söndag 20 mars 2011

Prisfall på hästar

I den här artikeln kan vi läsa att det råder prisfall på hästar i Sverige för tillfället. Den hästuppfödare som intervjuas i artikeln upplyser oss om den bistra verkligheten. 
Ulrika Näslund har fött upp hästar vid Risegårds stuteri i Offerdal i Jämtland under tjugo års tid men gör nu ett uppehåll i aveln. Hon menar att utbudet av hästar på marknaden är för stort.
– Det föds upp för många hästar. Man får inte tillbaka vad det har kostat att föda upp ponnyerna, säger hon.
Fallande priser på hästar har annars förekommit även på Irland där man numera kan få en häst för priset av en billig mobiltelefon. Kan det vara så att ett fallande pris på hästar är ett första tecken på att bostadsbubblor är på gång att brista?

Antalet hästar i Sverige har i varje fall ökat kraftigt de senaste 5 åren. I denna publikation från SCB så kan vi läsa att redan 2004 fanns det ca 328 tusen hästar i Sverige. Antalet hade ökat med över 10% till ca 363 tusen år 2010. Men mer anmärkningsvärt är att antalet platser med häst har ökat med nästan 40% till ca 78 tusen på bara 6 år.

Det verkar vara många svenskars största dröm i livet att flytta ut på landet och ha några hästar. Men varför sker det en så kraftig ökning på kort tid? Kan det vara relaterat till kreditbubblan? Att folk får låna pengar utan frågor och därmed enkelt kan uppfylla sina drömmar? För drömmarna måste väl ha funnits där även tidigare, eller har jag missat något på TV som triggat ett vilande intresse hos svensken?

De flesta hästarna finns inte oväntat i storstadsregionerna - i Stockholms län finns det t.ex. 45 000 hästar. Men flest antal hästar per capita finns kanske lite oväntat på Gotland. Där finns 180 hästar per 1000 personer - att jämföra med snittet för hela Sverige som ligger på bara 39.

Jag är inte tillräckligt insatt i hästbranschen för att förstå varför det finns så många hästar på Gotland. Kanske lämpar sig en ö särskilt väl för att ha häst? Det kanske är lättare att få tag på hästen om den får för sig att springa iväg? Vad vet jag?

Det är i varje fall lätt att dra paralleller med Irlands uppgång och fall. För om man kollar SCB;s senaste siffror för småhuspriser i Sverige så kan man se att priserna på Gotland ökade mest i hela Sverige under året - upp hela 14%. Att jämföras med snittet på 3% för hela landet. Medelpriset för ett hus på Gotland ligger nu nästan 100% högre än ett hus i Dalarna.

2 kommentarer:

  1. Jag har inga särskilda "hästkunskaper", dock upplever jag det inte som en överraskning att gotland har den största per capita hästbefolkningen. Liten permanent befolkning och stor sommarbefolkning kanske delvis är en förklaring, alltså per capita lite missvisande eftersom många sommarboende (stockholmare) har hästar på gotland. Vidare är ju Gotland traditionellt ett starkt bondelän med mkt boskapsuppfödning vilket i kombination med sommarturismens rikedom spär på hästintresset? Äsch, eller kanske inte, det är väldigt mkt hästar på gotland iaf, kalla det en kulturell orsak. Gotlands hästars samband till Gotlands huspriser saknar samband är min fumligt sammanfattade mening. Snarare tror jag det har att göra med att den svenska bostadsbubblan än inte har nåt sin topp och kanske yttrar sig i fritidshussegmentet för tillfället. Kolla Gotlands husprisstegring i förhållande till t.ex. österlens som är ett jämförbart område? Tack för en bra blogg

    SvaraRadera
  2. Cornucopia? har ju haft detta med hästar på tapeten ett par gånger... Absolut är det fallande priset på hästar ett tecken på att bubblan håller på att spricka. Dessvärre är svenskar smarta, till skillnad från de irlänska hästägarna, och säljer innan det är för sent. Med hästen ur stallet kan svenska hästgårdsägare upprätthålla smågårdsbubblan i något år eller två till.

    SvaraRadera