onsdag 9 februari 2011

Pank bank

Hushållens skulder i Estland
Det är lite roligt att pank faktiskt betyder bank i Estland. För pank är ju ett rätt så passande epitet på dagens banker i Estland. För trots att bostadspriserna fallit med över 50% så finns det mesta av bolånen kvar. Om man surfar in på Estlands centralbanks hemsida "Eesti Pank" så kan man finna denna publikation om hushållens lånesituation i Estland. I dokumentet finns grafen till höger över hushållens skulder i Estland.

Notera att lånen som sagt inte har minskat alls sedan bostadskraschen på 50%. Det måste betyda att bankerna sitter med tillgångar som bara är värda en bråkdel av det bokförda värdet. Inte en helt ovanlig situation egentligen eftersom samma sak händer i alla länder i världen där bostadsbubblan har briserat. Som jag skrivit om tidigare så blev man i Irland till slut tvungen att trycka nya pengar för att "lösa" problemet.

Sparande i Estland
Hur har man då tänkt finna en lösning på problemet i Estland? Ja, en lösning förutom att trycka pengar kan vara att bankerna skickar brev till kunderna om krav på amortering ned till det aktuella marknadsvärdet. Det verkar finnas indikationer på att så faktiskt är fallet för i samma rapport finns grafen till höger över sparandet i Estland.

Sparandet i Estland har ökat kraftigt sedan bostadsbubblan imploderade och den enda anledningen jag kan se till det är att amortering är tvingande för många. För jag har mycket svårt att tro att ett land med lönedeflation och ökande arbetslöshet samtidigt kan ha ett kraftigt ökat sparande i samband med en briserad bostadsbubbla. Esterna sparar helt enkelt för att de är tvingade av banken. Problemet är bara att amortering på ett bolån under vattnet kan liknas vid att mata pengar i ett svart hål - det ger inte så mycket avkastning på sikt.

Problemlån i Estland
Men kan verkligen så många ester börja amortera i hög takt när ekonomin är som den är? Nej, det låter mycket osannolikt och är faktiskt också ganska långt från sanningen. För antalet lån som bankerna har under bevakning har ökat kraftigt de sista åren. Som ni kan se i grafen till höger så är det problem med hela 12% av alla bolån i Estland för tillfället. Inte så konstigt egentligen för hur många svenskar skulle klara extra amorteringar på några tusen i månaden?

Det är inte en oväntad strategi av bankerna att kräva in amortering av bolånekunderna. Alternativet att starta tvångsförsäljningar hade varit mycket sämre för både bolånekunderna och bankerna. Bolånekunderna skulle istället för bolån bli lämnade med blancolån när bostäder som köptes på bubblans topp ska säljas till dagens marknadsvärde. Det skulle även riskera ytterligare prisfall på bostäder när marknaden översvämmas av nya objekt. Och det skulle på sikt inte vara bra för bankerna.

Av en slump så råkade jag läsa i samma rapport att det är på väg att införas en lagändring i Estland kallad "Debt Protection Act". Den ska göra det möjligt för bolånekunder att på ett enklare sätt få sina skulder nedskrivna. Det borde på sikt få stor påverkan på bankernas kreditförluster. För då kan situationen blir mer lik USA när bolånekunder skickar tillbaka nycklarna till banken. Och då finns inget annat val än att ta kreditförlusterna omgående för pankerna.

6 kommentarer:

 1. Hur skall Stockholm kunna avstyra detta, de svenska bankerna är ju rejält exponerade mot Estland ..... Fint för esterna att kunna ge tillbaka för att Sverige lämnade ut den estniska guldreserven till Sovjet :)

  SvaraRadera
 2. Sverige och dess banker...Gissa vilket land som balterna tycker mest illa om utöver Ryssland..

  Borg agerade för att rädda Swedbank och SEB på 3 länders befolkningars bekostnad. Han förbjöd devalveringar, folket skulle ta notan inte de svenska bankerna!

  Vi självgoda svenskar tror att omvärlden gillar oss, newsflash, vi är illa ansedda både i Danmark, Finland och i Baltikum. I övriga EU ser man oss som de dumma naiva blondinerna som man kan lura.

  SvaraRadera
 3. 9 februari 2011 09:20
  ...
  Och i resten av världen ser man oss som de där onda vita kolonisatörerna.

  /en annan svartmålare.

  SvaraRadera
 4. Och med peakoil passerad, strålande tider lysande tider.

  SvaraRadera
 5. Amortering ger bra avkastning, nämligen minskade räntekostnader.

  Skogsägare

  SvaraRadera
 6. Man kan ju hoppas att svenska staten sålde av bitar av Nordea för att göra finnarna till huvudägare i bankdjäveln, så vi inte sitter med 3 kollapsande storbanker utan bara potentiellt två (mig veterligen har en svensk storbank hållt fingrarna borta ur baltikum).

  Men om skiten smäller runt 2012-13 samtidigt som en global nedgång så duger inga Securum-lösningar, om vi inte vill bli som Irland. Håller tummarna för att den gröna ön säger åt IMF och Co. att flyga och fara efter nyvalet.

  Good blog!

  SvaraRadera