torsdag 26 maj 2011

Tigern tappar farten

Samtidigt som Reinfeldt är och frotterar sig i Tyskland i tigerekonomins namn kan vi läsa att svensken passat på att öka det privata skuldberget med över 12 miljarder under april månad. Kanske är det tack vare de nya lånen som svenska politiker får möjlighet att prata om det svenska undret inför en hänförd publik?

Om vi tittar i detaljerna i SCB;s månatliga rapport över finansmarknaden kan vi hitta några intressanta detaljer. För det första så ökade skulderna mer i april än i mars då ökningstakten låg på 10 miljarder, och för det andra kan vi se att blancoutlåningen börjar ta fart till hushållen efter att stått stilla sedan december. I april ökade blancolånen till hushållen med ca 2 miljarder - semesterresan på kreditkortet kanske?

Det är faktiskt ingen ovanlig säsongsvariation att ökningstakten på kredittillväxten blir lite högre inför sommaren och julen. Se nedan för en graf över den totala skulden till hushållen och tillväxttakten över 3 månader mellan 2002 och april 2011.


Kredittillväxt i Sverige 2002-2011

Som ni kan se har mönstret med högre ökningstakt under perioder av året upprepat sig under alla år sedan 2002 förutom under lågkonjunkturen i slutet på 2008. Men vi kan även se att det finns en annan trend nu i lånetillväxten - nivåerna är stadigt sjunkande.

I mars var ökningstakten över 3 månader nere på rekordlåga 1,1% vilket inte hänt en enda gång sedan början av statistiken. Om de toppar vi ser i grafen har gått till konsumtion i form av semesterresor, bilar och julklappar kan man ju undra vad som händer med den svenska tillväxten när trenden nu är fallande och det ser ut som om topparna är betydligt lägre än under kreditguldruschen 2002-2008.

Hushållen har ökat den totala skulden från lite över 1000 miljarder i början på 2002 till dagens nivå på över 2500 miljarder. Att tro att inte det har haft en enorm betydelse för den starka svenska tillväxten är att stoppa huvudet i sanden, i genomsnitt har hushållen lånat upp 166 miljarder per år för att hålla tigern igång.

Reinfeldt får passa på att sola sig i glansen medan tid är, för när det vänder ner och det går upp för investerare att svenska folket har belånat 80% av BNP så kanske det inte blir lika lätt att få en plats i talarstolen. Men det kanske dyker upp evenemang längre fram i stil med "Så socialiserade vi bankernas kreditförluster".

1 kommentar:

  1. Blancolånen borde ju rimligen öka p.g.a. husköp (inga toplån du vet). Och aktivitetn är ju som högst nu på våren.

    SvaraRadera