torsdag 28 april 2011

Exportstopp för bränsle i Ryssland

Det går fort när ett land får brist på bränsle för efter att jag skrev om bristen på drivmedel igår så har nu Ryssland infört exportstopp på högoktanigt bränsle. Det verkar nämligen som om bristen är betydligt mer allvarlig än man kan tro.

I den här artikeln kan vi läsa om att exporten av oljeprodukter låg på 3 miljoner ton de första fyra månaderna 2011, att jämföras med 3 miljoner ton för hela 2010. Det har lett till att bussar inte längre kan köra på grund av brist på bränsle. Och nu börjar man oroa sig över hur jordbruket ska kunna bruka sina jordar utan bränsle.

Frågan är väl hur stor påverkan det ryska exportstoppet får på bränslepriser i övriga världen? Det är naturligtvis svårt att avgöra men Sverige exporterar faktiskt mer bensin och diesel än vad vi importerar. Och då råoljeexporten inte påverkas så kommer det i varje fall inte leda till brist på bränsle i Sverige.

Ryssland är annars den största källan för Sveriges råoljeimport - ungefär en tredjedel av all råolja kom från Ryssland år 2009. Så när Ryssland bestämmer sig för att införa exportstopp på råolja kommer det slå hårt mot Sverige.

Jag skriver när för det är enligt mig bara en fråga om tid innan Ryssland inför exportstopp på råolja för att kunna tillgodose den egna befolkningen. För inte så länge sedan införde Ryssland exportstopp på vete på grund av den brist som uppstod efter ett dåligt skördeår.

Det är oklart om Ryssland kommer fortsätta med sina priskontroller på bränsle och samtidigt behålla exportstoppet. För det betyder att tillverkarna av bränsle subventionerar den ryska befolkningen.

Jag förutsätter att det är privata företag med vinstintresse som producerar bränslet så risken är att de istället minskar produktionen och exporterar mer råolja eller alternativt säljer bränslet på den svarta marknaden.

För att komma runt det problemet kan Ryssland tvingas subventionera bränslet precis som man gör i många andra oljeproducerande länder. Den nuvarande lösningen med samtidiga priskontroller och exportstopp är dömd att misslyckas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar