torsdag 3 februari 2011

Nästa revolution är nära

Jag skrev häromdagen om Egypten och att en stor anledning till protesterna vi nu ser är att regeringen hotat med att dra tillbaka matsubventioner. Men Egypten har egentligen inget annat val än att sluta subventionera då det inte längre är möjligt att finansiera en allt större och hungrande befolkning med sinande oljeintäkter.

I despotens manual över hur man behåller makten står det säkert att det är ganska lätt att hålla en missnöjd men mätt befolkning under kontroll. Men att däremot kontrollera en missnöjd och hungrande befolkning är mer eller mindre omöjligt. Algeriet och Egypten är två bra samtida exempel på att så är fallet. Problemet för Mubarak var bara att utgifterna en dag plötsligt var större än inkomsterna.

Men så länge en källa till intäkter finns i form av olja eller andra naturresurser finns det ingen anledning för världens diktaturer att oroa sig. Saudiarabien exporterar till exempel flera miljoner fat olja om dagen, så även om samma underliggande problematik finns där, finns ingen risk för revolution tack vare stora subventioner till den mer eller mindre passiviserade befolkningen.

Det råder dock ingen tvivel om att många monarkier i mellanöstern är ordentligt oroliga över utvecklingen i Egypten. Nyligen så bestämde sig Kuwait för att dela ut motsvarande 3600$ plus fria matransoner i 13 månader. Officiellt var förklaringen att Kuwait firar sin självständighet men frågan är väl om man hade varit lika frikostig om det inte några veckor innan förekommit matkravaller i Algeriet?

Var i världen är då risken störst för att det börjar nya oroligheter på grund av en missnöjd befolkning? För att svara på den frågan kan vi börja med att titta på hur priset på ris har utvecklat sig. Varför då kan man undra? Jo, det är intressant därför att ris är den absolut viktigaste basvaran i många länder i mellanöstern och Asien. Se nedan för risprisets utveckling sedan början på 2008.

Risprisets utveckling mellan 2008-2011
Efter finanskrisen har priset på ris varit fallande från rekordhöga nivåer men i mitten av 2010 hände något för nu är trenden återigen stigande. En anledning till stigande priser är att exportmarknaden för ris är mycket begränsad - av världens totala produktion av ris så exporteras endast ca 6%. Världens största konsumenter av ris, Kina och Indien, är förvisso självförsörjande men exporterar knappt något alls.

Det är hög sannolikhet för att nästa våg av oroligheter kommer att ske i fattiga länder i mellanöstern och Asien som importerar stora mängder ris. Den största importören av ris i världen som uppfyller kriteriet är kanske lite oväntat Filippinerna. Av allt ris som finns tillgängligt på världsmarknaden så står Filippinerna för nästan 7% av importen(läs mer i denna rapport). Filippinerna har dessutom en BNP per capita på endast 3300$, att jämföras med Egypten som har nästan det dubbla på 5900$. Ett allt högre pris på ris kommer alltså göra många på Filippinerna väldigt hungriga då många lever på mycket små inkomster.

Filippinerna har också haft en befolkningsutveckling som väl matchar Egyptens - se grafen till höger över hur befolkningen har utvecklats sedan 50-talet. Befolkningen har ökat med hela 390% - från 20 miljoner till dagens 98 miljoner. Det är till och med snäppet värre än Egypten som också hade 20 miljoner invånare 1950 men idag har knappt 80.

Även om det inte blir oroligheter mycket snart i Filippinerna på grund av en stor hungrande befolkning så är det enligt mig bara fråga om tid. Det är nämligen aldrig bra för ett land att vara beroende av import av basvaror som ris när man har en exponentiellt växande befolkning och små ekonomiska medel.

Dessvärre tror jag inte att Filippinerna och andra liknande länder har så mycket tid kvar. Investerare har fått upp ögonen för ris som investering och jag tror att priset kommer fortsätta vandra uppåt - speciellt med tanke på de förhållandevis små mängder ris som finns att köpa på världsmarknaden. Om inte annat kommer kvantitativa lättnader i USA på 75 miljarder dollar i månaden mer eller mindre garantera att priset på ris fortsätter sitt rally.

12 kommentarer:

 1. Intressant spaning...
  Kul att även du intresserar dig för demografin!
  En självklar revolutionskandidat är ju annars Pakistan, med starkt växande utfattig befolkning samt beroende av livsmedelsimport. Fast det är väl en no-brainer att förutse det.

  SvaraRadera
 2. Jo det finns många kandidater i Asien... Det är väl egentligen ganska svårt att förutse vem som blir på tur. Men Pakistan har onekligen också ganska låga odds, det vore ganska otrevligt om det blev oroligheter där med tanke på att de väl sitter på hundratalet kärnvapen.

  SvaraRadera
 3. Intressant artikel, men du har lite svajig stavning på Filippinerna. Någon enkel minnesregel vore inte fel, men jag har svårt att komma på någon. Stavningsfunktionen här i kommentarsrutan vet i alla fall hur det skall vara!

  SvaraRadera
 4. Det är lite svårt att se att se det extra l;et ibland, men nu är det rättat!

  SvaraRadera
 5. Mycket bra blogg!

  SvaraRadera
 6. Jag vill vill inte vara gnällig men det skall vara två p också!

  SvaraRadera
 7. Wikipedia omdirigerar till Filippinerna och min kartbok säger också Filippinerna, men det förefaller som att folket där nere också har en högst variabel stavning. Svenska Wikipedia anger tre namn på landet, med högst varierad stavning (Republika ng Pilipinas
  Republic of the Philippines
  República de Filipinas) så det är inte konstigt om vi också får problem med stavningen! Det verkar vara engelskspråkiga som har lagt till ett extra p.

  Det är möjligen okej att använda blott ett p också. Men vill du slippa gnälliga kommentarer som den här så är det kanske säkrast att köra med två p. Sorry att jag spammar din utmärkta blogg!

  SvaraRadera
 8. Här

  http://www.businessinsider.com/governments-food-price-inflation-2011-1#

  finns en lista över länder som är i riskzonen (The 25 Countries Whose Governments Could Get Crushed By Food Price Inflation). Länder som nämns är Tunisien, Egypten, Pakistan, Indien, Kina, Filippinerna och i Europa Rumänien, Bulgarien, Ukraina.

  SvaraRadera
 9. Minnesregel: I Filippinerna ligger ManIlla

  SvaraRadera
 10. Kort sammanfattning av inlägget: I Pilifinerna ligger man illa till

  SvaraRadera
 11. Vilka länder exporterar riset?

  16830911

  SvaraRadera
 12. Man kan tänka sig demonstrationer och kravaller i Filippinerna men man har där en någorlunda fungerande demokrati med ganska fria val. Senaste presidenten är son till nationalhjältarna Benigno och Corazon Aquino som ledde det demokratiska genombrottet efter diktatorn Marcos fall.

  Det finns inget ideologiskt missnöje som pyr liknande islamismen i arabiska diktaturer. Den katolska kyrkan är ganska stark men skulle inte kunna eller ens vilja att bidra till att störta regeringen. Filippinsk ekonomi bygger till stor del på de pengar som släktingar i exil skickar hem till sina familjer. Skulle det upphöra ligger man illa till.

  FredrikN

  SvaraRadera