tisdag 1 februari 2011

Kina exporterar inflation

Jag skrev i ett tidigare inlägg om att målet för Kina är att bli världens största ekonomi och att de på sikt kommer att överge den fasta växelkursen mot dollarn. Jag har även skrivit om att en alltför snabb omställning av valutan riskerar att destabilisera världsekonomin. Det mest sannolika scenariot är därför att Kina sakta vänjer av världen på dess billiga arbetskraft och produkter.

Minimilöner i Peking
Ett sätt som Kina nu genomför sin valutareform på är att höja minimilönerna, det beskrivs i denna artikel i The New York Times. Som ni kan se i grafen till höger så har minimilönerna ökat kraftigt i Peking sedan mitten av 90-talet. Men på senare tid har lönerna formligen exploderat och liknar nu allt mer en exponentiell funktion i sin tillväxttakt.

Att höja minimilönerna kan faktiskt vara den bästa strategin för kommunistpartiet då det ger det bästa av två världar; man kan behålla sin låga växelkurs och därmed starka exportsektor samtidigt som man håller befolkningen någorlunda nöjda. För även om arbetskostnaden kan vara hög för vissa typer av varor som kläder så är den marginell i de flesta högteknologiska produkter som t.ex. mobiltelefoner. Kina kan tack vare stadigt ökade minimilöner få ut så mycket som möjligt av sin starka exportsektor innan valutan släpps helt fri.

Kina har nämligen inget val, det funkar inte att för all framtid vara världens fabrik med en undervärderad valuta. I förlängningen leder det oundvikligen till att valutan måste stärkas på ett eller annat sätt. Befolkningen i Kina upplever just nu en prisinflation som vi i Sverige inte kan föreställa oss. Att i det läget inte höja minimilönerna eller höja växelkursen vore politiskt självmord.

Men frågan är när de kinesiska lönerna blir så höga att vi på allvar börjar känna av exporten av inflation från Kina? Om man kollar i grafen ovan så har minimilönerna ökat från ca 25$ i mitten på 90-talet till 176$ idag - en procentuell ökning på över 600%. Men mest oroväckande är att de senaste 5 åren har ökningstakten varit hela 250% - vilket till och med borde slå svenska företagschefers löneutveckling. Mycket talar alltså för att tiden för när inflationen blir kännbar för oss i väst redan är här.

I samma artikel beskrivs hur företag i USA nu avbeställer tidigare gjorda beställningar på grund av för höga priser. Man försöker istället hitta billigare alternativ i andra länder i Asien med lägre arbetskostnad. Men även om det kan finnas billigare alternativ så finns inte alltid de volymer som efterfrågas av väst. Dessutom är Kina världsledande på många produkter numera varför alternativen många gånger inte är tillräckligt bra.

Jag har tidigare skrivit om Baltic Dry Index som fallit till nivåer vi inte sett sedan finanskrisen, under början av 2011 har indexet varit i fritt fall. Vissa bedömare har hävdat att det har byggts för mycket fartyg under en period vilket lett till överkapacitet.

Men det verkliga skälet till att transportkostnaderna till sjöss sjunker kan alltså vara att företag i väst dragit ner rejält på beställningarna till världens fabrik. Företagen vet att de inte kan ta ut vilka priser som helst ut mot kund. Alltför höga inköpspriser leder till att marginalerna pressas så låga att det inte längre blir lönsamt att köpa produkter från Kina.

11 kommentarer:

 1. Upptäckte din blogg idag och har läst en del av de inlägg du har hunnit skriva. Måste säga att du har en av de bästa ekonomibloggarna, och jag hoppas du kommer att fortsätta leverera kvalitativa inlägg. Keep up the good work!

  /Stefan

  SvaraRadera
 2. Kina har en "officiell" inflation på över 5%.
  Inflation medför att värdet på en valuta minskar.

  Kina har en enorm hus/bygg bubbla. Mycket beroende på att kineser inte får tillåtelse av staten att investera pengar utanför Kina.

  Hade Kina fått en friare penningmarknad är det inte alls otroligt att valutan skulle visa sig vara övervärderad.

  SvaraRadera
 3. Problemet för Kina är att sålänge de fortsätter att pegga mot dollarn som nu ser alltmer ut som den riskerar fritt fall (bäst någon ringer Merkel och ber henne säga något elakt om euron), så fortsätter de att importera amerikansk inflation. Att höja lönerna må fungera tillfälligt, men på sikt lär det krossa marginalerna för exportföretag. Den kinesiska yuanen kommer på ett sätt eller annat att balanseras mot dollarn - antingen genom att den förlorar i inhemsk köpkraft eller genom att valutakursen tillåts stiga.

  SvaraRadera
 4. Helt SUVERÄN Blogg . Skulle inte du vilja skriva lite om GULD , SNÄLLA.....

  SvaraRadera
 5. Har du lyssnat på Nicole Foss? Vad säger du i så fall om hennes tankar om deflation istället för inflation?

  SvaraRadera
 6. Löneökningar måste ställas i relation till produktivitetsökningar. Om det tar halva tiden att göra en vara idag kan man dubbla lönekostnaden men ändå helt undvika inflation.

  Minimilön i Kina ligger idag på 1 122 kronor i månaden, mindre än vad de flesta tjänstemän i Sverige tjänar på en dag.

  SvaraRadera
 7. Intressanta artiklar. Jag har vidareutvecklat resonemanget importerad inflation och svenska bostadspriser. Vad tror du om det?

  /S

  SvaraRadera
 8. Stefan: Kul att du hittat hit!

  Anonym 19:32: Guld är ett känsligt ämne :)

  Anonym 20:30: Ja, men det Nicole Foss pratar om är kreditdeflation.

  Spruce: Ja, jag tror också att de höga bostadspriserna är mycket negativt med den höga prisinflationen som väntar, jag skrev om det i inlägget "Bubbla eller inte"

  SvaraRadera
 9. Leder inte kreditdeflation även till prisdeflation? Om inte folk får låna kan de ju inte betala lika höga priser för t.ex. bostäder?

  SvaraRadera
 10. K,

  Menar du att många är för känslomässigt knutna till sina ev guldpositioner? Jag skulle också gärna höra dina tankar kring guld och silver.

  Och vad tycker du om den senaste boprisstatistiken? Bolånetaket har iaf inte än haft någon större effekt, så överpriserna hålls under armarna av den negativa realräntan.

  Dags för amorteringskrav? Knappast, få politiker sticker hål på en kreditbubbla frivilligt.

  SvaraRadera
 11. Anon 07:00: Jag kanske skriver ett inlägg om det framgent.

  Fredrik L: Ja, men det är inte omöjligt att jag skriver om guld längre fram.

  Har tyvärr inte hunnit kolla den senaste statistiken så noga...

  SvaraRadera