fredag 17 juni 2011

Är den andra gröna vågen här?

Ett bra argument för höga bostadspriser i storstäder har varit den höga inflyttningen från övriga landet. Byggandet har inte hållit jämna steg med efterfrågan vilket lett till budgivningar som skickat bostadspriserna allt högre.

I början på 80-talet tog den så kallade gröna vågen slut och det blev plötsligt mer inne att bo i storstäder - för det var ju där allt hände. Den gröna vågen var annars en ganska utdragen historia - den pågick i 20 år med start i början på 60-talet. Under den tiden föll befolkningen i Stockholm med 150 000 invånare.

Som ni kan se i grafen nedan så minskade även befolkningen i våra andra storstäder - men trenden startade senare och var inte lika stor där.

Befolkningsutveckling i Sveriges storstäder

Befolkningen i Stockholm är förvisso högre nu än i början på 60-talet men det tog nästan 40 år innan tappet från den gröna vågen var återhämtat. Då trenden inte var lika stark i Göteborg och Malmö så tog det bara ca 20 år där.

Nu kanske några säger att en ny grön våg är otänkbar, för nu kommer alla storstäder växa för alltid. Men det är farligt att ta en trend och extrapolera den för all framtid. I den här undersökningen från Sifo som försvann ganska fort i nyhetsflödet kan vi läsa om att en attitydförändring är på gång hos den yngre befolkningen i Sverige.

På frågan "Kan du tänka dig att flytta till landsbygden?" svarade 49% av männen och 42% av kvinnorna jakande på frågan. Men bland unga kvinnor var det hela 70% som svarade att de kan tänka sig att flytta ut på landsbygden. Vad är det då som lockar på landet? I det här reportaget från SVT kan vi läsa om att det är sunda åsikter om att vara självförsörjande som är drivande.

Det är bra att ungdomar har den inställningen inför den energikris som väntar. Att vara självförsörjande när vi närmar oss slutet på överflödssamhället är antagligen en av de bättre investeringar man kan göra för tillfället.

6 kommentarer:

 1. För många innebär "bo på landet" att man vill "bo nära naturen" och tar bilen in till stan för att jobba, handla eller utnyttja annan service.

  SvaraRadera
 2. Nu satte jag morronkaffet i halsen. Stockholms befolkning har allstå ökat med ~50000 personer sedan början av 60-talet (var tvungen att dubbelkolla siffrorna och de verkar stämma). Jag har en känsla av att antalet bostäder i stockholm på 60-talet var betydligt färre än vad som finns idag.
  Det känns som om detta går stick i stäv med min och andra stockholmares uppfattning om en bostadsbrist.

  /Naiv Stockholmare

  PS. Tack för en bra blogg med tänkvärda artiklar.

  SvaraRadera
 3. Siffrorna för Stockholm blir missvisande eftersom du bara inkluderar Stockholms stad. Mer relevant vore tätortsomårdet Stockholm inkl kranskommuner. Den stora befolkningsökningen i Stockholmsområdet sedan 1960 har ju framförallt skett utanför Stockholms stads gränser.

  SvaraRadera
 4. Tycker inte det är missvisande att jämföra befolkningen på 60-talet med läget just nu för samma område. Men det är sant att den största befolkningsökningen skett i kranskommuner, om man hade inkluderat dem så hade återhämtningen från den gröna vågen varit snabbare. Poängen med inlägget var dock inte att diskutera befolkningsutvecklingen i stort utan effekterna av gröna vågen - och då duger avgränsningen Stockholms stad utmärkt.

  SvaraRadera
 5. Vore riktigt intressant om du också kunde hitta antal bostäder (och ev bostadsyta) i stockholm.
  Om antalet bostäder ökat kan det tyda på att det antingen står tomma lägenheter alternativt att vi bor färre per bostad mot tidigare varför dessa inte räcker till.

  Båda dessa parametrar kan ändras snabbt vid behov.

  /Martin

  SvaraRadera
 6. "Skulle du kunna tänka dig" är väldigt långt ifrån "skulle du vilja".

  Skulle du kunna tänka dig att köra en Volvo 140 till jobbet... Dom flesta svarar nog "ja" men föredrar en nyare bil med bättre komfort som ACC, centrallås, bekväma stolar, säkerhets bälte, airbag osv. osv.
  Framförallt bland dom som inte behöver köra sina barn.

  Men vist skapas det bara jobb så.. T.ex. ett IT-företag skulle ju kunna skapa en liten by med affärer osv. samt erbjuda att bostäder och mat ingick i lönen..

  Och ifall det skulle stämma att folk vill flytta ut på landet så skulle det ju bara innebära att dom blir fosiltorskar vilket inte heller är helt lämpligt.

  SvaraRadera