söndag 13 februari 2011

Industrin backar

I fredags kom nya siffror från SCB över industriproduktionen i Sverige. SCB skriver att industriproduktionen oväntat föll under december månad och att den fortfarande inte återhämtat sig sedan svackan under lågkonjunkturen.

Industriproduktion icke varaktiga varor
Industriproduktion varaktiga varor
Om man kollar på utvecklingen för icke varaktiga konsumtionsvaror så är trenden från år 2000 svagt stigande. Det är ganska naturligt med tanke på att befolkningen ändå växer i Sverige och övriga världen. Icke varaktiga konsumtionsvaror sjönk heller inte alltför mycket under lågkonjunkturen och är nu i nivå med trenden.

Om man istället kollar på utvecklingen för varaktiga konsumtionsvaror så blir situationen en helt annan. Trenden är starkt negativ och även om en svag återhämtning skett efter lågkonjunkturen så kan det vara början på en ny försvagning vi ser nu. Nyregistrering av personbilar, som är en del av varaktiga konsumtionsvaror, är som jag noterat tidigare också i en fallande trend.

Intressant att notera är att även tysk industriproduktion gick ner under september. Det är den första nedgången i tysk industriproduktion sedan oktober 2009. Det kan naturligtvis vara en tillfällighet men när både Sveriges och Tysklands industriproduktion visar svagheter så är risken stor att den så kallade starka återhämtningen i själva verket är en variant av amerikansk hopium.

Med tanke på de svaga siffrorna för varaktiga konsumtionsvaror så tyder det mesta på att folk inte har råd att köpa nya möbler, tvättmaskiner eller bilar. De flesta konsumenter har istället fullt upp med att betala ränta på vidlyftiga bostadslån. Men då icke varaktiga konsumtionsvaror ännu inte är i en fallande trend så svälter i varje fall inte konsumenterna(än). Matpriserna är dock fortfarande stigande så frågan är väl om det inte blir till att välja mellan att äta eller att betala räntan till banken för många inom kort.

2 kommentarer:

 1. Hej Lars!

  Jag skulle vilja se ett inlägg under rubriken "Vad styr räntan på bolånen?". Skulle kunna bli en klassiker då många tror att det är en direkt koppling till reporäntan. Inspiration nedan:

  *Inflationsförväntingar.
  *Alternativ avkastning på utlåning av pengar eller placering av pengar.
  *Efterfrågan på bostadlån.
  *Konkurrens på bolånemarknaden.
  *Bankernas kostnad för upplåning på kort och lång sikt.
  *Ändringar av de lagar och regler som styr utlåning och byggande, eller förvätningar om ändringar.
  *Förändringar av marknaden (bankernas) bedömning av säkerheternas värde.
  *Ändrad andel kreditförluster på bolånemarknaden.

  MVH
  GBG

  SvaraRadera
 2. Bästa indikatorn är nog hur det går för tillverkarna utav rostfri plåt. LÅg försäljning utav diskmaskiner, tvättmaskiner osv -> liten efterfrågan på denna plåt -> tillverkarnas resultat är inte snyygt. Se bara på Outokumpu mfl ....

  SvaraRadera