söndag 6 februari 2011

Tortillarevolution?

Jag har tidigare skrivit om att USA importerar hela 12 miljoner fat olja om dagen. En stor del av den oljan har historiskt kommit från närmaste grannen Mexiko. Det kan därför vara intressant att titta närmare på hur oljeproduktionen har utvecklats i Mexiko de senaste åren.

Oljeproduktion Mexiko
Som ni kan se så har Mexiko haft en ganska jämn och hög produktion sedan början på 80-talet. Men de senaste 5 åren har något hänt för nu verkar även Mexiko ha nått oljetoppen. Dessutom ser det ut som om produktionen går ner nästan lika snabbt som produktionen en gång gick upp. Vad kan det bero på?

Det har en ganska enkel förklaring då Mexiko bara har en riktigt stor oljekälla kallad Cantarell. Se nedan för hur oljeproduktionen har utvecklats där de senaste åren.
 
Oljeproduktion för Cantarell
Cantarell nådde sin topp av produktionen precis samtidigt som Mexiko toppade sin oljeproduktion. Det är enkelt att förstå då Cantarell som mest producerade över 2 miljoner fat om dagen - över hälften av Mexikos totala oljeproduktion. Men sedan 2005 har produktionen fallit med hela 1,5 miljoner fat om dagen vilket har haft en förödande effekt på Mexikos totala oljeproduktion.

Mexiko exporterar nu bara ca 1 miljoner fat olja om dagen och det mesta går som jag skrev tidigare till USA. Se nedan för en graf över varifrån USA importerade det mesta av sin olja 2009.


Med tanke på att USA importerade hela 1,2 miljoner fat olja från Mexiko redan 2009 så är det rimligt att anta att Mexiko även i fortsättningen bara kommer att exportera till USA. Men då Cantarell forsätter att gå ner i produktion i samma takt kommer USA bara inom några år behöva hitta alternativa källor för minst en halv miljon fat olja om dagen.

Cantarell i Mexiko är inget ovanligt exempel på hur ett land har ett fåtal stora fält som upptäcks tidigt på grund av sin storlek men som när de väl toppat gör att oljeproduktionen aldrig kan vända uppåt igen. För även om nya mindre fält hittas så kan de aldrig täcka upp för den förlorade produktionen i jättefälten.

I takt med att Mexiko exporterar allt mindre olja så kommer det sätta press på det redan ansträngda läget i landet. Redan 2007 bröt matkravaller ut när priset på tortilla steg mycket kraftigt. Nu när priserna är på väg upp igen så försöker man manipulera priset på marknaden. Det går bra nu när man ännu har 1 miljon fat olja om dagen att exportera. Men frågan är väl vad som händer där om några år när produktionen likt Egypten är lika hög som den inhemska konsumtionen.

9 kommentarer:

 1. Vill passa på att tacka för dina väl genomarbetade inlägg. Förstår att du lägger ner en hel del jobb på research. Jag värdesätter ditt arbete mycket.

  Tack!

  SvaraRadera
 2. Här är en till som inställer sig i hyllningskören för bloggen.

  Super!

  SvaraRadera
 3. Snubblade på din blogg för ca en månad sedan och har läst den dagligen sedan dess. Tack!

  SvaraRadera
 4. Tack för en fantastisk blogg, otroligt intressanta inlägg.

  Jag hoppas verkligen att du fortsätter skriva, jag kommer i alla fall fortsätta läsa.

  Tack!

  SvaraRadera
 5. Grym blogg! Kan du snälla lägga upp en feed till kommentarerna också?

  SvaraRadera
 6. Cantrell har kollapsat på ett sätt som ingen, i sin livligaste fantasi kunde föreställa sig för några år sedan. Inte är det mycket bättre med nordsjöoljan, där "decline rates" ligger på 5-10% per år. Produktionen av konventionell råolja peakade i maj 2005 och den nivån har endast marginellt överskridits under drygt fem år?

  "This is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning."
  Churchill

  Och i Sverige når vi kulmen på en grön fördumning som går ut på att stänga av fungerande kärnkraftverk, förfula landskapet med vindkraftsmonster, och köra på etanol som driver upp livsmedelspriserna för världens fattiga....!?

  Jag är verkligen stolt över att vara svensk!

  SvaraRadera
 7. Svenskar är mästare på dubbelmoral när det gäller miljö. Klimatkompensera en flygresa som i fallet Wetterstrand,hon flyger varje vecka till Åbo för färjan tar för lång tid.

  Avlatsbrev, det är sjukt likt kyrkan förr, man kunde köpa sig fri från synd..haha Klimatalarmismen är en religion.

  Jättebra att vi har låga utsläpp i Sverige, när varorna vi köper produceras i Kina där de inte har några krav alls. Svensk granit bearbetas i Kina..

  Har helt tappat respekten för alla som kallar sig miljömedvetna i detta land. Ännu ett sätt att med hot och tvång tvinga av folk pengar.

  SvaraRadera
 8. Jag passar även jag på att tacka för en mycket bra och välformulerad blogg. Läser den varje dag..

  Slinker även in en länk till en tv-intervju med James Howard Kunstler (3 delar) där de pratar om just Mexicos snabbt minskande oljeproduktion; och peak oil i synnerhet.

  http://www.youtube.com/watch?v=rUrW76SB7xM&feature=related

  SvaraRadera
 9. Anonym 15:07, Du skriver "svensk granit bearbetas i Kina". Stämmer detta verkligen? Graniten som kommer från Kina sågas med klinga eftersom den spricker lätt, dvs den är nästan omöjlig att hugga. Den svenska graniten som är mycket dyrare kan man lätt hugga med mejsel.
  Graniten som importeras från Kina måste vara kinesisk eftersom det är en oerhörtstor kvalitetsskillnad mellan kinesisk och svensk granit.

  SvaraRadera