onsdag 25 maj 2011

Det grekiska dramat närmar sig slutet

Det börjar bokstavligt talat hetta till nu i Grekland, i den här artikeln kan vi läsa om ECB;s syn på den grekiska krisen. Kortfattat kan man summera artikeln med att ECB ställer sig på IMF;s sida och tycker att den enda vägen framåt är mer omfattande åtstramningar och försäljning av statlig egendom.

ECB anser att en nedskrivning av skulder vore en katastrof eftersom det skulle leda till att Greklands banker blir insolventa vilket skulle förvärra det ekonomiska läget i landet.

Men frågan är väl om situationen kan bli så mycket värre än vad den redan är i Grekland? Och det är väl dessutom så att även ECB sitter på en hel del grekiska statsobligationer, varför de knappast kan räknas som oberoende bedömare.

Det som håller Grekland, ECB och europeiska banker flytande för tillfället är att ECB sänkt kraven på säkerhet till att även inkludera grekiska statsobligationer. Normalt accepterar bara ECB säkerheter med kreditbetyg A, men under skuldkrisen har nivån sänkts till BBB.

Men när nu Grekland fick sitt kreditbetyg sänkt ytterligare till B+ så har man fått frångå även de extraordinära reglerna. Nu säger ECB istället att eftersom Grekland samarbetar med IMF så är grekisk statsskuld ekvivalent med ett kreditbetyg på BBB.

Enligt bedömare sitter europeiska storbanker med totalt 100 miljarder euro i grekiska statsobligationer, merparten, 50 miljarder euro, sitter grekiska banker på, men annars är det ganska jämnt utspritt över kontinenten.

Problemet för bankerna är att statsobligationer har en riskvikt nära noll(eller lika med noll) -  dvs det finns inga reserver för kreditförluster. Bankerna har köpt upp statsobligationer istället för sitta på kontanter som inte ger någon ränta - även om statsobligationerna i detta fall råkade komma från ett land känd för osäkra statsfinanser.

Om det blir nedskrivningar av Greklands statsobligationer så behöver i princip alla drabbade banker, inklusive ECB, nytt kapital för att överleva.

Banker som sitter med grekiska statsobligationer hoppas kunna rida ut stormen genom att helt enkelt vänta ut sitt innehav - de är därmed i varje fall garanterade det nominella värdet av obligationerna. Problemet är bara att när den dagen kommer måste Grekland låna upp nya pengar för att betala innehavarna.

I praktiken är Grekland redan nu utestängt från privat finansiering, de korta räntorna är t.ex. prissatta för en statsbankrutt inom 2 år. Det betyder att ECB och europeiska storbanker egentligen räknar med är att det kommer ett till räddningspaket, där de europeiska skattebetalarna får betala notan.

Men frågan är väl om det är en lösning att hoppas på - ens på lång sikt, allt fler länder börjar nu dra tillbaka sitt stöd för det ursprungliga räddningspaketet samtidigt som kritiska röster mot mer stöd börjar få allt mer gehör inom unionen.

Nej, om jag får gissa så lämnar Grekland valutaunionen inom kort, och då har varken ECB eller IMF något att säga till om längre. Visst de får svårt att låna pengar men det kommer i varje fall inte bli svårare än vad det redan är. Grekland har gått i statsbankrutt åtskilliga gånger de senaste hundra åren, inget talar för att en misslyckad valutaunion kommer att hindra dem denna gång.

6 kommentarer:

 1. Skulle vara intressant att iaf i efterhand höra vad de som gjorde räddningsplanerna tänkte/trodde/hoppades med Grekland? Trodde de på att det skulle gå att fixa skulder, med mera skulder eller visste de redan att det skulle bli så här? fan vet....

  SvaraRadera
 2. Ja, det skulle vara intressant att veta även om jag personligen är övertygad om att de flesta politiker trodde att krisen var löst i och med räddningspaketet. Men det går inte lösa insolvens med mera lån, vilket vi nu börjar se bevis på...

  SvaraRadera
 3. Faller Grekland faller Portugal och Irland.Faller Portugal får spanska banker problem => Spanien får problem (och Euron i ännu högre grad).Faller Irland får Engelska banker problem.Vart ska detta sluta?För egen del har jag tagit ut pengar från min bank och betalat av på lånet istället.Även om den norska staten (Norge bor jag i) har en insättningsgaranti på 2 MNOK så litar jag inte på systemet, tyvärr.

  SvaraRadera
 4. Ja det låter klokt att betala av på skulderna i detta läge. Annars tror jag kontanter(speciellt NOK) kan klara sig bra jämfört med mycket annat om skuldkrisen eskalerar.

  SvaraRadera
 5. Norge går bra just nu ja men vänta 5 år till. Då börjar underlev. investeringarna falla (rekordinvesteringar på nästan ofattbara 150 miljarder NOK och ändå hade Norge en depletion rate på nästan 10% i 2010). Och tills dess har nog oljeförmögenheten till stora delar urholkats pga fallande värden utomlands.

  Men jag håller med om Norge för närvarande är mer säkert än Sverige.

  SvaraRadera
 6. Jo utan tvekan har Norge problem vilket jag skrivit några inlägg om, men deras problem ligger längre fram än för de flesta andra länder.

  SvaraRadera