söndag 6 februari 2011

Hopiumet är slut

I svenska medier kunde vi i fredags läsa om hur arbetslösheten i USA sjönk i januari jämfört med december. Men vad vi inte fick veta var att antalet faktiska jobb sjönk till 130,2 miljoner i januari från 130,7 i december. Att arbetslösheten ändå sjunker beror på att allt fler amerikaner inte längre aktivt letar efter jobb - och då räknas man inte med i statistiken. Med detta i åtanke kan man undra hur den statistik som presenterades i fredags alls kan tolkas positivt?

Sedan lågkonjunkturen officiellt tog slut i USA för 19 månader sedan har inte ett enda nytt jobb tillkommit, istället har antalet jobb minskat med i storleksordningen en kvarts miljon jobb. Vad värre är att 130,2 miljoner jobb var vad man hade redan 1999 i USA. På över 10 år har alltså inte ett enda nytt jobb tillkommit trots att befolkningen har ökat med hela 35 miljoner människor.

USA har just nu ett underskott i budgeten på 125 miljarder dollar i månaden. Den BNP-tillväxt vi ändå ser i USA just nu, och som är orsaken till att man tekniskt sett inte är i en recession, beror på att staten ökar belåningen. Fast just nu så ökar statens skulder med mer än vad BNP växer - för 3 dollar extra i statsskuld så ökar BNP med bara 1 dollar.

USA har alltså en BNP-tillväxt finansierad med lån och en arbetsmarknad som krymper i takt med en ökande befolkning. Låter det som en framgångssaga? Nej, naturligtvis inte men vad är alternativet? Ja, vi får snart veta för USA har nämligen ett lånetak på 14 300 miljarder dollar eller ca 93 000 miljarder svenska kronor. Bedömare anser att lånetaket kan nås redan inom några månader med nuvarande ökningstakt.

Ben Bernanke och Federal Reserve varnar nu för en katastrof om inte lånetaket höjs. Vad skulle kunna hända om så inte sker? Otroligt nog så kommer väldigt många amerikaner bli väldigt hungriga. För staten ger bidrag i form av matkuponger till hela 43 miljoner av USA;s befolkning. Om staten inte kan fortsätta låna pengar så kan alltså resultatet bli att matkravaller bryter ut även i USA. Men matkupongerna är naturligtvis bara en liten del av underskottet - konsekvenserna skulle bli långt värre än så. Det är alltså mer eller mindre säkert att lånetaket än en gång höjs.

Men när så sker så är det bara en fråga om tid innan de långa räntorna sticker iväg uppåt för USA - precis som de gjort i många europeiska länder med skenande budgetunderskott. Det blir alltså Game Over för den en gång så mäktiga nationen USA. Spelet tar slut eftersom man måste välja mellan pest eller kolera; antingen trycker man enorma mängder nya dollar vilket med säkerhet leder till hyperinflation eller så blir man tvungen att gå i statsbankrutt. Med tanke på att trycka pengar hitills har varit lösningen(QE1 och QE2) så verkar det förra alternativet mest troligt.

Om USA väljer att trycka så mycket nya pengar att dollarn blir värdelös så kan det paradoxalt nog vara positivt för oss i Västeuropa. USA är nämligen världens största importör av olja med hela 12 miljoner fat om dagen. En volym som de inte längre kommer ha möjlighet att köpa med en valuta som blir mer eller mindre värdelös.

Desvärre är det väl ganska osannolikt att världens enda kvarvarande supermakt frivilligt släpper ifrån sig mellanösterns olja även om de inte kan betala för den. Bush den äldre var ju först med att deklarera att den amerikanska livsstilen inte är förhandlingsbar, jag är rädd för att det ligger mer bakom de orden än man kan ana.

All information jag tagit upp i detta inlägg är fritt tillgänglig statistik men rapporteras knappt alls i massmedia. Vi får bara höra vissa delar av sanningen som inte ger den fullständiga bilden av hur illa ställt det fortfarande är med världens största ekonomi. Obama har sedan han blev USA;s president ofta pratat om hopp. Det går dock bara att leva på hoppet till en viss gräns - till slut blir man alltid påmind om den fysiska verkligheten.23 kommentarer:

 1. Du har åter igen levererat ett inlägg av världsklass - tack!

  SvaraRadera
 2. Jättebra inlägg som vanligt. Den här bloggen har bivit min nya favorit.

