fredag 11 februari 2011

Guld som investering

Guldpris i USD
Jag har fått frågan flera gånger nu om vad jag tror om guld som investering. Även om jag inte är speciellt intresserad av guld så tänkte jag ändå skriva ett inlägg om det för att kunna referera till i framtiden. Jag kommer nämligen inte skriva om guld eller någon annan metall särskilt ofta här på bloggen.

Inflation i USA
Det man ofta får höra om guld som investering är att det är ett sätt att bevara sin förmögenhet - för många tror att guld ger ett skydd mot inflationen. Jag förstår faktiskt inte varifrån den uppfattningen kommer för vem som helst kan titta på en historisk graf över guldets värde och se att så inte är fallet.

Guldet ökade inte alls i värde under mer än 20 år mellan 1981 och 2003 - trots att inflationen ofta var betydande under större delen av 80 och 90-talet. Den inflation vi såg då var dessutom en lönedriven inflation till skillnad från den vi har nu som är driven av hög efterfrågan och sinande naturresurser.

Ser man på en riktigt lång horisont så kan det naturligtvis vara sant att guld är ett sätt att bevara rikedom eftersom guld alltid kommer vara värt någonting, till skillnad mot papperspengar, oavsett hur illa det går med ekonomin. Problemet är bara att för de allra flesta så är det så långa tidsperioder vi pratar om att risken är stor att guldet måste säljas när priset är ofördelaktigt. Att till exempel ha stora investeringar i guld när man samtidigt är högt belånad är inte att rekommendera.

Men det finns även många andra nackdelar med guld; det ger ingen utdelning eller ränta förutom eventuell vinst vid försäljning, guld måste förvaras säkert vilket innebär kostnader och guld kan inte användas för betalning av andra varor utan att först växlas till kontanter.

Den sista punkten är också den viktigaste enligt mig. För någon gång i framtiden när guldet ska växlas in till kontanter så är risken stor för att ekonomin är i betydligt sämre skick än vad den är idag. Priset på guld sätts på marginalen och om det finns få köpare med kontanter tillgängliga så kan även priset på guld gå ner mycket snabbt.

Det är inte osannolikt att den kommande energikrisen i kombination med de skuldberg som byggts upp är början på en långsam och långvarig(decennier) försämring av världsekonomin. I en framtid där människor har allt mindre pengar att röra sig med kommer med all säkerhet allt förutom det absolut nödvändigaste sjunka i värde.

Men, kanske någon säger, vad händer vid hyperinflation, i ett sånt scenario måste väl ändå guld vara ett bra skydd? Nej, inte ens då tror jag guld kan vara en bra investering. Vid hyperinflation kommer inte lönerna hinna stiga i samma takt som inflationen. Hyperinflation leder alltså också i förlängningen till att folk får mindre pengar över till investeringar i guld. Men det kommer även leda till att de allra flesta blir tvungna att sälja det guld de har för att köpa nödvändigheter som mat. 

En sista stor risk med guld värd att nämna är att stater med akuta finansiella problem inför restriktioner på ägandet. Många kanske inte känner till det men under den stora depressionen i USA så konfiskerade staten allt privat ägande av guld. När nu det mesta talar för att den större depressionen redan har inletts, vad tror ni händer med priset på guld om något liknande inträffar igen? Även om risken kanske bedöms som liten av vissa så kan ingen förneka att den inte finns.


16 kommentarer:

 1. Nja inte riktigt så enl den punkt som du uppfattar som viktigast....Guld är en valuta och i många delar av världen går det alldeles utmärkt att göra sina affärer i nämnda valuta, framförallt i Asien.
  Vidare är det inte utan anledning att centralbanker världen över har guld i sin valutareserv.
  Att guld har konfiskerats av "staten" under historiens lopp säger väl egentligen allt?
  Jag är inte så säker på att "priset" på guld skulle falla nästa gång konfiskationen sker, tvärtom...

  Avslutningsvis ett citat av Adolf Hitler: "Gold in the hands of the public is an enemy of the State”

  SvaraRadera
 2. Om man använder den "andra" definitionen på inflation blir det nog annorlunda. Har du några tankar kring hur det ser ut om man jämför guldpriset med mängden pengar istället för med CPI? Tex hur påverkar QE1 och QE2 osv...

