tisdag 10 maj 2011

Microsoft köper Skype

Idag fick vi bekräftelse på att de rykten som cirkulerat att Microsoft tänker köpa Skype var sanna. Det blev dock en rekorddyr affär på hela 50 miljarder. Ganska mycket med tanke på att Skype såldes för bara ca 30 miljarder 2005 till eBay. Men då ingick inte hela bolaget utan vissa delar av tekniken licencerades ut. Nu har av allt att döma Microsoft köpt hela bolaget.

Man kan ju undra vad som ligger bakom att Microsoft väljer att lägga så mycket pengar på teknik som man redan besitter? Det har ju gått att ringa via Microsoft Messenger sedan flera år tillbaka. Jag tror det har att göra med Microsofts satsning på den mobila marknaden. Skype finns numera till både Android och Apple iOS och är ett billigt alternativ till att ringa via normal operatörstaxa.

Det är så billigt att många operatörer blockerar Skype och annan IP-telefoni - så även i Sverige. Anledningen till att det blockeras är enkel - en av operatörernas största intäktskälla är fortfarande traditionell samtalstrafik. Om Skype släpps fritt i nätet finns det inget som hindrar kunderna att teckna bara dataabonnemang och använda Skype för att ringa.

I och med att nästa generations mobiltelefoni(LTE) lanseras i allt fler länder så kommer den utvecklingen bli allt mer attraktiv. Med dagens standard är en hastighet på upp till 150 mbit i sekunden ingen omöjlighet. Det är högre hastighet än vad de flesta har på sitt fasta bredband hemma.

Så även om kanske Skype och annan IP-telefoni får lite sämre kvalité med dagens 3G så kommer nästa generations mobiltelefoni göra att upplevelsen blir minst lika bra som att sitta och Skypa hemma vid datorn. Det finns då inte längre något skäl att betala dyra pengar för att ringa via operatören.

Det är bara en fråga om tid innan det dyker upp operatörer som tillåter IP-telefoni i nätet. Och det är kanske där som Microsofts plan kommer in i bilden. De kan då släppa en helhetslösning med en fast månadsavgift för att via Windows Phone och Skype kunna sköta all din mobila kommunikation.

Microsoft kommer sannolikt inte själva att agera operatör utan de kan köpa in sig i ett befintligt nät som virtuell operatör vilket förekommer redan idag. Det hade man förvisso kunnat göra även utan att köpa bolaget men Microsoft får genom förvärvet ett starkt varumärke för sin marknadsföring och en stor grupp potentiella användare som kan lockas över till Windows Phone.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar