tisdag 8 februari 2011

Torsk på Tallinn

Tallinns bostadsbubbla
Sedan finanskrisen har vi inte hört så mycket om de svenska bankernas verksamhet i Baltikum. Vad händer egentligen där med bostadspriserna nu? Och är de svenska storbankerna  fortfarande illa ute? Jag har försökt hitta prisstatisk för Estland på webben men det har inte varit lätt, men till slut så hittade jag en riktig guldgruva på den här sidan. Där kan man bland annat hitta grafen till höger över bostadsbubblans uppgång och fall i Estlands huvudstad Tallinn.

Utestående bostadslån i Estland
Mellan år 2000 och 2007 ökade lägenhetspriserna i Tallinn med över 400% - vilket väl borde kunna räknas som en av de största bubblorna i världen. Sedan dess har dock bostadspriserna fallit med över 50% även om det är lite svårt att se i grafen. Tydligen kallades Estland  för den baltiska tigern under bostadsbubblans expansion - känns det igen?

Det mest intressanta i artikeln är annars volymen på utestående lån för hela Estland. Som ni kan se i grafen till höger så har den totala lånemängden knappt minskat någonting alls trots att alltså bostadspriserna fallit med över 50% på vissa håll. De har förvisso säkert sjunkit betydligt mindre i andra städer i Estland men den totala lånemängden i Tallinn var också högre innan bubblan sprack.

Om lånemängden inte har sjunkit trots att priserna fallit rejält så borde väl det också betyda att en väldig massa ester sitter med lån som är högre än värdet på sina bostäder? Hur hanterar de svenska storbankerna där den situationen, låtsas de som ingenting och hoppas på att vindarna vänder, eller har de redan gjort nedskrivningar av värdet? Har i så fall många ester stora blancolån utöver bolånen? Ja, frågorna är många, men graferna talar sitt tydliga språk.

Jag har försökt att kolla upp källorna som står nämnda i graferna men det är inte helt lätt att förstå sig på deras version av SCB. Det fanns dock en sida som inte gick att misstolka; arbetslösheten har ökat i Estland från 13,8% 2009 till 15,5% i Q3 2010. Sammanfattningsvis så sitter alltså en stor del av befolkningen med högre lån än vad bostäderna är värda samtidigt som arbetslösheten ökar. Men som tur är har de fått euron nu, det kommer säkert lösa de flesta problemen(de är lite sena till festen bara).

Tack vare flutes hjälp i kommentarerna till inlägget så kan vi nu konstatera att priserna i Tallinn inte återhämtat sig sedan grafen ovan sist uppdaterades. Via denna länk kan vi istället utröna att priserna fortsatt att falla i Tallinn. Mellan första kvartalet 2009 och tredje kvartalet 2010 har priserna i genomsnitt gått ner med ytterligare 10,4%. Som av en händelse så verkar man i början på 2009 ha ändrat på hur statistiken rapporteras så det blir svårt att fortsätta på grafen ovan. Kan vi kanske förvänta oss någon liknande förändring av SCB;s rapportering inom kort?

10 kommentarer:

 1. De svenska bankerna med verksamhet i Baltikum redovisade väl stora kapitalförluster för sin verksamhet där? Jag antar att det är vad som hände?

  SvaraRadera
 2. Skulle tippa på 40% i Sverige, speciellt smågårdar utanför Göteborg...

  SvaraRadera
 3. Går det att köra Estlands statistiksida genom Googles översättare? Jag gjorde det med vissa finska sidor för att förstå vad som stod där.
  Två parallella fönster - ett med översättningen, ett där jag klickade mig fram.
  Jag kan tipsa om två artiklar som Edward Hugh skrivit om Estland.
  Estonia’s Now-You-See-Me Now-You-Don’t Inflation Rate
  Estonia's Long Awaited Recovery May Still Be Delayed Yet Awhile

  SvaraRadera
 4. 8:52: Hur kan de ha redovisat kapitalförluster om lånen till stor del fortfarande finns kvar?

  flute: Jo jag har försökt med translate men hittar ändå inget, har fått för mig att de tar betalt för statistik där.

  SvaraRadera
 5. Hittade (genom en ganska osynlig länk) en engelsk variant av statistikdatabasen på stat.ee:
  http://pub.stat.ee/px-web.2001/dialog/statfile1.asp

  SvaraRadera
 6. Intressant, bostadskraschen verkar fortsätta, om än i långsammare takt.

  SvaraRadera
 7. Hur mkt var uppgången på svenska bostäder under samma tidsperiod? Om den var 400% i Estland - är det då inte möjligt att bostäder i Sverige fortsätter svagt uppåt ett par år för att sedan droppa (eller stanna av).

  Vad tror du?

  Grym blogg btw! //OP

  SvaraRadera
 8. Bubblan i Sverige har pågått under längre tid - faktiskt ända sedan början på 90-talet. Se här nedan för en artikel i Aftonbladet år 2000, då hade priserna i innerstan ökat med 200% på mindre än 10 år. Nu är väl samma siffra på 500% - alltså till och med värre än Tallinn.

  Aftonbladet - Söders priser nu som Östermalms

  SvaraRadera
 9. Sveriges bubbla är den största aktiva i världen. Svenskens betalningsförmåga i kris är svagast för vi har lägsta lönerna och högsta skatterna. Vidare så är vi högt belånade i annat än bara bostäder. Bilar, båtar, inredning, beklädnad, elektronik, resor etc etc

  Vi rullar skulder per månad numera. En konsekvens av socialismens nedmontering av personligt ansvar.

  SvaraRadera
 10. Här finns en annan "liten" bubbla.
  http://blogs.forbes.com/michaelpollaro/2011/02/08/america-poised-for-a-hyperinflationary-event/#more-639

  /Magnus

  SvaraRadera