tisdag 8 mars 2011

Irlands banker desperata

I den här artikeln kan vi läsa om ett nytt uppfinningsrikt sätt för Irlands insolventa banker att överleva. De planerar att dela upp sina tillgångar i två delar, en del som de ska behålla och en del de vill bli av med som ska innefatta alla tillgångar under vattnet.

Det är humor på hög nivå när det står i artikeln att det ännu är oklart vem som kommer att ta över ägarskapet av de dåliga tillgångarna. För jag skulle gissa att det blir svårt att hitta intressenter som är villiga att köpa lån som bara är värda en bråkdel av det bokförda värdet. Om det nu inte är tänkt att man likt USA ska dumpa lånen i något slags statligt företag.

Man skriver i artikeln att Irlands centralbank har planer på en omstrukturering av hela Irlands banksystem i slutet av mars. Omstrukturering betyder sannolikt att det planeras för stora avskrivningar av skulder - för det står i artikeln att det kommer att krävas godkännande från både IMF och ECB.

Med tanke på att IMF och ECB inte direkt är kända för att tillåta stora avskrivningar av lån så är chansen försvinnande liten att de ger Irland sin välsignelse. Det verkar dessutom som den nya regeringen, trots tidigare vallöften, kommer fullfölja de hårda krav på besparingar som förhandlades fram i samband med räddningspaketet.

Irlands nya koalitionsregering gick till val på att omförhandla räddningspaketet, man har bland annat lovat skuldavskrivningar och lägre räntor. Nu gör man istället inget av detta utan fortsätter samma linje som den bortröstade regeringen. Kanske Irland är nästa land att revoltera? De har vad det verkar minst lika goda skäl som länder i mellanöstern i varje fall.

Även om Irland har haft en gigantisk bostadsbubbla så är faktiskt de utländska tillgångar de irländska bankerna samlat på sig ett större problem. På Irlands centralbanks hemsida kan man ladda ner data för den samlade lånebilden för hela Irlands banksektor. Se nedan för utvecklingen sedan början på 2003 för utländska tillgångar respektive lån till hushållen.


Notera hur de utländska tillgångarna växte lika snabbt som de inhemska under hela bubblans uppbyggnad. Under bubblans topp var de utländska tillgångarna på 700 miljarder Euro att jämföras med ca 550 miljarder Euro för lån till hushållen.

De irländska bankerna var alltså inte bara sysselsatta med att hålla den irländska bubblan vid liv utan lånade även ut friskt på andra håll i världen. Känns det igen? Medan lånen till hushållen knappt minskat alls på Irland så har de utländska tillgångarna gått ner kraftigt. Det beror antagligen på att bankerna har sålt det som säljas kan under den svåra bristen på likviditet som uppstått på senare tid.

4 kommentarer:

 1. Vilken är den troligaste katalysatorn för en svensk bankkris, alt. hur länge kan bobubblan upprätthållas? I diskussioner med fundamentalistiska bolånetorskar som är övertygade om fastigheters ständiga värdeökning så kommer förr eller senare samma argument: "man har sagt att det har varit en bubbla sedan 2001, 2004, 2008, osv." Under tiden har de som stått utanför marknaden "förlorat" pengar (läs: inte skuldsatt sig).

  Tack för en magnifikt bra och viktig blogg!

  /EDK

  SvaraRadera
 2. I baltikum gjorde ju de svenska bankerna reptricket att stoppa alla dåliga lån i särskilda bolag som inte belastar bankerna direkt. Så nu är den baltiska krisen inget som det talas så mycket om längre. Kanske något motsvarande de tänker sig på Irland? Annars är det väl skattebetalarna som vanligt som ska betala.

  SvaraRadera
 3. EDK: Det kommer att vara fallande fastighetspriser som utlöser en bankkris i Sverige precis som alla andra länder med bubblor. Det blir mycket svårare att låna pengar till bostadsköp med fallande priser, i Kalifornien har det t.ex. blivit mycket vanligt med kontantköp även om man får in högre bud finansierat med kredit. Det beror på att säljaren är garanterad en kontantaffär medan det inte alltid är säkert att köparen får kredit.

  SvaraRadera
 4. @EDK
  Sen kan påpekas att vi antagligen kommer se en kraftigt fallande SEK på grund av att riksbanken kommer rida ut för att försöka rädda bankerna. Så vi småsparare kommer som vanligt få betala för bankernas dumhet.

  Förhoppningsvis ligger vi inte lika illa till som Island gjorde under sin finanskris, men vi får väl se vad som händer.

  SvaraRadera