fredag 4 februari 2011

Häst bytes mot mobil

Ja, det kanske låter osannolikt men i krisens Irland tvingas nu människor sälja sina hästar för så lite som 15 euro, eller i utbyte mot en mobiltelefon av billigare modell. Hästar som under bostadsbubblan var en av de finaste statussymboler man kunde ha på Irland. Nu vet jag inte riktigt vad en häst normalt kostar men det är väl rimligt att anta att man får lägga betydligt mer än 15 euro i varje fall.

Jag är inte direkt någon hästmänniska men det är inte svårt att känna sympati för djuren i detta fall. Före detta "husägare" köpte på sig hästar som de egentligen inte hade råd med för lånade pengar. Nu när bubblan är spräckt sitter de med hästar de inte har möjlighet att betala underhållet för. Enda lösningen för många är därför att mer eller mindre skänka bort hästarna. Men frågan är väl vilket hem hästarna kommer till när kostnaden endast är 15 euro?

Det är inte slut på tragiken än dock, i ett reportage från Sveriges Radio kan vi höra om hur situationen har förvärrats på sista tiden för Irlands hästar. Många har nu börjat göra det enkelt för sig och släpper ut sina före detta statussymboler i naturen för att bli kvitt bekymret. Det är inte några små mängder vi pratar om för hela 20 000 hästar har släppts löst på Irland sedan husbubblan briserade. Hästarna kan kanske överleva på sommaren men på hösten och vintern är det inget annat än djurplågeri.

Jag tar upp det här för att det är ett bra men tragiskt exempel på hur snabbt något som tidigare ansågs värdefullt blir mer eller mindre värdelöst på kort tid. I Sverige är det väl inte så vanligt med hästar som statussymboler men det råder ingen tvivel om att statusjakten är levande i allra högsta grad i bostadsbubblans Sverige. Istället för hästar lånar folk i Sverige pengar för att köpa husvagnar, segelbåtar och sommarstugor. Det enda positiva är således att till skillnad från Irland blir det inte levande djur som drabbas när väl bubblan briserar i Sverige.
 
Vem vet, kanske kan vi inom något år köpa bättre begagnade husvagnar för några hundralappar på Blocket? Omöjligt kanske vissa hävdar men det är det inte alls. Svenskarna kanske känner sig trygga nu när de tittar på irländarna framför platt-tv:n som bakades in i bolånet sittandes i sin soffa köpt på avbetalning på Ikea. Men när väl den svenska bubblan brister och tillräckligt många svenskar får en usel ekonomi blir situationen exakt densamma som på Irland.

Då kommer det inte finnas utrymme för några extra kostnader utöver mat och husrum i budgeten. Allt som kostar pengar varje månad måste säljas av rent ekonomiska skäl trots eventuellt affektionsvärde. Och när några hundratusen husvagnar eller segelbåtar plötsligt kommer ut på marknaden blir priset inte mycket högre än vad en häst kostar på Irland idag.

Utöver ovan nämnda ting så är väl den kanske största statussymbolen i Sverige att varje år renovera eller bygga om "sitt" hem. Antingen ska badrummet kaklas av obehöriga polacker eller så ska en ny nyans av vitt kök installeras med jämna mellanrum. Men de statussymbolerna kommer aldrig ens kunna säljas för hundralappar när väl bankerna fått tillbaka nycklarna till huset. Men som tur är kommer det i varje fall finnas gott om billiga husvagnar som alternativt boende.

Debatten som förs just nu i svensk zombiemedia verkar, hör och häpna, handla om hur bostadsbubblan ska undvikas. Det i ett land där huspriserna ökat med 87% i genomsnitt på 10 år. Att då prata om hur bostadsbubblan ska undvikas kan liknas vid att diskutera hur man undviker att avlida när man har 100 meter kvar till marken efter ett hopp från flygplan utan fallskärm.

Jag har i tidigare inlägg konststaterat att likheterna mellan Irland och Sverige är slående. När nu massmedia dessutom börjar prata om den svenska tigerekonomin känns fler jämförelser överflödiga. Vad som väntar Sverige är istället en mindre hedervärd plats bland grisekonomierna(PIIGSS) när Anders Borg blir landets största hyresvärd om något år.

33 kommentarer:

 1. Jag tvivlar på att det kommer att bli så stora mängder med husvagnar och segelbåtar på blocket, inte för att att vi inte kommer att få se våran bobubbla brisera, utan för att dessa går att ställa av utan att de kostar något. Naturligtvis under förusättning att de är betalda, men annars kommer de kanske att tas över av låneinstituten.

  En häst kostar ju betydligt mer att driva runt, den ska ha mat och husrum som kostar, dessutom ska den skötas varje dag och kan dessutom bli sjuk och kosta veterinärvård.

  Naturligtvis kommer folk att försöka sälja av sina tillgångar, och då särskilt dem som dessutom kostar pengar att driva. Hundar, hästar, sommarstugor och insatslägenheter med dyra avgifter...

  SvaraRadera
 2. Hundar ska man inte sälja. De är värdefulla vakter i oroliga tider.

  f

  SvaraRadera
 3. Husbilar? Hur många köper dessa 1000-tals husbilar kontant tro? Kostar miljonen, antagligen lånade pengar.

  SvaraRadera
 4. Måste fråga. Om man ser att det finns en "bubbla" är det oundvikligt att den spricker då? Finns det inga radikala förändringar som kan hindra sprickan?
  Tack för en bra bra blogg i vilket fall!!

  SvaraRadera
 5. ylven: Jag tror som Cornucopia att det mesta är köpt för lånade pengar.

  Anon 8:21: Nej, det finns inget som kan förhindra att bubblan brister. Det enda som kan hålla bubblan vid liv är fortsatt kreditinflation för all framtid vilket i sig är omöjligt. Med tanke på att vi nu har deflation på blancolån så är inte bostadskraschen långt borta.

  SvaraRadera
 6. Häst är faktiskt en statussymbol även i Sverige just nu, och det visar sig bl a genom de hutlösa priser som begärs för små pittoreska "hästgårdar" med en liten plätt mark. Läs hemnets annonser för gårdar, där förekommer uttryck som "hästgård" eller "potentiell hästgård" flitigt, och mäklarna vet givetvis att de då kan begära överpriser för dessa fastigheter. Jag läste någonstans att det aldrig har funnits mer hästar i Sverige än vad det gör just nu, så likheterna med Irland finns även där. Synd bara att vi inte har någon motsvarighet till Guinness goda öl här. En annan statussymbol inom fastighetsbranschen, främst bland män, är att ha sin egen plätt mark att jaga på, vilket även driver upp priserna på skogsfastigheter. Man kan ana att ett vanligt förfarande när en gård ska säljas är att stycka av skogsmark, avverka och sälja virket, sälja kalhygget för dyra pengar och sälja gården med en ladugård/ekonomibyggnad som är ett "potentiellt stall" = hästgård för dyra pengar.

  SvaraRadera
 7. För den som vill läsa om motsvarande situation (övergivna hästar och andra husdjur) från ett amerikanskt perspektiv kan ni spana in min text från förra året:

  Nya överlevnadsstrategier

  Där står även en del om övergivna båtar och taffliga försök till försäkringsbedrägerier när pengarna för de löpande utgifterna tryter.

  Framtidsyrke = försäkringsutredare?

  SvaraRadera
 8. Lägg därtill andra lyxiga statussymboler som sommar/vinter-stugor, snöskotrar, motorcyklar, motorbåtar (som kommer att bli ännu mer värdelösa än segelbåtar med tanke på peak oil), fyrhjulingar (som används för nöjeskörning), www.blocket.se går mot ljusa tider... :)

  SvaraRadera
 9. Alla dessa överprisade sommar/vinter-stugor är ett mycket intressant kapitel i sig, då de är mycket känsliga för konjunkturförändringar och bränslepriser. Ofta ligger dessa stugor ett tjugotal mil eller mer från bostaden, vilket innebär att kostnaden för att bara ta sig till stugan redan nu är hög, och ökar bränslepriserna rejält med peak oil så blir det ohållbart att ens besöka sin stuga särskilt ofta, som då blir värdelös. När bostadsbubblan kraschar kommer folk att sälja sina stugor det första de gör, och troligtvis göra brakförlust på den affären. Lägg därtill att många stugor ägs av norrmän, köpta för oljepengar. Detta har också gynnats av en tidigare svag svensk valuta, vilket har gjort turistande norrmän rika i Sverige. Detta håller på att jämna ut sig nu, samtidigt som oljeindustrin går på knäna i norge. Vi kan räkna med att ett stort antal av dessa norskägda stugor ligger ute till försäljning inom några år. Tyskar och holländare äger också en hel del stugor, och det är samma visa där, när bränslepriserna drar i höjden blir det ohållbart att resa till sin stuga i Sverige. Stugorna är ju tyvärr även värdelös för ett hållbart ekologiskt självhushåll eftersom det normalt bara ingår en liten plätt tomtmark runt dem.

  SvaraRadera
 10. Jo hästar - nyheten kom ju häromveckan att antalet hästar i Sverige stigit till rekordnivåer - nu fler än mjölkkorna. Tror mycket väl vi kan få se motsvarande vad gäller hästarna som på Irland.

  SvaraRadera
 11. "samtidigt som oljeindustrin går på knäna i norge"

  Tillåt mig småskratta. Hellre olja/gasmyntfot än fastighetsbubbelmyntfot...

  SvaraRadera
 12. flute: Där ser man. Kanske svenska jägare får något nytt att skjuta på då.

  SvaraRadera
 13. Det är ju ingen hejd på domedagsprofetiorna! När jag sitter och tänker för mig själv och märker att börjar sväva iväg, brukar jag åtminstone försöka göra en kritisk rimlighetsbedömning av mitt resonemang. Är slutsatserna av resonemanget orimliga ligger det kanske ett fel i min teori..?

  Men då är jag ju också ett får i skocken, som inte tänker längre än bolånet räcker. Jag får helt enkelt se om Mad Max-filmerna och förbereda mig.

  SvaraRadera
 14. Mmm... Så bra skrivet. Man blir rörd.

  Jag är ingen struts och ser också vad som håller på att hända, dessutom är jag glad att vara ung (30) och har inga lån. Men, ibland när jag läser vad ni skriver (Kvantitativt, Cornu, Flute) undrar jag inte om det hela ibland är någon slags självuppfyllande profetia. Jag får samma känsla ofta när jag kommer i kontakt med ekonomi, ekonomiska system och ekonomiska modeller. Nu spånar jag bara, jag är EKOlog och har bara prefixet gemensamt med er som kan EKOnomi.

  För övrigt kan det gå riktigt åt h-e om man släpper ut så mycket djur på Irland. Undrar hur det går med matproduktionen och ekosystemen när man gör något så klantigt. Dessutom kan man väl sälja bilen och använda hästen som transport. Det borde bli billigare och bättre, eller...

  SvaraRadera
 15. Bara för att man inte skönmålar världen betyder inte det att man skapar domedagsprofetior. Läser långt hellre "kvantitativt/cornucopia/flute" än de s.k. experterna på DN och SvD (Andreas Cervenka undantagen)

  //jeppe

  SvaraRadera
 16. Kan bara hänvisa till mina föräldrar som sålde sin 70-tals villa, flyttade till hyresrätt och köpte husbil för vinsten på försäljningen av huset.

  SvaraRadera
 17. Ett tips: I Italien kan ni få 5 000-10 000 kr för köttet på hästen. Det är väldigt eftertraktat till korven.. Vet inte om Irländarna tänker på detta? Samla ihop några hästar och dem betalar frakten med. Annars kan man själv slakta en häst vid peakoil, måste dock ge ett heads-up för att det behövs en frys av modell stor..

  SvaraRadera
 18. Hästbubblan i Sverige idag är mycket större än den var i Irland före deras kollaps, läs följande.

  http://cornucopia.cornubot.se/2011/01/smabruks-och-hastgardsbubblan.html

  http://cornucopia.cornubot.se/2011/01/fler-hastar-kor-i-sverige.html

  SvaraRadera
 19. Minst 5000 kronor får du nog lägga ut för en häst, antagligen mer.

  SvaraRadera
 20. Heja Cornu, Flute och nu du som skriver denna blogg! Jag blir så lycklig av att läsa SANNINGAR! Tack för fantastiskt bra bloggar.

  SvaraRadera
 21. Ponera att Anders Borg skulle välja att hantera den kommande bank/ekonomiska krisen i Sverige på samma sätt som islänningarna hanterade sin kris, genom att inte "baila" ut bankerna.

  Skulle Sverige klara krisen då?

  SvaraRadera
 22. En sång jag tror kommer toppa listorna när skiten når fläkten:

  http://www.youtube.com/watch?v=yHFDa9efCQU&feature=related

  SvaraRadera
 23. Läs!

  When Irish Eyes Are Crying by Michael Lewis/Vanity Fair

  http://www.vanityfair.com/business/features/2011/03/michael-lewis-ireland-201103

  SvaraRadera
 24. Ingen av läsarna som är hästhandlare? Här yppas ju fina möjligheter för en hästhandlare. Annars finns ju alltid möjligheten att gripa tillfället i flykten och sadla om till hästhandlare.

  SvaraRadera
 25. Fantastiskt bra och roligt inlägg!

  SvaraRadera
 26. Bra blogg, hoppas du kommer att skriva ofta.

  SvaraRadera
 27. Förr i tiden åkte vi vagn bakom hästen.
  Nu åker hästen vagn bakom vår bil.

  SvaraRadera
 28. Inte ens vi obelånade (nåja, studielån) i hyresrätter kommer undan längre. I fjollträsk höjs hyrorna för "det är ju så mycket dyrare att köpa inne i stan". Det är inte snack om att hyrorna ökar utan att de skall "komma ikapp" enkom för att det är dyrt när bönder vill bo inne i stan för att kunna krypa hem från spybar.

  SvaraRadera
 29. Nåja, nu finns det ju en hel del skillnader mellan Sverige och Irland också. Den viktigaste är förmodligen att vi har en stor basindustri.

  Irlands ekonomiska under byggde ju till stor del på att man sänkte företagsskatten och lockade till sig utländska arbetsgivare. Problemet var ju att jobb som så lätt kunde flyttas dit lika lätt kunde flyttas därifrån. Nu sker ju viss flytt av svenska jobb också, men inte i samma takt eftersom många av våra stora arbetsgivare är starkt förankrade i regionen. En del jobb går ju inte heller att flytta, typ malmbrytning, skogsbruk, etc.

  En annan orsak till Irlands snabba ekonmiska uppgång (och kanske även dess fall) är att man under 90- och 00-talet fått enorma bidrag från EU. Sverige är ju som bekant en nettobetalare i vår fina lilla union, och har därför inte gjort sig beroende av EU-bidrag så som Irland gjorde.

  Läste att du i en kommentar skriver:

  "Nej, det finns inget som kan förhindra att bubblan brister. Det enda som kan hålla bubblan vid liv är fortsatt kreditinflation för all framtid vilket i sig är omöjligt. Med tanke på att vi nu har deflation på blancolån så är inte bostadskraschen långt borta. "

  Du skriver väldigt bra om intressant ämnen, så det gör mig ledsen att du kommer vara lika onyanserad i dina kommentarer som Cornucopia. Självklart kan man förhindra att bostadsbubblan (om vi nu har en sådan) brister.

  Det blir en ganska svår balansakt, men om man kan åstadkomma stillastående nominella priser och inflationen sen får göra sitt jobb under 5-10 års tid så blir det ingen smäll. Jag tror det är det regeringen/FI/Riksbanken försöker åstadkomma, och hittills tycker jag dom gör ett bra jobb. Dom inför begränsande åtgärder, men väldigt försiktigt för att inte skapa en chock som leder till snabba, kraftiga prisnedgångar.

  SvaraRadera
 30. Men kan man inte slakta djuret och äta up borde vara värt mer än 15eur. Kanske dyrt med slakten och svårt få sina barn att äta djuret som de nyss red. Men nöden har ingen lag och är själv vego men skulle kunna äta en häst om det inte fanns något annat

  SvaraRadera
 31. Makro e kul: Sveriges regering kontrollerar inte Sveriges exportmarknader under de kommande 5 - 10 åren. Låntagarnas betalningsförmåga är däremot beroende av att exporten upprätthålls. Det finns skäl att ta kategoriskt avstånd från planekonomiskt tänkande inom konkurrensutsatt sektor.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 32. Hej, läs sid 7 i denna rapport.

  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/fastighetsagarna_/pressrelease/download/resource_attached_pdf_document/579276

  MVH
  GBG

  SvaraRadera
 33. Jag jobbar på en större hästanläggning här på Irland, och vi har inte märkt något av några frisläppta hästar här omkring, men jag har hört att folk talar om det...
  Man kan kanske trösta sig lite med att vädret i alla fall börjar bli mildare, men jag vill nog inte ens tänka på vart det kommer sluta.
  Usch, att djuren ska bli så lidande för något de själva inte kan rå för, sådant tål jag bara inte. Förhoppningsvis blir det en positiv effekt av att det tas upp i media både på Irland och i andra länder.

  SvaraRadera