  När det gäller USA så tror jag att landets enda hopp är att höja skatterna till samma nivå som Sverige. Men det är nästan omöjligt för någon politiker att genomföra. Amerikanarna lär inte protestera om de går hungriga, men kommer garanterat att bli galna om skatterna höjs.

  /Stefan

  SvaraRadera
 3. De flesta länder i Europa är också på väg mot statsbankrutt, och Sveriges omskrutna Tiger ekonomi bygger på att hushållen ökar sin belåning med 8--9% årligen, vilket naturligtvis är ohållbart. Jag tror, att vi skådar början till slutet för de västliga sociall/välfärdsstaterna inkl deras pensionssystem.

  KH

  SvaraRadera
 4. Du skriver verkligen bra!
  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 5. Helt makalösa sammanfattningar!
  Jag kan inte låta bli att spekulera i vem som skriver dem.
  Jag gissar att det är Cornucopia som gör grunden till inläggen och låter någon eller några redigera texterna innan de publiceras på denna sida.
  Dessa några skulle kunna vara Flute och/eller Per Lindvall.
  Ang. USA så tror jag att de kommer att behöva dra sig ur mellanöstern pga. problemen som kommer inrikes.
  Lösningen heter North American Union.
  Då får de tillgång till Mexicos olja och Kanadas oljesand och gas, och kanske lika viktigt, kan skapa en ny Dollar.
  TU

  SvaraRadera
 6. TU
  Mexikos oljeproduktion faller snabbt, och de blir mycket snart oljeimportörer, så USA har inget att hämta där, ifall de inte utrotar Mexikos befolkning.
  Kanada kan inte öka utvinningen från tjärsanden nämnvärt, så där finns heller inget mer att hämta.
  Peak Oil är ett faktum.

  KH

  SvaraRadera
 7. Så... Hur tjänar man pengar på detta..?

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Var hittar du statistiken på antal tillgängliga jobb? I USA och i Sverige?

  Erik

  SvaraRadera
 9. Hur pålitlig är egentligen amerikansk arbetslöshetsstatistik ? Mig veterligen återger den officella statistiken enbart antalet personer som lyfter/ansöker om arbetslöshetsunderstöd och systemet i USA är ju att detta stöda kan enbart lyftas i totalt X dagar under personens levnadstid, sedan är det slut och CONgressen besluter om eventuell förlängning utav X. Alla som är "exhausted" dvs har lyft sin totala kvot eller som inte vill utnyttja detta sista halmstrå ännu finns mao intye med i den officella statistiken ...

  SvaraRadera
 10. Sedelpressen är en beprövad metod som fungerar utmärkt om staten har mycket INHEMSK skuld, ta Tyskland som ett lysande exempel. Genom hyperinflationen blev tyska staten av med största delen utav sina skulder för första världskriget, eftersom staten lånat upp dessa medel INOM Tyskland, kvar blev ersättningarna Tyskland skulle betala till Frankrike mm, eftersom dessa skulder var skulder till UTLANDET iform utav guldbaserade utländska valutor, främst USA dollar.

  USAs situation kompliceras utav det faktum att USAs skuld till största delen är till utlandet, men i USA dollar. Då blir frågan hur de utländska långivarna reagerar då USA med flit inflaterar dollarn ...

  SvaraRadera
 11. Intressant inlägg. Din blogg är kanon. Du är bra på att hitta statistik och tolka/koppla den i större sammanhang. Enlightment!

  SvaraRadera
 12. Det som är sorgligt är att hela västvärlden har samma kurvor egentligen. Våra enorma sociala åtaganden har inte råd med den stora arbetslösheten. När allt fler bara kostar och är en utgift för samhället brakar det ihop till slut.

  Se bara pensionssystemet, det byggde på att man dog kort efter pension. Nu medicineras vi så vi lever till 90...Men vi har bara betalt till 78 år..

  Västvärlden står vid stupet, våra sociala system brakar ihop under sin egna tyngd. Asien har inte sådana system, där sköter alla sitt egna liv. De har även små privata skulder om ens några.

  Ska vi gissa vilka som klarar den kommande kollapsen bäst?

