tisdag 1 mars 2011

Minskad oljeexport drabbar väst

Oroligheterna i Libyen riskerar att få långt större konsekvenser för världsekonomin än vad många anar. Visst har oljepriset ökat en hel del men hur ska de 1,6 miljoner fat olja som Libyen exporterar varje dag kunna ersättas?

Det är förvisso inte en alltför stor andel av världsproduktionen men mängden olja som exporteras är så mycket mindre. Många länder exporterar inte ett enda fat olja trots att de producerar flera miljoner fat olja om dagen.

1,6 miljoner fat om dagen är nästan 4% av nettoexporten av olja i världen - och den oljan kan bara ersättas av andra oljeexportörer. Många hoppas nu på att Saudiarabien ska öppna kranarna, men det verkar mycket tveksamt eftersom Saudiarabien rapporterade minskad export med 300 tusen fat i december.  Totalt minskade nettoexporten för OPEC med 2% samma månad.

Ökning av konsumtion av olja sedan 1998
Den förlorade exportkapaciteten av olja måste tas från någon existerande oljeimportör, men vem kommer drabbas? Vissa bedömare kanske tror att det inte blir några stora problem för länder i väst - men där har de faktiskt helt fel. I grafen till höger kan ni se hur mycket konsumtionen har ökat i olika länder sedan 1998.

Notera hur Kina har dubblerat sin oljekonsumtion på lite mer än 10 år medan den ligger på ungefär samma nivå i USA. Även länder som Indien och Kenya har ökat sin oljekonsumtion med nästan 50%. Det verkar alltså som om länder i väst i allt större utsträckning förlorar i budgivningen om den kvarvarande oljan.

För även om Kina och Indien har stora mängder fattiga invånare så finns en stor växande medelklass som kan konkurrera med USA och andra länder i väst. Det är med andra ord minst lika sannolikt att den snabba sänkningen av nettoexporten vi nu ser drabbar länder i väst som utvecklingsländer.

Kina och Indiens oljeimport
I tabellen till höger kan vi se hur Kina och Indiens andel av den totala nettoexporten av olja var på 11,3% 2005, bara 4 år senare låg den på 17,1%. Notera även hur den totala nettoexporten minskade med 3,2 miljoner fat under samma tid. I och med oroligheterna i Libyen så försvinner alltså lika mycket olja från världsmarknaden som mellan 2007 och 2009. Med tanke på hur trenden sett ut de senaste åren så är sannolikheten stor för att utvecklingsländer kommer att fortsätta att öka sin andel av oljeexporten när nu Libyen tillfälligt slutar att exportera olja.

5 kommentarer:

 1. Hur länge kommer media hålla tyst om oljekrisen? Vad får dem att inte beröra detta? Politiska order?

  Att oljan dök 2008 lär bara ha sporrat asien att köpa ännu mer..

  SvaraRadera
 2. Tror inte Olli Rehn håller med dig. https://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1801528

  Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser hans svammel...

  /Stefan

  SvaraRadera
 3. Klistrade in fel länk på förra kommentaren.
  https://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1801530

  Mvh Stefan

  SvaraRadera
 4. Problemet med Peak Oil är att det inte finns någon lösning på problemet. Därför är politiker så tysta om det. Finns ingen politiker i Världen som kan ta i Peak Oil ens med tång.

  Vi kommer aldrig att kunna ersätta oljan fullt ut, vi måste helt enkelt ställa om vårat sätt att leva. Minska energianvändandet, detta medför oundvikligen att tillväxt är omöjligt och konsekvenser därav blir ökad arbetslöshet. Allt som kommer med den är minskad välfärd och inga politiker kan ens viska om det.

  Så vi sitter helt enkelt i en rävsax och var och en får sköta sig själv. Så ser verkligheten ut, vare sig man vill eller inte.

  SvaraRadera
 5. Det är nöden som är uppfinningarnas moder, inte något annat. Och nöden är inte tillbaka ännu.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera