torsdag 27 januari 2011

Sandslott i Dubai

Inget representerar väl den maniska bostadsbubblan bättre än Dubai som byggde skyskrapor i en takt som små barn bygger kojor i skogen - skyskrapor som likt kojorna numera står mer eller mindre tomma. Men ett projekt som får övriga felsatsningar i Dubai att verka små till sin storlek är de artificiella öar precis utanför kusten som går under namnet "The World".

Varje land i världen med någorlunda storlek har fått sin egen miniatyrkopia i form av en hög med sand. I Dubai kunde alltså inte ens "They're not making any more land" användas som ett argument för bostadsbubblan.

Slipade investerare hoppades få kändisar med för mycket pengar att köpa "sitt land" för dyra pengar. Man lyckades faktiskt sälja en och annan ö, bland annat såldes Storbritannien för motsvarande 600 miljoner SEK till en bedragare som nu sitter i fängelse i Dubai. Det är dock oklart om han fortfarande äger sitt "land".

Otroligt nog så lyckades man sälja hela 70% av öarna, men i samband med finanskrisen så har i praktiken ingen satsat på att utveckla sin egen lilla strand i persiska gulfen. Det finns bara en enda ö som är bebyggd i "hela världen" och den ägs av Dubais borgmästare(eller vad det kallas där). Det har med andra ord inte varit ett helt lyckat projekt.

Köp en ö - du får fixa vatten själv
Nu har det gått några år och tiden men kanske framför allt erosionen har haft sin gång. Sandkorn efter sandkorn följer med ut i gulfen och öarna blir mindre och mindre. Tanken var väl att man likt den enda bebyggda ön skulle förhindra erosionen med träd och bebyggelse.

Det roliga i sammanhanget är att utvecklaren av projektet Nakheel ännu inte har kommit till sans utan tror fortfarande att det bara är frågan om en tillfällig svacka i projektet. Inte för en stund verkar de fundera på om projektet verkligen var så lyckat från början. Ett problem som säkert många nyblivna ägare av öar börjar fundera över så småningom är hur de ska få dricksvatten till sitt "land"?

I Dubai har man löst problemet genom att salta av havsvatten - en mycket energikrävande och därmed dyr process. Precis utanför Dubai ligger gigantiska anläggningar som förser staden med färskvatten. Men trots det är vattenbrist ett stort problem eftersom tillgången inte kan möta den ständigt ökande efterfrågan.

Dubai ligger ju i Förenade Arabemiraten som precis som grannen Saudiarabien har stora oljereserver. Frågan är om Dubai hade kunnat utvecklats till vad det är idag utan oljan? Det är väl inte osannolikt att precis som i Saudiarabien används olja som en primär källa till energi i Förenade Arabemiraten. Det är också oljan som gett intäkter som gjort det möjligt att bygga en multimiljon stad i öknen och sandslott i havet. Vad kommer då hända när väl oljan tar slut?

Vi fick en försmak på vad som väntar redan i slutet på 2009 när konglomeratet Dubai World fick akuta finansiella problem, där ingår för övrigt även utvecklaren Nakheel. Man lyckades lösa den akuta krisen med ett räddningspaket på motsvarande 25 miljarder dollar. Med tanke på den senaste tidens utveckling av "The World" så är väl frågan hur lång tid som återstår till nästa räddningspaket?

Det vet vi naturligtvis inte men vad vi med ganska stor säkerhet kan säga är att när Förenade Arabemiraten slutar att vara oljeexportör så kommer källan till intäkter och därmed möjligheten till nya räddningspaket försvinna. I ett olyckligt scenario kan Förenade Arabemiraten sluta att exportera olja redan 2020. Det kommer vara det definitiva slutet för projektet "The World" och kanske även Dubais storstadsambitioner.

Oljeexport i Förenade Arabemiraten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar