måndag 30 maj 2011

Reallönerna sjunker

Idag kom SCB med ny statistik för lönerna i Sverige, för arbetare i privat sektor ökade lönerna på ett år med 2,1% medan de ökade med bara 1,7% för tjänstemän i privat sektor. Med tanke på att inflationen börjar ticka uppåt kan det vara intressant att titta på hur det står till med reallöneutvecklingen i Sverige.

Reallöneutveckling för tjänstemän i privat sektor
Se ovan för utvecklingen av inflationen(KPI) och löneutvecklingen för tjänstemän i privat sektor från januari 2009 till mars 2011. Som ni kan se så sjunker för tillfället reallönerna för tjänstemän i privat sektor, situationen ser något bättre ut för arbetare men även där är reallönerna sjunkande.

Just nu så ökar dessutom inflationen; i april var KPI 3,3%, att jämföras med den sista mätpunkten i diagrammet där KPI ligger på 2,9%. Vi kan alltså förvänta oss att reallönerna fortsätter att försämras. Frågan är väl hur det kommer att påverka den svenska konjunkturen om utvecklingen håller i sig?

Det säger sig självt att det blir mindre över till konsumtion om reallönerna är sjunkande. Nu innehåller förvisso KPI även boendekostnader som påverkas av Riksbankens räntehöjningar, men å andra sidan underskattar sannolikt KPI effekterna av stigande mat och energipriser.

Man kan ju även fråga sig varför lönerna ökar så svagt när Sverige uppvisar rekordtillväxt? Borde det inte finnas utrymme för högre löneökningar när BNP ökar med 6,4%? Just nu är löneökningarna för tjänstemän lägre än de var under krisåret 2009.

8 kommentarer:

 1. när du skriver "reallöner" menar du då inkomst efter skatt? Det verkar som om siffrorna i SCB är löner före skatt. Är det då verkligen reallöner man ska kalla det?

  SvaraRadera
 2. Ja, reallönen är löneökningen justerat för inflation, om inflationen är högre än löneökningen så sjunker den reala lönen, dvs köpkraften minskar trots en nominell löneökning.

  SvaraRadera
 3. Fast det vore egentligen mer intressant att titta på reallönerna efter skatteeffekter, som Åsa antyder. Det är ju i slutändan hur mycket man har i plånboken som är det viktiga.

  SvaraRadera
 4. Ja, det kan vara intressant, desvärre tror jag inte SCB publicerar statistik över nettolönernas utveckling...

  SvaraRadera
 5. Det skulle även vara intressant att se hur reallönerna, helst netto, gått sedan ca 1970. Då räckte det oftare med att en arbetade i hushållet. På den tiden var Schweizerfranken och Svenska kronan lika värda om jag minns rätt.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Intressant graf. Kan det röra sig om ett sorts analogt "Peak money". Dvs att mängden tillgängliga pengar är beroende i ett land (i detta fall Sverige) är beroende av hur mycket totalt penningvärde landet har plus hur mycket man kan låna från utlandet. Om det inte går bra utomlands (tex Eurokrisen) så kan inte lönerna eller annat för den delen som härrör till inkomst öka, utan då sjunker dessa realt, medan sk commodities går upp i pris.

  I övrigt borde det väl finnas lönegrupper i samhället vars reala lön stiger över inflationen.Jurister, ingenjörer tex.

  SvaraRadera
 8. Ja, det är intressant teori. Peak Money blir ju en direkt följd av Peak Energy eftersom samhället kommer att producera mindre och därmed blir mängden belåningsbara tillgångar mindre vilket leder till mindre krediter(och pengar)....

  Det är möjligt att det finns grupper som klarat sig bättre men de som du nämner ska finnas med i grafen eftersom de är tjänstemän i privat sektor. Jag tror dessvärre att tjänstemän i privat sektor klarat sig sämre än tjänstemän i offentlig sektor....

  SvaraRadera