fredag 6 maj 2011

Utbudet av villor ökar

Igår kom Fastighetsbyrån med ett pressmeddelande om att du nu får ge 7,7 miljoner för ett standardhus i Djursholm, exakt samma hus kostar bara 360 tusen på Sveriges just nu billigaste ort - Älgarås. Är det verkligen värt pengarna att betala 7,3 miljoner mer för villan i Djursholm?

Ja, tydligen för även om 7,3 miljoner kan tyckas dyrt för en tomt(för det är väl det man betalar för) så kan vi inte se några tecken på att villaförsäljningen försvagas i Stockholm - utbudet på Hemnet är just nu helt normalt för årstiden enligt Hemnet;s statistik.

Om man tittar på antalet objekt ute till försäljning i hela landet kan vi dock se en tydlig ökning av antalet objekt. Se nedan för en graf över antalet hus ute till försäljning de senaste åren.

Det har skett en markant ökning av antalet objekt till salu de senaste månaderna. Just nu är det ca 20% fler villor till salu jämfört med året innan. Men även under 2010 var det generellt ett högre antal objekt till salu jämfört med 2009. Intressant att se är att utbudet blev större än 2009 först under våren 2010 när förslaget om bolånetak började diskuteras.

Troligtvis är det just bolånetaket som är orsaken till att vi ser en så stor ökning av antalet objekt jämfört med 2009. För då flera småhustillverkare har problem med försäljningen så är det inte konstigt om även försäljningen av befintliga hus påverkas. För i realiteten är det ganska små skillnader i pris på ett nytt och begagnat hus - speciellt i de hetare områdena.

På lite sikt kan det ökade utbudet av hus få drastiska konsekvenser för den svenska bostadsbubblan. För bakom varje försäljning av hus döljer sig en historia och det kan finnas en hel del hus som till slut måste säljas till ett lägre pris. Det finns ju ett amerikanskt mäklartalesätt "There's nothing price won't fix". Det gäller i högsta grad i dagens Sverige för det är just ett lägre pris som skulle behövas för att få fart på försäljningen.

En familj som tidigare lånade 95% via SBAB kunde köpa en villa för 3 miljoner med endast 150 tusen i kontantinsats. Samma kontantinsats köper idag ett hus för bara 1 miljon - en minskning av kreditvärdigheten med 67%. Lägg där till ett stigande ränteläge så är det inte svårt att förstå varför vi ser en ökande mängd osålda villor.

Det är som sagt stora regionala skillnader i Sverige. Igår kunde vi läsa om hur Cornucopia förutspådde att Skåne kan vara den region som ligger först i kön inför den stundande bostadskraschen. Om man kollar Hemnet;s statistik så finns det stöd för den tesen. Utbudet i Skåne ligger just nu 7% procentenheter högre än för Sverige som helhet.

Att det är just Skåne som drabbas hårdast beror sannolikt på att där har inte bara den kreditsvaga gruppen försvunnit från marknaden, utan även många tyskar och danskar har försvunnit som en konsekvens av den stärkta kronan.

2 kommentarer:

  1. Angående Skåne skulle jag vilja kontra med att Malmöregionen faktiskt stod pall när det krashade på andra sidan sundet, sen har Malmö en stor inflyttning och både företag och människor talar om Malmö i termer som "det är där allt händer".

    Inte för att åvan på något sätt förhindrar en krash, men det kan definitivt mildra.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är sant men är å andra sidan inget unikt. Kanada som inte ens har något vatten mellan sig och bostadsbubblans moderland - USA - har inte heller kraschat än.

    Prova gärna att spela Crack Shack Or Mansion

    SvaraRadera