torsdag 12 maj 2011

Industriproduktionen svag i EU

Idag släppte Eurostat ny statistik för industriproduktionen i Europa. För euroländerna så föll indexet med 0,2 medan det föll med 0,3 i hela EU-27(där även Norge ingår). Inga dramatiska siffror men ändå oroväckande att industriproduktionen sjunker när Europa behöver tillväxt för att klara skuldkrisen.

Även i Sverige föll industriproduktionen med 0,1 i mars efter en riktigt stark februari då den låg på plus 3,1, men Sverige är ändå bäst i klassen bland sina grannländer. Norge föll till exempel med 1,5 i mars medan Danmark föll med hela 1,7.

Då Eurostat publicerar statistik ett år tillbaka så kan det vara intressant att titta på hur utvecklingen sett ut historiskt i Europa och bland våra grannländer. Se nedan för en graf över utvecklingen sedan mars 2010.

Industriproduktion i Europa

Vi kan se hur Sverige har ökat industriproduktionen betydligt starkare än EU-27 snittet. Men i jämförelse med våra grannländer så är det mycket stor skillnad.

Både Norge och Danmark har varit i fallande trend under hela perioden. Finland har förvisso inte tappat så mycket men har de senaste månaderna uppvisat försämrade siffror. Man kan ju undra varför övriga nordiska länder inte visar upp bättre siffror, har de inte tillräckligt mycket tiger i sig kanske?

Danmark har ju haft en minikrasch på bostadsmarknaden så det kan ju vara förståeligt att de visar upp svagare siffror men vad har Norge för ursäkt egentligen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar