torsdag 10 mars 2011

Bolån riskfritt i Sverige

Riskvikter för bostadslån i Europa
Stefan Ingves höll i början på mars ett tal inför finansutskottet. I samband med talet så lades en publikation ut där det förs en diskussion om riskerna med den stora bostadsutlåningen i Sverige.

Där kan man bland annat läsa att Sverige har den lägsta riskvikten för bostadslån i hela Europa. Riskvikten i Sverige ser ut att ligga kring 6% om man kollar grafen.

Riskvikten multipliceras med lånebeloppet för att få det belopp som bankens kapitalkrav beräknas utifrån, kapitalkravet är i sin tur 8%.

När ett bostadslån på 1 miljon skapas så blir det totala kapitalkravet för banken 1 000 000 * 0,06 * 0,08 = 4800 kr eller mindre än en halv procent. I praktiken betyder det att om banken gör större kreditförluster än en halv procent på bostadslånet så kommer det att tära på det egna kapitalet.

Samtidigt är det väldigt lockande för bankerna att ägna sig åt bostadsutlåning eftersom det blir så billigt med den låga riskvikten. Det har säkert varit en bidragande orsak till den kraftiga kreditexpansion vi sett i Sverige de senaste åren - utlåningen har varit mer eller mindre gratis för bankerna.

Riskvikten är satt så låg eftersom det historiskt sett har varit väldigt små kreditförluster på bostadslån i Sverige. Men frågan är väl om det är rimligt att basera sig på historiska data när vi upplevt en bostadsbubbla utan motstycke de senaste 15 åren?

Vad skulle hända om vi får en situation liknande den i Estland där hela 12% av alla bolån ligger i riskzonen? Den futtiga halvprocenten kommer inte räcka långt när bostäder ska säljas till det aktuella marknadsvärdet efter en bostadsbubbla - då får bankerna räkna med kreditförluster på uppemot 50% vid en försäljning.

I Sverige kommer det dock aldrig att bli några stora kreditförluster initialt för bankerna eftersom om banken gör en förlust vid försäljning så får bolånekunden ta ett blancolån på överskjutande belopp. Men eftersom det inte är lika frikostiga riskvikter för blancolån så kommer det ändå slå hårt mot bankernas lönsamhet.

6 kommentarer:

 1. Detta är ju högst relevant eftersom det är ungefär vad som hände med alla CDO vid finanskrisen. Korrelationen mellan defaultrisken för olika bolån approximerades genom historiska data - där ett stort samtidigt fall i priserna inte fanns med i data för det hade inte hänt under den utvalda perioden. (Förenklat.) Riskerna i dessa värdepapper var alltså klart underskattad. Intressant läsning: http://www.wired.com/techbiz/it/magazine/17-03/wp_quant

  Så nej, det är helt klart inte rimligt att riskvikten skall vara densamma som förut när hushållens lån relativt disponibel inkomst är på rekordnivåer.

  SvaraRadera
 2. Mycket relevant och intressant. Så kommer det också bli en bank- och finanskris när väl bostadsbubblan brister i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Ja det verkar upplagt för det....

  SvaraRadera
 4. Och man upptäcker kanske att man har kastat pengar i sjön när man köpt den här boken:
  http://www.egoforlag.se/produkt.php?visa=skit

  SvaraRadera
 5. Sjukt. Jag trodde i min enfald att Basel II krävde 40% riskvikt vid lån med säkerhet... Uppenbarligen får man ju göra nationella avvikelser bäst man vill.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker det är extremt intressant att en pessimist som jag kan visas vara en optimist när det gäller våra banker.

  Så när tycker vi det är dags för en plocka ut sina pengar från bankerna?

  SvaraRadera