lördag 28 maj 2011

Svenska banker får betala allt högre räntor

Den här artikeln är intressant eftersom den tar upp en aspekt på den svenska kreditbubblan som det talas tyst om. Svenska banker får nu betala högre ränta på sina obligationer än flera stora svenska företag. Det gör att det blir lönsammare för storföretagen att ge ut egna obligationer än att finansieras av de svenska storbankerna.

I ett exempel från artikeln så har tydligen SCA just nu en halv procents lägre ränta på ett femårigt lån jämfört med SEB. Marknaden tror alltså att det är högre risk att de svenska storbankerna får problem med betalningarna än svenska industriföretag och kräver därmed en högre ränta.

Det är egentligen inget konstigt eftersom det svenska banksystemet är tätt sammankopplat med det europeiska. Så även om de svenska bankerna kanske inte själva sitter med grekiska statsobligationer så kan någon bank på kontinenten de har lånat pengar till mycket väl sitta på skräplån.

Då svenska banker får betala allt högre räntor på sina obligationer så borde det betyda att efterfrågan på obligationer minskar. Om vi kollar i SCB;s månatliga finansmarknadstatistik så verkar det stämma, se nedan för en graf över det totala värdet på utestående obligationer hos svenska banker.
Värdet på obligationer utgivna av svenska banker
Som ni kan se så ökade utlåningen stadigt ända fram till finanskrisen då den föll en del för att sedan stabiliseras kring 1100 miljarder. Men i samband med krisen i Grekland så föll utlåningen återigen, men den här gången minskade den mer än vid finanskrisen.

Troligtvis ökade misstänksamheten mot det europeiska banksystemet i samband med krisen i Grekland, vilket ledde till att efterfrågan på obligationer utgivna av svenska banker minskade.

Om trenden håller i sig med minskad utlåning till företag så finns det risk för att lönsamheten försämras för de svenska bankerna. I förlängningen kan det leda till att bankerna måste höja marginalerna på utlåningen till hushållen som inte har något alternativ än att låna av bankerna.

1 kommentar:

  1. Självklart har hushållen alternativ, dom kan låta bli att låna vilket blir effekten om bankerna höjer sina marginaler för mycket, redan att ta ut dom förhöjda kostnaderna kan uppfattas som så dyrt att kunderna väljer att låta bli att låna.

    Ganska många köper ju vitvaror på avbetalning istället för att använda den egna bufferten för att ha kvar bufferten ifall taket skulle blåsa av eller dylikt. Men stiger spreaden mellan in och utlåning allt för mycket väljer nog dessa att öka upp bufferten så att den kan ta t.ex. kostanden för ett nytt kylskåp.

    SvaraRadera