  SvaraRadera
 13. @ KH 10:46 Det kommer inte gynna befolkningen, men de som har makten " Det militärindistriella komplexet" kommer att gynnas av att ha kontroll över större mängd enengi.
  Energi = Makt
  En ekvation som kommer att bli allt tydligare.
  Befolkningen kommer alltså känna av peak oil men makten kan eventuellt klara sitt våldsmonopol några år till.
  TU

  SvaraRadera
 14. Skulle inte North American Union vara ett fiffigt sätt att bli av med USA:s skuldbörda?
  Upplös USA och låt delstaterna ingå i en ny union med Mexico och Kanada.
  Det gäller bara att lyckas överföra städernas och delstaternas skulder till staten.
  Får lyssna av om utvecklingen går åt det hållet.
  TU

  SvaraRadera
 15. Ber att få instämma i hyllningskören.

  Strålande!
  Det bästa jag läst på år o dag. Inte bara innehållsmässigt utan kanske framförallt i den pedagogiska skärpan.

  SvaraRadera
 16. Även jag hyllar inlägget. Balanserat och sakligt utan en domedagsberusad ton. Vad kan man själv göra förutom att skaffa sig ökad awareness om världsläget? Vad säger ni andra?

  /Hobes

  SvaraRadera
 17. Ano 12.21

  Det är väl precis tvärtom?

  Att USA har stora lån utomlands i USD, som bara backas upp av tomma löften, är väl inte så dumt när man samtidigt har sedelpressen som kan trycka upp en oändlig mängd pengar?

  Men som inägget handlar om, sker detta så händer två saker antingen (hyper)inflation eller så sätter obligationsmarknaden ner foten och kräver betydligt högre ränta.

  Drömscenariot är inflation om 4-6% under 5-8 år, vilket är en gyllen medelväg, men som är kantad av livsfarliga stup på bägge sidor.

  /Fredrik L

  SvaraRadera
 18. Förutm den enorma FEDERALA skulden i USA, så finns det även delstaternas egna "små" bekymmer med skulder, en enorm bomb som tickar....

  Vad sker om den federala staten skär ned på utbetalningar ( olika former utav stöd ) till delstaterna ? Hur finansierar delstater och städer samt kommuner det enorma behov av investeringar i enbart eftersatt infrastruktur ( vägar, vatten, avlopp osv osv ad nauseam ) ? Marknaden för sk munis visar ju sedan länge upp oroande tecken på att något kommer att brista ...

  Grekland och Irland, även Europas verkligen sjuke man Storbritannien är bara småpotatis mot vad som är på kommande ....

  SvaraRadera
 19. Fredrik L 14:14:

  Hur tror du att t.ex. kineserna med sina dollarfodringar och dollarinnehav reagerar om USA inflaterar bort dollarn ? Ger de mer kredit åt USA ? Vill de ha hur mycket högre ränta ? Dumpar de sitt dollarinnehav INNAN situationen blir akut ? Intressanta frågor.

  Kinesernas köp utav tillgångar i Grekland och grekiska, portugisiska samt spanska lån är smart, kineserna får inflytande samt blir av med sina dollar ännu medan de har någon form utav värde ...

  SvaraRadera
 20. 14.34

  Det pågår en diversifiering i det tysta, och du nämner ju ett par exempel.

  Men vill de exportera till USA får de acceptera betalning i USD.

  Men Ryssland och Kina slöt nyligen ett avtal om energileveranser som ej var noterat i USD. Knappast en tillfällighet.

  Kina är världens största guldproducent, men exporterar inget.

  Märkligt, Kina som så gärna exporterar allt annat av mindre bestående värde.

  Från väst till öst går nu flyttlassen av makt och förmögenhet.

  Den självbelåtne svensken förstår som vanligt ingenting.

  /Fredrik L

  SvaraRadera
 21. Obama blev inte president utan Wall streets pengar. En stor sponsor var tex Goldman Sachs.

  Change...

  Den enda som verkligen kunde ändra något var Ron Paul. Hur poppis är han på Wall Street? Det är pengarna som styr, inte politiker.

  Så länge vi är beroende av olja och krediter kommer ingenting att ändras.

  SvaraRadera
 22. Delstat för delstat känns inte USA i värre skick än EU. Spontant kan jag känna att USA kan hantera en stor del av sina problem genom att skära ner på militären, medans EU skulle behöva skära ner i välfärden. Vapenlobbyn må vara stark, men det känns ändå enklare än det EU står inför.

  SvaraRadera
 23. Utmärkt artikel - du lyckas kortfattat och enkelt beskriva viktiga skeenden och sammanhang ! Ö h t en bra blogg som jag redan rekommenderat till andra.

  SvaraRadera