måndag 9 maj 2011

Rekordexport för Tyskland

Skuldkrisens Europa blir allt mer bisarr. Häromdagen meddelande ECB att räntan lämnas oförändrad på 1,25%. Samtidigt kan vi idag läsa att Tysklands ekonomi går allt bättre - det rapporteras om den högsta exporten någonsin. Det är väl inte orimligt att anta att det till stor del är en konsekvens av den låga räntan och den försvagade euron.

Tyskland skulle behöva ha en betydligt högre styrränta än vad som nu är fallet. En rekordstark ekonomi riskerar på sikt överhettas och driva på inflationen. Och mycket riktigt kan vi även läsa idag att det råder stor brist på arbetskraft i Tyskland - det finns just nu över 1 miljon lediga tjänster. Det kommer med säkerhet driva upp lönerna och inflationen i Tyskland.

Samtidigt blir ekonomin allt sämre i länder som Grekland som får se statslåneräntorna öka för varje dag som går. Men det är av akademiskt intresse - i praktiken lånar inga privata investerare längre pengar till Grekland utan de är beroende av konstgjord andning från andra euroländer via ECB.

Det har på senaste tiden fluktuerat rykten om att Grekland kommer att lämna eurosamarbetet - rykten som gång på gång dementeras från högsta ort. Men troligtvis vore det den bästa lösningen för Grekland och andra liknande länder. Det går inte att lösa insolvens med mera lån - det gör bara problemet värre på sikt.

Men eurosamarbetet är i högre grad ett politiskt projekt än vad det är ett ekonomiskt. Och som vi alla vet så är allt möjligt inom politiken. Att redan nu kasta in handduken skulle innebära stora prestigeförluster för politiker som varit med och format EU de senaste 10 åren.

Politiker utan verklighetsförankring byts dock ut med jämna mellanrum och det är väl det enda som på sikt kan leda till en kursändring från den bisarra situation som nu råder. Vårt grannland Finland ser ut att vara först på tur i och med att Sannfinnländarna blev tredje största riksdagsparti i det senaste valet 2011.

Sannfinnländarna kallas av vissa för ett populistiskt parti - och det må så vara - men de verkar utan tvekan ha en klarsynt syn på den europeiska skuldkrisen. Och de får dessutom väldigt stor uppmärksamhet för att vara tredje största partiet i Europas periferi. Nu har man till och med fått en artikel publicerad i Wall Street Journal som är väl värd att läsa.

Vi får hoppas att Sannfinnländarna med sitt initiativ på allvar kan förändra europeisk ekonomisk politik och få andra mer etablerade partier att ta bladet från munnen. För dagens situation med en handfull insolventa stater som hålls under armarna av kollektivet är dömd att misslyckas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar