tisdag 15 februari 2011

Villorna svårsålda

Gårdagens viktigaste nyhet var att Hemnet ser ett rekordstort utbud av villor till försäljning. Man skriver bland annat att den genomsnittliga tiden en villa ligger ute till försäljning är längre än på mycket länge - uppemot 120 dagar i genomsnitt.

Det är en viktig nyhet eftersom det är så alla andra bostadsbubblor i världen till slut vänt nedåt. Längre försäljningstider leder till ett större utbud och när efterfrågan är svagare än normalt så är det bäddat för nedgång för bostadspriser. När väl prisnedgången har startat så kan den fortsätta under mycket lång tid eftersom köparna tjänar på att vara försiktiga och vänta.

Begärt pris för villor i Sverige 2008-2011
Jag har tidigare spekulerat i att ovilja från bankerna att låna ut till kontantinsatsen efter bolånetakets införande kommer få stor effekt på den svenska bostadsbubblans fortsatta expansion. En indikation på att så faktiskt är fallet kan vara att allt fler objekt i Sverige läggs upp till fastpris som ett sista försök att få ut vad som anses skäligt pris. Se grafen till höger över utgångsprisets utveckling för alla villor i Sverige sedan 2008.

Begärt pris för BR i Sverige 2008-2011
Som ni kan se har utgångspriset för villor stigit markant den senaste tiden - priserna är mer än 10% högre jämfört med samma period förra året. Jag har svårt att se någon annan förklaring till ökande utgågspriser än att många objekt är svårsålda och läggs ut till fastpris vilket drar upp det nationella snittet.

Hemnet skriver i samma artikel att utbudet av bostadsrätter är lägre nu jämfört med samma period förra året. Det är förvisso sant men om man kollar samma graf för bostadsrätter så blir bilden en helt annan. Utgångspriserna för bostadsrätter i Sverige har ökat mer än för villor - med hela 15% i genomsnitt. Då det är stora mängder objekt som är med i sammanställningen så det måste kunna uteslutas att det beror på något annat än att många bostadsrätter inte längre säljs till högstbjudande utan till fast pris.

Men även om många objekt nu säljs till fast pris så kommer det sannolikt ta tid innan vi ser ordentliga prisnedgångar i statistiken. Säljare kommer vara tveksamma till att sälja till vad som uppfattas som skambud och köparna har helt enkelt inte de kontanter som krävs för att köpa. Situationen lär dock inte förbättras av att Riksbanken sannolikt fortsätter med sina räntehöjningar inom kort. Framtidsutsikterna för den svenska bostadsbubblan är med andra ord inte lysande just nu.

3 kommentarer:

 1. Om nekandet av lån till handpenning är det som sänker bubblan så stämde aldrig tjatet om tillgång och efterfrågan :)

  Men kommer de som upprepat detta erkänna att de hade fel? Jag skulle inte tro det, den narcisitiska moderna svensken kan aldrig ha fel..

  SvaraRadera
 2. "Det började som en skakning på nedre däck..."

  SvaraRadera
 3. Visst läggs mycket upp till fastpris men svårsålt skulle jag väl inte vilja hålla med om. Under januari har vi flera gånger varit "utslagna" ur budgivningen redan innan mäklaren hunnit ringa. Det som ligger ute till fastpris är oftast radonkåkar och en del nybyggen där det är alltför lätt att räkna ut att byggaren vill ha priset för huset nyckelfärdigt + 3 miljoner för besväret.

  Tyvärr säger jag, ser raset som oundvikligt och skulle hellre köpa efter än före...

  SvaraRadera