måndag 21 februari 2011

Tomt på visningarna

I Expressen kan vi läsa om att det just nu verkar vara ett utmärkt läge att köpa en lägenhet i Stockholms innerstad. Folk har nämligen i stort sett försvunnit från visningarna av någon anledning. Vem vet, kanske råder det inte längre bostadsbrist i Stockholm?
Catarina Koppe, sjuksköterska, ska sälja sin etta i city och köpa större. I torsdags tittade hon på en trea på Kungsholmen - och hon var ensam på visningen.
- Det har varit väldigt lugnt på visningarna jag varit på i veckan, berättar hon. Så det kan vara ett bra läge att köpa nu. 
Man kan undra om artikeln är ett beställningsjobb från mäklarsamfundet? För lugnt på visningarna tycker jag borde betyda att varningsklockorna ringer. Men för en mäklare är väl alla tider bra att köpa på. Om priserna stiger är det bra att köpa eftersom det blir dyrare imorgon, och om ingen kommer på visningarna så är det bra att köpa eftersom man inte behöver vara med på någon budgivning. Istället får man nöjet att betala höga fastpriser till den nivå som den senaste budgivaren i området råkade få låna av banken.

Höga fastpriser verkar numera vara mer eller mindre etablerat på Stockholms bostadsmarknad. Som jag tidigare nämnt så presenterar Hemnet statistik över alla utgångspriser för alla bostadsrätter i Stockholms län. Utgångspriserna är numera i genomsnitt nästan 20% högre jämfört med samma period förra året och trenden är stigande. Det verkar stämma ganska bra med situationen som beskrivs i Expressens artikel - få spekulanter leder till tunn budgivning vilket leder till fastpris.

Begärt pris för bostadsrätter i Stockholms län 

5 kommentarer:

 1. Utbud/efterfrågan

  /Oppti

  SvaraRadera
 2. Visning på torsdag? Inte så konstigt att det var tomt...

  SvaraRadera
 3. Är det bostadsbrist så är det även fullt på torsdagsvisningar.
  En bostadsbrist är väl inte helgbetingat?

  /PL

  SvaraRadera
 4. utbud/efterfrågan på billiga krediter. Fortsätter kreditexpansionen kommer huspriserna stiga. När banker blir hårdare med utlåning kommer priserna sjunka.

  SvaraRadera
 5. "Men för en mäklare är väl alla tider bra att köpa på."

  :D för en mäklare tror att priset alltid går upp.

  SvaraRadera