  Tack för en intressant och läsvärd blog!
  /S

  SvaraRadera
 3. Guld är det enda du kan äga utan motpartsrisk. Förutsatt att du köper fysiskt guld anonymt är du skyddad mot den enda motpartsrisken som är konfiskation. Detta har stort egenvärde oavsett upp- och nergångar i "värde" dvs vad du i praktiken kan byta guldpengen mot.

  SvaraRadera
 4. 10:30: Trots att USA trycker pengar så är det ingenting i förhållande till den kreditdeflation som nu sker över hela världen där bostadsbubblor briserat.

  SvaraRadera
 5. Håller med i det mesta du skriver.

  Jag tror du har fel vad gäller hyperinflation.
  Hyperinflation är när folk tappar förtroende för papperspengar och vill göra sig av med dem.

  Historien visar att guld uppfattas som mycket attraktivt i tider då fiat-valutor håller på att gå under. Till exempel fanns det en person som köpte ett helt hotell för ett guldmynt under Weimar-tiden i tyskland.

  Denn pengatryckning (QE+POMO) som pågår i usa nu gör att det hela tiden blir mer papperspengar i förhållande till en i det närmaste konstant mängd guld. Så länge QE fortsätter kommer den långsiktiga utvecklingen på guldpriset vara uppåt.

  SvaraRadera
 6. Häromdagen köpte jag ett 10kr guldmynt från tidigt 1900-tal på tradera för ca 1150kr. Det ger ett intressant perspektiv på hur värdet på pengar vs guld ändras över tid. Som 'goldbug' känns det som att det mest besvärande är tidsaspekten och timingen, dvs hur hantera om jag måste sälja vid en ofördelaktig tidpunkt? /S

  SvaraRadera
 7. Inflation är och förblir ett monetärt fenomen och kan inte förkomma med mindre än att penningmängden är större än produktionen. Så någon lönedriven inflation existerar inte. Löner skapar inte pengar, det gör däremot centralbanker. Guld är för övrigt den mest oförstörbara och beständiga valuta som finns, men guldmängden kan manipuleras och ska kanske inte alltid mätas mot en fiatvaluta, utan istället mot vad man i en kris kan köpa för det fysiska guldet.
  /Farfar

  SvaraRadera
 8. Minns att jag som tonåring blev lite besviken när farfars arv var guld, farsan övertygade mig dock att låta detta ligga kvar, det är jag glad för idag. De som upplevde andra världskriget minns vad som fungerade när allt kollapsade.

  Har en känsla av att många i västvärlden kommer få lära om vad som fungerar i kris och nöd i framtiden. Papperspengar kan man elda eller tapetsera med..

  SvaraRadera
 9. Vidsynt,
  Det där citatet är i sak lysande.
  Bara det ett viktigt skäl äga guld
  Ett annat är att det inte syns någonstans,
  som anonym 10.40 så riktigt skriver.
  /Grönvita

  SvaraRadera
 10. Det ligger något i vad du skriver om att guld (och även silver) löper risk för konfiskation i framtiden. Det intressanta är dock vilket pris som staten i ett sådant läge är redo att betala. Om priset bara är Ok så behöver konfiskationen inte vara till nackdel.

  Hur staten kommer behandla folket vid en eventuell konfiskation är sannolikt beroende av hur många invånare som i ett sådant läge äger guld. Om få äger guld och staten konfiskerar guldet med hot om fängelsestraff så ökar också risken för att man inte kommer betala marknadspris Om många däremot har guld (i olika omfattning) så kommer staten självklart behandla invånarna med större respekt. Om många i den styrande befolkningen äger guld så kommer också risken för konfiskation att minska (eller risken minska att man inte betalar marknadspris).

  Det finns en risk för konfiskation i framtiden som inte är liten. Vad staten borde göra är att idag rekomendera sina invånare att köpa guld och silver såsom ex Kina har gjort.

  Trenden just nu är att guld och silver i framtiden kommer vara samma som pengar och fiatvalutor kommer antingen vara kopplade till guld och silver eller vara värda noll. Att som privatperson inte köpa eller äga guld är att blunda för denna trend samt att ta en enorm risk vilken kan medföra att man i framtiden kommer vara mycket fattig.

  Jag skulle snarare rekomendera att köpa guld om man har stora skulder ex för sitt bolån. Det är dumt att ha alla sina tillgångar i boendet. Om man ex har huset eller lägenheten belånad till 50 % rekomenderar jag att man lånar (eller sparar på annat sätt) så att man kan köpa guld och silver till en tiondel av vad man i lån. Har man därför lån på 2 miljoner bör man åtminstone äga guld och silver till ett värde av 200 000 kronor. Om bostaden någon gång i framtiden faller stort i värde kommer sannolikt guld och silver att stiga väsentligt.

  SvaraRadera
 11. Jag har motsatt uppfattning gentemot bloggförfattaren. Det nuvarande monetära systemet håller på att kollapsa. Exakt hur förloppet kommer att ske, och tidslinjalen är omöjligt att förutspå, men slutet är nära.

  Guld är billigt just nu. 1980 toppade guldpriset vid 850 USD/oz, vilket inflationsjusterat motsvarar 7500 USD idag enligt Shadow stat. Dagens pris är 1360 USD.

  Silver är ännu mer undervärderat. 1980 toppade priset på 50 USD/oz. Priset ligger nu på 30 USD. Det vill säga till och med nominellt under priset 1980. Kan ni hitta något annat som nominellt är billigare nu än 1980?

  Själv började jag investera i guld och silver år 2005, och har fortsatt att årligen växla över allt överskott till riktiga pengar. Jag har 95% av besparingarna i guld och silver, och värdet på mitt innehav är nu mer än fördubblat. Jag är övertygad om att prisuppgången bara har börjat.

  Men sedan är frågan prisuppgång mot vad? Om några år har vi förmpdligen ett nytt globalt valutasystem. Endast de som har besparingarna i guld och silver kan tryggt övervintra den kommande monetära och finansiella kollapsen.

  SvaraRadera
 12. Jag vill tillägga, att guld på lång sikt visst har bibehållit sitt köpvärde, även ifall vi mycket riktigt har haft en 20- årig period 1980-2000 med en dålig värdeutveckling för guldet efter den kraftiga prisuppgången under 70-talet. Den som köpte guld på 60-talet för 35 USD har nu fått sin investering att vara värd 1360 dollar idag. Den som hade oturen att köpa 1980 har fortfarande en förlust i köpvärde, om än det nominella värdet är något högre.

  För 100 år sedan kunde man köpa en kostym för ett uns guld, och det kan man i dag också, men försök det med papperspengar, de har förlorat mer än 95% i värde under den tiden.

  Anonym 14:26

  SvaraRadera
 13. En sak är säker.
  Solen har gått upp och solen har gått ner, så länge som människan har kunnat kommunicera med andra.

  SvaraRadera
 14. Bra skrivet, det behövs som motvikt mot guldhysterin som verkar råda på vissa håll.
  Fast visst kan det vara bra att ha några guldmynt eller små tackor i händelse av krig e.d. Platina kanske också kan vara ett alternativ?

  Skogsägare

  SvaraRadera
 15. Som alltid intressant och välskrivet. Drog dock lite på munnen överformuleringen "guld måste förvaras säkert vilket innebär kostnader".

  För några hundralappar om året får man ett bankfack som rymmer guld för flera miljoner kronor. Jämför man med "förvaringen" i en fond är det nära nog gratis.

  Så visst innebär det kostnader men de måste räknas som försumbara, särskilt satt i relation till att man kan förvara annat i sagda bankfack också. Men det klart, alla argument som främjar en ståndpunkt är ju bra argument.

  SvaraRadera
 16. Hmm, bra blogg men att guld inte ger någon ränta bekommer mig inte det minsta.

  Läste någonstans att guld sedan nixon chocken 1971 har stigit 36 gånger. Medan om du haft samma summa på ett bankkonto med 5% ränta så hade dina pengar stigit 4 gånger. Hur hög är den riktiga inflationen egentligen? Hur mycket har matpriserna -utan subventioner - och lägenhetspriserna stigit sedan 1971? Nog borde det väll vara mer än 4 gånger?

  Det påminner lite om min far. Han köpte lite aktier 1999. Som efter nedgångar nu stigit 10% på 12 år. Och han tror att han iallafall har tjänat 10% utan att tänka på inflationen. Iof så hävdar han också att han vunnit 175 kronor på stryktipset när han i själva verkat har satsat 200 och gått back 25 kronor.

  SvaraRadera