lördag 26 februari 2011

Bostadslånen ökar

För ett tag sedan så skrev jag om att det var deflation på blancolån i december. I dagarna kom SCB med ny statistik över finansmarknaden för januari, där kan kan följande graf finnas.

Kredittillväxt i Sverige
Som ni kan se så har den deflation vi såg på blancoutlåning i december vänt uppåt något till att nu ligga på oförändrad nivå jämfört med 12 månader tidigare. Men blancolånen i grafen inkluderar även blancokrediter till företag, om man bara kollar på blancolån till hushållen så fanns i januari 173 miljarder utlånat att jämföras med 175 miljarder i oktober.

Det är anmärkningsvärt att blancoutlåningen till hushållen minskar med 2 miljarder i Sverige trots att bolånetak har införts. Jag har förundrats över detta faktum tidigare men nu börjar det alltså bli mer eller mindre klart att svenskar inte lånar till kontantinsatsen vid bostadsköp.

Om det beror på att bankerna inte vill låna ut, trots att de tidigare sagt att de planerar göra det, eller för att svenskarna tycker det är en dålig idé kan vi bara spekulera i. Men om man gör empiriska studier på diverse forum på nätet så tyder det mesta på att det har blivit svårt, för att inte säga omöjligt, att låna till mer än 85% vid bostadsköp för tillfället.

Den svenska kreditinflationen för bostadslån forsätter dock, om än med en lite långsammare takt. I januari hade de svenska hushållen belånat bostäder för 2021 miljarder medan nivån låg på 1955 miljarder i juli. Svenskarna har alltså lyckats skapa 66 miljarder kronor på 6 månader bara genom att köpa bostäder av varandra.

Kredittillväxten ser dock ut att försvagas om man tittar i grafen ovan - i mitten på 2006 låg kredittillväxten på nästan 16% i årstakt, att jämföras med ca 8% för tillfället. När kredittillväxten börjar närma sig noll är det också slut för bostadsbubblan för den här gången.

6 kommentarer:

 1. Så varje svensk har 215000kr i kollektiv belåning...

  SvaraRadera
 2. De "skapade 66 mrd" kan ju också ses som inflation. Kronan tappar i värde mot reala tillgångar som fastigheter.

  SvaraRadera
 3. Tillväxten består av kreditökningen. Inga "riktiga" pengar bidrar längre till tillväxten och det skrämmer mig. Det betyder att besparingar inte investeras längre.

  Vi kommer gå samma väg som Usa och pigs. Vi ligger bara lite senare i cykeln. Nåja, Borg har koll!....

  SvaraRadera
 4. Har du kollat hur mycket av de här 66 miljarderna som är rot-bidrag?

  SvaraRadera
 5. Ingår här även låneinstituten som ger lån per sms?

  FredrikN

  SvaraRadera
 6. Närmar sig noll? Priserna kommer börja falla långt innan dess. Tänk på att det finns en underliggande tillväxt i form av tillväxt i nominell BNP. Dvs. befolkningen ökar, då ökar antalet bostäder att låna mot, samtidigt har vi lite inflation.

  SvaraRadera