söndag 27 mars 2011

Kredittillväxten avtar

I veckan kom ny statistik från SCB över finansmarknaden i Sverige. Där kan vi bland annat läsa att tillväxttakten i den svenska kreditbubblan avtar. Mellan januari och februari växte bostadskrediterna med 10 miljarder kronor - att jämföras med i snitt 15 miljarder per månad under 2010. Tillväxttakten på bostadskrediter är nu under 8% för första gången på över 5 år.

Kredittillväxt i Sverige
Tillväxten på blancolån fortsätter att ligga nära noll vilket betyder att bolånetaket fungerar som det var tänkt. Hushållen måste alltså lägga 15% kontant vid bostadsköp numera. Att bostadskrediterna ändå växer så pass mycket fortfarande är inte så konstigt eftersom det bara krävs att några obelånade eller nybyggda bostäder säljs till aktuellt marknadsvärde för att vi ska se en ökning av bostadskrediter.

Så länge bankerna är villiga att låna ut pengar är det alltså sannolikt att bostadskrediterna kommer att fortsätta att öka. Men när vi får se ett prisfall i Sverige så kommer också tillväxttakten att närma sig noll, för då kommer bankerna bli hårdare i sin kreditprövning. Det är en sak att belåna bostaden till 85% när priserna stiger - men när situationen är den omvända blir det inte lika lätt.

Under hösten har vissa banker framfört att man vill införa krav på amortering på bottenlån. Om man numera vill göra en kalkyl på en bostad via Hemnet så kan man inte välja amorteringsfritt bottenlån längre hos en av de största bankerna(SEB). Som lägst är amorteringstiden 30 år - om det blir vedertaget för nya bostadslån, samtidigt som räntan forsätter uppåt, så är dagens prisnivåer på bostäder snart ett minne blott.

Bankutlåning i Sverige
Om man tittar på bankernas samlade utlåning så råder det faktiskt deflation nu för första gången sedan finanskrisen. Även om nedgången är liten så är den ändå betydande i jämförelse med den kraftigt ökade utlåning vi såg innan finanskrisen.

Om den minskade utlåningen beror på det högre ränteläget eller på en osäker konjunktur är svårt att säga men om företag har svårt att låna pengar eller är ovilliga att ta nya lån så kommer det på sikt få en negativ effekt på konjunkturen.

I rapporten kan vi även notera att bankerna tar bra betalt för sin blancoutlåning numera. Den genomsnittliga räntan för ett nytt blancolån ligger nu på 7,35% - upp 1,83% sedan juli 2010. Att jämföras med räntan för det genomsnittliga bostadslånet som ökade med endast 1,2% till 3,7% under samma period. Det kan delvis vara en förklaring till den låga tillväxttakten på blancolån.

4 kommentarer:

 1. SEB ändring på Hemnet har kommit nyligen, tidigare var det bara Handelsbanken som hade amorteringen som "förval"

  SEB har även sitt bolånetak på 5 gånger årsinkomsten i hushållet, brutto.

  Min uppfattning är att det verkar som att bostadsmarknaden börjar lugna ner sig nu, har tittat på lägenheter i Stockholms innerstad sedan i oktober och tycker att marknaden blivit lugnare och budgivningarna är inte lika galna, dessutom så har jag varit med om att objekt inte blivit sålda och sedan kommit ut på marknaden igen, alt acceptpris. Värt att tillägga är att jag tittat på mindre tvåor, vilket borde vara påverkade av 15-regeln.

  SvaraRadera
 2. Ännu en superb analys (DI, SVD, mfl läs och lär)

  Den minskade utlåningen kan bero på att många med lån och andra placeringar (aktier et c.) nu börjar betala av sina lån. Förra året tyckte jag det var ok att låna på huset och satsa på aktier i år inte.

  Med andra ord kanske det finns många nytillkomna låntagare trots att det ser bra ut i kurvan.

  SvaraRadera
 3. Likt Anonym 27 mars 2011 20:21 har vi letat bostad sedan i höstas (till och från). Vi är på jakt efter villa i närförort Stockholm. Helt klart har något hänt det senaste halvåret; en del objekt får inga bud (för högt prissatta), en del objekt får "skambud" (ca 10% lägre än utgångspris) och i de fall det blir budgivning är det inte alls lika galet som i höstas.

  //TJ

  SvaraRadera
 4. Får man tro den österriska teorin om konjunkturcykeln så är det klart sämre tider att vänta när kreditkontraktionen börjar ta fart.

  Jag undrar om inte lånetaket slagit ur botten ur bostadspyramiden. D.v.s. de unga förstagångsköparna som skaffat sig en lite bostadsrätt som senare sålts för att skaffa sig en lite större lägenhet och därefter eventuellt hus. Men som sagt det är bara att vänta och se vad som händer.

  SvaraRadera