måndag 23 maj 2011

Antalet varsel på låga nivåer

Arbetsförmedlingen rapporterar varje vecka statistik över antalet öppet arbetslösa i Sverige. Det är dock en ganska ointressant siffra som en ledande indikator för konjunkturen. Men de publicerar även statistik över antalet varsel i Sverige vilket är en betydligt bättre konjunkturindikator. Den statistiken rapporteras dock endast månadsvis, se nedan för en graf över utvecklingen av antalet varsel per månad sedan början av 1992 till april 2011.

Antal varsel per månad i Sverige 1992-2011
Som ni kan se så finns det två distinkta toppar i grafen - dels den under Sveriges alldeles egna finanskris i början på 90-talet med 500% styrränta och dels toppen under finanskrisen 2008. Men vi kan även skönja en mindre topp i efterdyningarna av terrorattackerna 2001.

Intressant att se är att när antalet varsel började stick iväg uppåt hösten 2008 så gick det väldigt snabbt - från en lägsta nivå på kring 2000 i månaden i juli till nästan 20 000 i oktober. Återhämtningen var sedan ganska långsam, det dröjde faktiskt ända in i mitten på 2010 innan antalet varsel återigen var på samma nivåer som rådde innan finanskrisen.

Med tanke på att förändringar av antalet varsel sker så snabbt så är det svårt att dra några slutsatser om den svenska konjunkturen för tillfället. Antalet varsel i april är förvisso lägre än motsvarande månad 2010 men nivåerna nu är ändå högre än bottennoteringen augusti 2010. Och dessutom var antalet varsel svagt sjunkande under hela våren 2010 för att istället vara svagt stigande för tillfället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar