lördag 12 februari 2011

Nokia golvat

Den senaste veckan har vi fått klart för oss hur illa ställt det är med Finlands stolthet Nokia. I ett internt memo till sina anställda skräder inte den nya VD;n Stephen Elop orden. Han kallar bland annat Nokias mobila operativsystem Symbian för en brinnande plattform. Elop menar att antingen står man kvar på den nuvarande brinnande plattformen och går under eller så hoppar man över till något mer framtidssäkert.

Jag kan hålla med om att Nokia måste göra något men jag har svårt att förstå deras nya val av plattform. Som ni kanske vet så kommer Stephen Elop från Microsoft så av en händelse blev det nya valet av plattform Windows Phone. Det är väl mer eller mindre säkert att samma val inte hade gjorts om man istället tagit in en VD från t.ex. Samsung eller HTC. Oavsett hur bra Windows Phone är så är Android inte bara bättre det är också betydligt mer etablerat - Android är idag större än Apples iOS på världsmarknaden.

Jag förstår varför Microsoft satsar allt för att Windows Phone ska bli en succé men frågan är om man inte, som så ofta på senare tid, är för sent ute? Microsoft hoppas med Windows Phone kunna bli lika dominerande som man är på operativsystem för persondatorer. Problemet är bara att Google med Android redan har tagit den positionen i den mobila världen. Jag tror det blir svårt, för att inte säga omöjligt, för Microsoft att ta igen det försprånget - oavsett hur mycket pengar de pumpar in i projektet.

I praktiken har det nu blivit klart att Symbian har en plats reserverad i teknikkyrkogården för nu har nya detaljer "läckt" ut om hur övergången till Windows Phone ska ske. Se bilden till höger över hur den nya VD;n tänker sig övergången från Symbian till Windows Phone över tid.

Även om Microsoft lyckas etablera sig som en spelare inom operativsystem för mobila terminaler så tror jag dessvärre att Nokia riskerar att få alltför hård konkurrens från snabbfotade koreanska och kinesiska spelare. Det är dessutom bara en fråga om tid innan smarta telefoner blir mer och mer vanligt bland de kundsegment som Nokia idag är starka inom. Priset på avancerade Android-telefoner faller dagligen och kan idag fås för så lite som under 1000 kr. Det kommer på sikt slå hårt på Nokias så viktiga försäljning av billiga mobiltelefoner till konsumenter i utvecklingsländer. De flesta konsumenter som en gång provat en mer avancerad telefon baserad på Android kommer antagligen aldrig gå tillbaka till en vanlig enkel telefon som ofta används idag.

En annan stor risk är att de här nya läckorna om att Symbian är en död plattform kan skada deras befintliga försäljning av smarta telefoner som ändå är betydande. För vem köper en mobiltelefon för 4000 tusen och uppåt om man vet att plattformen ska läggas ner? Om jag själv skulle köpa en ny telefon så vill jag i varje fall vara säker på att få uppdateringar flera år efter köpet.

Det val som Nokia nu gör med Windows Phone kan alltså på sikt få enormt stora konsekvenser för företaget. Om det visar sig att Microsoft inom några år ger upp i kampen mot Google och Apple så står Nokia där igen utan tekniskt plattform. Och att i det läget återigen byta spår kommer det varken finnas tid eller pengar för.

Nokia är enligt mig ett bra samtida exempel på hur snabbt ett marknadsledande företag kan konkurreras ut på bara några år. Den första Apple iPhone kom redan 2007 men till dags datum har inte Nokia någon telefon som ens kommer i närheten i användarupplevelse. Visst, tekniken finns där men att sälja telefoner idag handlar om så mycket mer än teknik. Apple säljer en fulländad användarupplevelse och där har Nokia inget att hämta - iOS får då Symbian att likna Windows 3.1 i jämförelse.

Den enda spelaren på marknaden idag som kan konkurrera med Apple är som sagt Google. Men det beror mer på Apple själva och deras stängda system. Hade Apple varit lika öppna som Google från början med sitt operativsystem hade de kunnat vara den helt dominerande spelaren idag. Men nu väljer alltså Nokia mot alla odds inte Android utan en osäker tredje spelare för sin framtida strategi. I dagsläget kan jag tyvärr inte se hur det valet kan sluta lyckligt för Nokia.

10 kommentarer:

 1. Instämmer med din analys.

  Skrev lite om Nokia här

  http://cornucopia.cornubot.se/2010/09/utvecklas-eller-do.html

  "Lustigt nog tar man in en VD från Microsoft, ett bolag som aldrig lyckades slå in någon succé eller revolution på mobiltelefonfronten. En gammal dinosaur vänder sig till en annan gammal dinosaur och hoppas att två dinosaurer skall kunna överleva snabba och anpassningsbara däggdjur som Apple, som mer än gärna profiterar på det som de långsamma reptilerna lämnar."

