lördag 22 januari 2011

Vattenkraft bör ej säljas

Vattenkraftverk i Sverige
Det kortsiktiga tänkandet av Sveriges regering når nya höjder. I denna artikel kan vi läsa att regeringen planerar att sälja ut den sista spillran av den svenska vattenkraften. Vattenkraften som är ett lands kanske mest värdefulla tillgång säljs ut utan tanke på hur det på sikt påverkar Sverige och svenskarna. Hur kan en naturtillgång som aldrig tar slut värdesättas på en marknad, vilket pris är rimligt? Det finns naturligtvis inget rimligt pris då vattenkraften är ovärderlig för ett land. Det förstår i princip alla länder i världen förutom Sverige och den svenska regeringen.

I Norge finns den så kallade "hjemfallslagen" som begränsar privat ägande av vattenkraft till maximalt 1/3, idag ligger det privata ägandet i Norge på ca 15%, resten ägs av staten eller kommuner. Norrmännen förstår att vattenkraften tillhör framtida generationer och bör inte säljas ut helt till den privata marknaden för kortsiktiga vinster. Många "roliga" historier framställer ju norrmän som lite korkade men de har faktiskt samma historier om oss svenskar. Men frågan är väl om inte deras roliga historier ligger närmare sanningen? Statkraft som är den statliga motsvarigheten till Vattenfall i Norge äger t.ex. redan flera vattenkraftverk i Sverige. Hur många vattenkraftverk tror ni Vattenfall äger i Norge? Svaret är naturligtvis noll.

Att Sverige säljer ut sina sista vattenkraftverk precis när vi närmar oss den största energikrisen i världshistorien kan liknas vid att Norge eller Saudiarabien skulle sälja ut sina sista oljereserver till det marknadspris oljan har nu. Tror ni de är intresserade av det? Nej, naturligtvis inte, de inser att den olja de har i sina fält idag kommer att vara värda mångdubbelt mer om 10-20 år. I Saudiarabien har man stoppat exploateringen av nya oljefält för att framtida generationer ska kunna få del av oljan. Till och med en monarki som Saudiarabien har alltså ett mer långsiktigt tänkande än den svenska regeringen.

Kanske blir det just Saudiarabien som köper upp våra vattenkraftverk för det lär ju knappast finnas någon bättre investering för dem att göra. De kan använda sina oljemiljarder för att köpa en oändlig källa till energi och därmed säkerställa sitt lands framtid. För till skillnad från vattenkraft så är ju den energi som finns lagrad i oljan borta då man väl pumpat upp och sålt den vidare. Det förstår nog säkert saudiaraberna mycket väl, men antagligen så skolkade väl en och annan svensk broilerpolitiker från fysiklektionerna varför samma insikt undgår dem.

7 kommentarer:

 1. Bra blogg! Härmed går du in på min topplista!

  Mvh

  Björn Ferry, skogsälskare och oljetoppare

  SvaraRadera
 2. Man hade ju skrattat ihjäl sig...om man inte var svensk. Nu är jag ju tyvärr det, mer eller mindre, och det hela är så tragiskt att man vill gråta.

  För övrigt instämmer jag i lovsången. Din blogg behandlades på min och du hamnar givetvis på blogroll.

  SvaraRadera
 3. Vänta nu!
  Bara för att någon annan än staten äger ett kraftverk betyder det inte att strömmen går till något annat land. Stömmen kommer levereras i Sverige (norden)!

  Alla ström som produceras i norden säljs på marknaden Nordpool och konsumeras i norden. Det är ju knappast ekonomiskt att dra en kabel från ett kraftverk i sverige till saudi. :-)

  Dock så kan ju mer privat ägande leda till bättre konkurens på marknaden som pressar ner elpriserna för oss konsumenter. Vattenfall har ju typ monopol och kan sätta vilka priser dom vill.

  SvaraRadera
 4. @ anonym 09.26: Har mer privat ägande lett till att Sverige fått lägre elpriser hittills? Ingen köpare av eltillgångar kommer självmant sänka priset.
  För övrigt kan jag bara hålla med om att det är huvudlöst att sälja vattenkraften. Lika huvudlöst som att sälja ut Birka energi till Fortum t ex. Finnarna måste ha gråtit av glädje över den svenska dumheten.

  SvaraRadera
 5. Precis upptäckt den här bloggen. Kanonbra!

  @anonym 09:26 - Det planeras för fler kablar som fysiskt sammanbinder Sveriges elmarknad med den europeiska. Det kommer också att innebära en harmonisering av priserna med de europeiska.

  Så länge vi har marginalprissättning och etablering av nyproduktion kostar som den gör så får vi nog dras med fortsatt höga priser.

  /MK

  SvaraRadera
 6. Intressant blogg!

  Många länder i Europa är till 80% beroende av fossilel. UK kommer halvera sin elproduktion till 2015. 65 miljoner människor bara där. Om vi då ansluter lite kablar med vattenkraft till EU, då kan vi snacka "harmonisering". Skitdyrt är ett annat ord. Att sälja våra vattenkraftverk är såklart helt huvudlöst.

  SvaraRadera