söndag 6 mars 2011

Oljepriset och nästa lågkonjunktur

Oljepris justerat för inflation
Jag har tidigare skrivit om att det finns vissa bedömare som anser att orsaken till lågkonjunkturen som följde efter finanskrisen i själva verket berodde på det rekordhöga oljepriset och inte krisen i sig. Hos Chart of the Day kan vi hitta grafen till höger över det inflationsjusterade priset för WTI-olja och recessioner i USA.

Det nuvarande priset på WTI-olja är ganska nära nivåerna som nåddes i början på 80-talet. Men om man tittar på priset på Brentolja, som numera är en viktigare indikator, så är priset högre nu än då.

Gemensamt för de flesta rusningar för oljan är att de har skett i samband med oroligheter i mellanöstern. De som konstruerat grafen verkar antyda att även den senaste rusningen, från 40$ fatet i slutet på lågkonjunkturen till dagens nivå, också är ett resultat av oroligheter i mellanöstern. Men stämmer det verkligen?

Förvisso har de senaste oroligheterna i Libyen resulterat i att oljan rusat fort på kort tid men det förklarar ändå inte fördubblingen av priset som inträffade långt innan oroligheterna startade. Jag tror att vi numera inte bara har oroligheter i mellanöstern att ta hänsyn till utan även att efterfrågan för första gången i världshistorien är högre än produktionskapaciteten.

I grafen finns två tidigare perioder som är kandidater till att ha orsakat lågkonjunkturer. Dels den rusning som inträffade i början på 80-talet och dels den i samband med finanskrisen. Båda gångerna ökade priset med mer än 100% på kort tid vilket kan ha varit en bidragande orsak till konjunkturnedgångarna.

Den prisstegring vi har sett på senare tid är mycket lik de två tidigare perioderna i historien. En ny lågkonjunktur har ännu inte startat men frågan är väl om det inte bara är fråga om tid? I fredags kom jobbsiffror som normalt borde ha fått fart på börsen, men istället föll indexen. Kanske har allt fler investerare insett risken med det höga oljepriset för världsekonomin?

Dessvärre är jag övertygad om att ifall aktiviteten forsätter att öka i ekonomin så kommer även oljepriset att nå nya höjder, det är då inte omöjligt att vi får se ett nytt prisrekord inom bara några månader.

Ifall det inträffar så kommer det oundvikligen leda till en ny lågkonjunktur med sjunkande efterfrågan på olja som följd. Med tanke på att inget talar för att oroligheterna i mellanöstern kommer att avta så är en ny lågkonjunktur det enda som i nuläget kan få oljepriset på fall.

4 kommentarer:

 1. I veckan sa bla Ben Bernanke samt flera högt uppsatta ekonomer inom EU, att dagens oljepris inte påverkar konjunkturen så mycket. Kan det vara ett sätt att lugna marknaden, så att panik inte uppstår? Jag ser det mer som ett tecken på att de börjar bli oroliga för det höga oljepriset.

  /Stefan

  SvaraRadera
 2. Denne Bernanke sa även 2007 att subprime inte var ett problem..

  Att folk fortfarande har förtroende för dessa lögnare?!

  SvaraRadera
 3. Kan inte oljepriset också ha något att göra med bens QE? Något som också är intressant att kika på är oljepris/guldpris det brukar kunna ge intressanta indikationer.

  Frågan är vart smäller det nånstans? Är det i kina, USA eller nåt annat land som oljepriset får stor effekt?

  SvaraRadera