fredag 18 februari 2011

Grekland insolvent

Vi har inte hört så mycket om den europeiska skuldkrisen på sista tiden. Men det beror inte på att skuldkrisen inte finns kvar utan för att politiker och investerare verkar tillämpa strutsbeteende. Krisen är mer än levande och har förvärrats sedan förra året. För skulderna växer fortfarande i rask takt samtidigt som man filar på nya större räddningspaket i Bryssels korridorer. Grekland var ju det land som fick ta del av det första räddningspaketet från övriga euroländer. Men hur har det egentligen gått för Grekland sedan dess?

I det här mycket läsvärda brevet till investerare så kan vi läsa om Kyle Bass;s nyktra syn på den grekiska skuldkrisen. Han menar att all form av räddningspaket är helt meningslöst utan stora skuldavskrivningar. Problemet för Grekland, menar Bass, är inte brist på likvidetet utan att landet är insolvent.
In the end the mathematics of the debt situation in Greece are inescapable - there is more than €350bn of Greek sovereign debt and at least €200 billion of it needs to be forgiven to allow the debt to be serviceable given current yields and the growth prospects of the Greek government’s revenues. This loss has to be borne by someone – either bondholders or non‐Greek taxpayers. The current policy prescription that has Greece borrowing its way out of debt is pure folly. That is the reality of a solvency crisis as opposed to the liquidity crisis that the Eurozone has assumed to be the problem since late 2008.

Grekland spenderar idag hela 14% av statens intäkter på räntor på statskulden. Dessutom har Grekland redan idag en av regionens högsta skattesatser på hela 40% av BNP. I samband med krisen har Grekland även höjt skattetrycket med bland annat höjd moms vilket har medfört att många företag flyttar från Grekland till grannländer som Cypern och Rumänien med lägre skattetryck. Det leder till en negativ spiral med sinande skatteintäkter för Grekland.

Enda lösningen för Grekland är att minst 200 miljarder euro av den totala statskulden på 350 miljarder euro skrivs av enligt Kyle Bass. Men om så sker så skulle det betyda slutet för många av Greklands banker eftersom de i genomsnitt har 3,5 gånger det egna kapitalet investerat i grekiska statsobligationer. Det är väl inte orimligt att anta att även andra europeiska länders storbanker sitter med grekiska statspapper i sina balansräkningar.

Jag är helt enig med Kyle Bass om att Europas skuldkris aldrig kommer att kunna lösas med nya lån och högre skatter. Den enda lösningen för länder som Grekland är att skriva av skulder och att sänka statens utgifter drastiskt. Tyvärr så verkar få politiker i dagens Europa förstå problematiken - de tror istället att dåliga lån kan göras bättre med lika stora lån till lite bättre ränta. Men i själva verket så förlänger räddningspaket bara den oundvikliga skuldavskrivningen som måste ske för att Grekland och andra liknande länder ska komma på fötter igen.

Bli inte förvånad om skuldkrisen inom kort blir högaktuell igen samtidigt som världskonjunkturen visar svaghetstecken. Men frågan är väl om den politiska viljan för nya större räddningspaket kommer vara lika stark som den var under vad som uppfattades som en konjunkturuppgång? Portugals 10-åriga statsobligation når för tillfället nya höjder varje dag och inte heller Irlands visar tecken på att gå ner. Det är alltså bara en fråga om tid innan det blir allvar igen i skuldkrisens Europa.

7 kommentarer:

 1. Lars, du skriver mycket läsvärt på ett begripligt sätt om svåra saker. All cred för det.

  Det som låter så enkelt och uppenbart när du sammanfattar det är tydligen inte enkelt alls eftersom våra politiker inte verkar fatta det. Eller så fattar de och har en annan egen agenda som vi skattebetalare inte får veta.

  Att grekerna garvar läppen av sig när vi andra fått betala för dem kan man begripa men att våra politiker sågar av grenen vi alla sitter på känns helt overkligt i all sin pyramidala dumhet.

  Skulderna måste bort. Ju längre vi väntar ju större skada. Låt bankerna falla. Staterna består och kan alltid börja om. Har hänt förr.
  /Grönvita

  SvaraRadera
 2. Den här bloggen är extremt läsvärd och jag instämmer med ovanstående inlägg, blogg-Sveriges svar på Tyler Durden!

  SvaraRadera
 3. Bra att du följer upp detta. Det var ett tag sedan teve, radio och tidningar intresserade sig för krisen inom euroland, enkannerligen PIIGS-länderna inkl närstående europeiska krisländer.
  Personligen är jag förvånad över att det mesta tuffar på som vanligt. Det överlägset största krislandet, USA med dess delstater på randen till bankrutt, tuggar på det också.
  Vi är många som ropat vargen kommer i sedan 2009. Vi får se när ulven behagar dyka upp.

  SvaraRadera
 4. Innan vi kan skriva av skulderna måste ECB köpa upp obligationerna från de tyska o franska bankerna, vilka sitter på ansenliga belopp. Annars blir det armageddon.

  Pengarna skapar ECB ur tomma intet (säg inget till befolkningen bara, särskilt inte spararna, dessa dagdrömmare).

  Privatisera vinster, socialisera förluster.

  Wash, rinse, repeat.

  SvaraRadera
 5. Det otäcka med krisen som varit och den större krisen vi har framför oss är att otäcka samhälleliga strömmar lurar i vassen. Kommunism, faschism, islamism och andra totalitära läror kan komma att nå oanade höjder när ekonomin rinner ur händerna på politikerna.

  "When people lose everything and they have nothing to lose, they lose it." Celente

  SvaraRadera
 6. Tack för en intressant blogg! Hittade hit via Flute (eller om det var Cornucopia). Du skriver på ett sätt som gör att även lekmannen kan hänga med.

  Mvh / Erik

  SvaraRadera
 7. Med risk för att låta dum men har lite fågor.

  Du pratar om att skriva av skulderna, alltså stryka dom.
  Men vilket land skulle kunna tänka sig att ställa upp på detta, vilket land vill förlora miljarder?

  SvaraRadera