  SvaraRadera
 2. Microsoft har aldrig gjort något något som är i närheten av användarvänligt. Nokia fanns det väl lite hopp om tidigare men nu är det definitivt kört. När den bredare massan börjar lära sig vad verklig användarvänlighet (läs: Apples produkter) är så finns det allt mindre plats för "dinosaurier"

  SvaraRadera
 3. Jag har predikat det du skriver i 1,5 år på Nokias forum på avanza. "Teknologisk återvändsgränd för folkaktie" kan man väl kalla rubriken. Tyvärr så har Nokia hypats upp på historiska ekonomiska data av främst placera.nu i Sverige. Det kommer säkert en rekyl upp på måndag, har man förnuft så säljer man då och tittar aldrig tillbaka annat än intradagsmässigt och då går man förslagsvis kort.

  Detta är ett riktigt hårt slag mot Nokia, raset i fredags är bara början på en slakt ner mot 20-lappen eller mindre.

  Stephen Elop tycker jag är ett olämpligt val. Microsoft har inte lyckats med något se sista 5-7 åren. Nu sitter han på två stolar samtidigt och Nokias aktieägare får stå för notan till detta spektakel.

  Varför köpte man inte Palm med tillhörande WebOs för 6 månader sen?? Där skulle vi kunna tala om en lyckad fusion. Nokia + Palm + WebOS. Var väl HP som köpte och de fick det billigt med...

  Nej, detta är en dödskyss för Nokia. En evig plats i baksätet som enbart tillverkare av hårdvara begränsat till en mjukvaruleverantör som ligger hopplöst på efterkälken.

  //PLB

  SvaraRadera
 4. Även om man (mot förmodan)skulle lyckas, finns risken att det går som på PC sidan, hårdvaruleverantörerna pressar varandra i ett "race to the bottom" medan MS är den som bestämmer teknikutvecklingen och drar in vinsterna.

  SvaraRadera
 5. Cornu: Jag håller med om att antalet telefoner också är en stor nackdel för Nokia.

  SvaraRadera
 6. Jag misstänker att skälet till att Nokia begraver Symbian är följande:

  På kommande är multicore cpus från ARM och Symbian är utvecklat för att stöda traditionella singlecore cpus. Eftersom Nokia bevisligen haft svårt att hänga med i utvecklingen utav UI för Symbian, då kan man utgå från att Nokia helt enkelt insett att de inte har resurser för att utveckla Symbians kernel till att stöda den nya generationen multicore cpus.

  Man skall minnas att Nokia är först och främst en tillverkare utav förstklassig hårdvara och inte någon mjukvarutillverkare.

  SvaraRadera
 7. Re:Jonas,

  Har du någonsin testat en win Mobile7 telefon ? Gränssnittet är verkligen i toppklass, faktum är att gränssnitten kanske tom är det absolut bästa i dag för en mobiltelfon ! Micro$oft har verkligen offrat en hel del tankemöda på detta.

  Win Mobile7 är något totalt annat än de minst sagt eländiga Win CE mm ....

  SvaraRadera
 8. Symbians problem har varit många även med siglecore's och utvecklarna har uteblivit. Dessutom har Nokia misslyckats helt med sin *Appstore* Ovi store. Det tillsammans har dödat utvecklar intresset för plattformen.

  Nokia har jobbat ett par år med maemo/meego som är helt linux baserat och redan kapabelt att nyttja multicore's. Och den planerade strategin var att gå över till det. Men det löser inte problemet med att få med utvecklarna iom att förtroendet för deras Ovi-store är obefintligt idag.

  SvaraRadera
 9. Vad nokia skulle behöva göra är att sätta sig helt i knät på carrier industrin i USA. om de lyckas charma med mest nedlåsningsbar och customerbar mjukvara (för leverantören dvs) så kan de tjäna pengar där. öppna mobiler är helt off i usa.

  men dom är väl som luxor numera. MS kommer inte hålla nokia över ytan om de är påväg att drunkna. finns nya partners isf.

  SvaraRadera
 10. Jag tycker det är strategiskt rätt gjort av Nokia... Deras Symbian plattform är helt korrekt ett sjunkande-brinnande skepp och kommer aldrig att komma i nivå med Apple iOS eller Android. Däremot kan dom nu få draghjälp av MS och få fram nya mer 'intressanta' innovationer. Samtidigt kan en del av deras utvecklare jobba med Android platformen och få fram ett fungerande koncept även där, utifall MS plattformen skulle visa sig floppa totalt. I det läget kan man snabbt sko om och växla upp till en Nokia-Android plattform.

  SvaraRadera