en och annan kritisk röst som varnat för att ekonomin blir lidande när värdeskapande industri skeppas utomlands. Men kritikerna har snabbt tystats ner av kollektivet som vurmat för den nya tjänsteekonomin. Kina har nog skrattat för sig själva när de följt debatten i väst och insåg hur lätt deras plan kunde verkställas. Det på papperet största hindret för Kinas endgame: USA var ledande på att skeppa sina teknikjobb till lågkostnadsländer som Kina. Även om USA och väst bestämde sig för att ta tillbaka initiativet så skulle det bli svårt eftersom Kina numera är teknikledande inom många branscher.

Att Kina under lång tid haft fast växelkurs mot dollarn har varit en viktig del av strategin. Det har hållit nere lönekostnaden som ju varit det största incitamentet för kortsiktiga västerländska företagschefer när jobb skeppats iväg till lågkostnadsländer. Kina har inte haft några problem att köpa de råvaror eller utländska företag man vill ha trots en svag inhemsk valuta eftersom man haft så stora exportintäkter i utländsk valuta.

Frågan alla borde ställa sig är vad som händer när Kina bestämmer sig för att släppa valutan fri? Många säger att de skulle aldrig göra det eftersom det riskerar den viktiga exportindustrin. Men målet för Kina är enligt mig inte att behålla ett status quo där Kina förblir världens fabrik. Utan Kina vill först och främst ha en stark inhemsk marknad, inte nödvändigtvis en stark exportsektor. Jag tror det är sannolikt att Kina inom en snar framtid släpper valutan fri just för att nå sitt endgame: att bli världens mäktigaste ekonomi.

Det som kommer att hända för övriga världen när Kina släpper valutan fri är att 1,3 miljarder kineser snabbare än någon annan gång i historien får en köpkraft som matchar västs. Det blir jobbigt för oss i väst men för kineserna kommer det bli en stor lättnad. Prisinflationen är mycket hög i Kina just nu på grund av de kraftigt ökande priserna på mat och råvaror. Om yuanen förstärks med kanske 30-50% blir livet snabbt enklare för många kineser. Men för oss i väst kommer prisinflationen att explodera när miljontals kineser plötsligt har lika stark köpkraft som oss.

En flytande Yuan kommer naturligtvis initialt slå hårt mot exportindustrin, men det inte många vet är att exporten faktiskt bara står för 5% av Kinas BNP. Dessutom är världen beroende av många produkter som idag produceras av Kina, det blir inte så lätt att hitta alternativ varför effekten av en starkare Yuan sannolikt blir låg även initialt. När väl växelkursen släpps fri kommer Kina växla om att till likt USA bli en ekonomi orienterad kring inhemsk konsumtion. Det kommer om kommunistpartiet planerat sitt endgame rätt leda till att Kina inom några år är en långt större ekonomi än USA, inte minst på grund av en betydligt högre befolkning.

5 kommentarer:

 1. Slutspel kallas det helt enkelt även i schack.
  Bra artikel annars. Jag gillar din blogg och har satt upp dig på listan över "bloggrannar".

  SvaraRadera
 2. Tack för det. Det var snällt att lägga till mig som "granne".

  Jo jag vet att det kallas slutspel, det kändes dock fel att använda det här, jag fick associationer till ishockey av någon anledning...

  SvaraRadera
 3. Vad tror du kommer hända med dollarn om/när kineserna släpper sin valuta fri?

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte att dollarn påverkas mer än andra valutor initialt. På längre sikt så beror det på hur USA sköter sina finanser. USA har kunnat trycka nya dollar utan att straffas med en lägre växelkurs tack vare sin status som reservvaluta. När Kina blir den dominerande ekonomin blir det svårt att agera som man gjort hittills utan att dollarn sjunker som en sten.

  SvaraRadera
 5. Bra och intressant blogg, men jag delar inte din bild av ett Kina med nån slags utstuderad agenda.

  Politikerna i Kina är tyvärr lika korkade som de i väst, och de har sina egna skilda agendor. Många kommentatorer i väst verkar inte känna till att det inom Kinas maktelit finns personer med olika intressen och åsikter, samt att dessa ekonomiska frågor debatteras relativt öppet.

  Just att valutan hålls låg är ett bevis på detta, då det inte alls är bra för landet och befolkningen i stort (men väl för exportörerna och de blomstrande städerna vid kustremsan där de finns).

  SvaraRadera