fredag 20 maj 2011

Bostadsbubblan i Spanien

Precis som de flesta länder under 00-talet så hade Spanien sin egen lilla bostadsbubbla. Med tanke på att byggsektorn i Spanien just nu visar stora svagheter så kan det vara intressant att se hur bostadsbubblan utvecklats i Spanien genom åren jämfört med andra länder i Europa.

Jag lyckades bara hitta data för huspriser på denna sida, men med tanke på att jag innan detta inlägg inte visste att huspriser heter "precios de la vivienda" på spanska så får väl följande graf ändå ses som en bedrift. I grafen kan vi se utvecklingen för det nominella kvadratmeterpriset för hus i Spanien sedan mitten av 80-talet.

Huspriser i Spanien
Som ni kan se så toppade priserna i Spanien i början av 2008 efter att ha ökat dramatiskt sedan slutet av 90-talet - bostadsbubblan i Spanien är fullt jämförbar med bostadsbubblan på Irland. Prisfallet i Spanien har sedan toppen varit måttligt men det var det också initialt på Irland som toppade tidigare(i slutet på 2006).

Precis som på Irland så byggdes det även för mycket nya bostäder i Spanien. Läs t.ex. denna artikel från NYT om hur det finns hela förorter till Madrid med hundratals hus som står helt tomma och förfaller.

Det måttliga prisfallet sedan toppen kan vara en förklaring till att Spanien ännu inte är i samma besvärliga läge som Irland. Men som ni kan se är det bara en fråga om tid innan även Spaniens banker får problem med sina säkerheter. Prisfallet i Spanien ligger just nu på över 10% på nationell nivå och trenden är fortsatt fallande.

Det som triggade krisen på Irland var när bankerna inte längre kunde använda de mindre värda bostäderna som säkerhet för att låna pengar av andra banker och ECB. Det skapade hål i bankernas balansräkningar vilket löstes genom att staten fick gå in med direkta kapitalinjektioner för att rädda de insolventa bankerna.

Spanien är just nu elefanten i rummet som är för stor för att räddas. Det vet alla även om många politiker inte vill erkänna problematiken. På Irland startade den verkliga krisen när huspriserna hade fallit med ca 20%.

Men med tanke på att raset startade senare i Spanien så är det sannolikt inte långt kvar förrän även Spaniens banker drabbas av samma problematik. Men frågan är väl hur man räddar en elefant?

6 kommentarer:

 1. "Men frågan är väl hur man räddar en elefant?"

  - Man skjuter den.

  SvaraRadera
 2. Kvantitativt, din fråga om hur räddar man en elefant är alldeles för avslöjande. Kanske kan "Cirkus ECB" gripa in och låta elefanten visas upp för de andra småelefanterna runt om i Europa- Tror allt mer på N Foss förutsägelser att när Spanien kollapsar då kollapsar Euron och de som har möjlighet flyr till dollarn. Ur askan i elden. Och mkt bonus blir det placerarna!

  SvaraRadera
 3. Martin: Ja, det ser inte ljust ut för euron. Läste att det är rekordhögt stöd för att återinföra d-marken i Tyskland. Kanske är det det största hotet mot euron - att Tyskland går ur valutaunionen. Då finns det väldigt liten anledning att fortsätta samarbetet.

  SvaraRadera
 4. Du har rätt, här sätts solidariteten på prov, men det måste självklart finns en gräns för Tysklands välvilja. Tror aldrig Tyskland ställer upp på Spanien. Där går gränsen! Släpp Grekland fritt återinför drachmern låt dem devalvera sin gamla valuta och få börja om!

  SvaraRadera
 5. Jag följer regelbundet prisutvecklingen på bostäder i Spanien eftersom jag har en bostad där sedan nästan 10 år.
  Priserna toppade 2006, sedan stagnation ett par år, därefter successivt fall på ca 30 % till 2010.
  priserna fortsätter att falla långsamt men säkert och många tror att vi inom ett par år kommer tillbaka till priser som gällde i slutet av 90-talet.
  Detta följer utvecklingen i USA.

  SvaraRadera
 6. De privata hushållens skuldsättning uppgår till 90% av BNP, och är i en sjunkande trend.
  De privata finansiella tillgångar har dessutom ökat med 3,4% det senaste kvartalet (minskad skuldsättning - ökat sparande).
  OBS! Detta är nyheter från Spanien - ett land i djup bostadskrasch.
  Jämför motsvarande med Sverige - kan det verka som om svenska hushållen ligger sämre till?
  Eller vad tror ni?

  SvaraRadera