torsdag 17 februari 2011

Krona eller kött

Igår skrev jag om hur den stärkta svenska kronan slår hårt mot den svenska exportindustrin. Men det är faktiskt inte bara exporten som drabbas. I det här pressmeddelandet från Scan så berättar man att man blir tvungen att varsla 10 personer på grund av minskad efterfrågan från den svenska handeln.

Efterfrågan minskar eftersom svensk köttproduktion blir mindre konkurrenskraftig när kronan är stark. De svenska matbutikerna importerar istället kött från Europa till rabatterat pris. Inget konstigt egentligen men frågan är väl vad som händer med svensk köttproduktion i förlängningen om kronförstärkningen fortgår? Så här skriver Scan i sitt pressmeddelande.
- Ökad import innebär att charkförsäljningen på svenskt kött minskar. Det här kommer olyckligt, inte minst med tanke på den svåra situation som våra grisleverantörer befinner sig i, vilket på sikt riskerar en stor del av svensk köttproduktion, säger kommunikationsdirektör Margareta Thorgren på Scan AB.   
Den starka kronkursen riskerar alltså inte bara jobben i de svenska exportföretagen utan även jobb i företag inriktade på den inhemska marknaden. Det kan kanske fungera ett tag för svenskarna att få billigare charterresor och köpa billig korv från Tyskland. Men på sikt när mer och mer av den svenska industrin flyttas ut ur landet kommer Sveriges ekonomi drabbas hårt.

Räddningen för Sveriges industri blir att Riksbanken knappast kommer kunna hålla på med sin hökaktiga räntepolitik länge till. Skulderna i Sverige är alltför höga för att hushållen ska kunna klara särskilt mycket högre räntor. Visst säger bankerna att man måste klara uppemot 8% ränta vid nya bolån men hur många svenska hushåll klarar det i praktiken? Det finns säkert en en betydande andel som redan idag har problem med räntor som ökat med mer än det dubbla på något år.

Det är enligt mig bara en fråga om tid innan Riksbanken blir tvungen att sätta nollränta igen. För effekten av att man blåser upp okontrollerade kreditbubblor blir att man tappar manöverutrymme i räntepolitiken. Man hamnar i vad som på engelska brukar kallas "ZIRP-fälla", det inträffar när skulderna i ett land är alltför höga för att räntan ska kunna höjas från en nollränta utan att utlösa en ekonomisk kris.

Det har redan inträffat i USA och jag är övertygad om att Sverige har samma problem även om de stora skulderna i Sverige just nu ligger hos de svenska hushållen. Men när stigande svenska räntor utlöser nästa finanskris i Sverige finns en risk att staten får ta över en stor av skuldbördan när några av de svenska storbankerna går under. I det läget blir det nog inte lika enkelt för Riksbanken att höja räntan oavsett hur politiskt oberoende man påstår sig vara.

3 kommentarer:

 1. Folk klagar ju när räntan ligger på historiskt låga 1,5%, vad ska de säga när den ligger på mer normala nivåer? De som klagar är oftast unga som har stora lån och som inte minns hur det var förut, med tvåsiffriga räntor...

  /Stefan

  SvaraRadera
 2. Det är igentligen för trist att det enda sättet många svenskar reagerar är att för att Sveriges exportindustri och för de svenska bönderna skall överleva och att Sveriges "välstånd" skall förbli så måste vi alltid ha en till omvärlden svag kronkurs och att Sveriges befolkning på så sätt alltid skall förbli ekomomiskt fattig. Det är dessutom märkligt att Schweiz och många andra välstående länder erbjuder sin befolkning högre levnadsstandard, erbjuder högre privat sparande, erbjuder lägre skatter och har dessutom över tid en konstant högre växelkurs mot de stora världsvalutorna. Vad trist att inte alla länder vill nå välstånd genom att devalvera sitt land, sin valuta och sin befolkning.

  SvaraRadera
 3. För oss som haft bostadslån på 12% är 8% ingen fara. Vi vet att inte belåna oss för mycket, även om man då får vara utan tepanyakihäll.

  Det du förespråkar, nollränta när vi borde ha högre ränta, kommer definitivt leda till hög inflation. Hög inflation är i alla lägen sämre för Sverige och dess ekonomi och för invånarna då jobben i snabb takt kommer försvinna, och med dem skatteinkomsterna. Riksbankens uppdrag är att hålla en stabil låg inflation, det är viktigare än alla andra faktorer för en långsiktigt välmående ekonomi.

  SvaraRadera