tisdag 28 juni 2011

Bankerna faller i Danmark

Igår kunde vi läsa att Fjordbank Mors inte längre kan uppfylla lagstadgade kapitaltäckningsregler och blir därmed andra danska bank att gå under i år. För några månader sedan gick Amagerbanken omkull som också var en relativt liten bank. Men effekterna av den konkursen är sannolikt vad som lett till att även Fjordbank Mors fått kasta in handduken.

När Amagerbanken gick under så sänkte Moody;s kreditbetyget för flera stora danska banker. Det har sannolikt lett till att det blivit svårare för danska banker att få utländsk finansiering. Och även utlåningen mellan banker i Danmark har sannolikt försämrats då misstänksamheten ökat; vem sitter på Svarte-Petter?

Som en konsekvens av Amagerbankens avveckling och det sänkta kreditbetyget så startade vad som i Danmark kallas Bankpakke 3 . Tanken var att när nästa bank går under så skulle privata investerare få ta smällen och inte staten som annars varit vanligt runt om i Europa.

Det är ett bra initiativ av danskarna men frågan är väl vad som händer om någon av de större danska bankerna går under? Det går naturligtvis bra när småbanker som Fjordbank Mors eller Amagerbanken går under, då är det bara fråga om några miljarder. Men om någon  av de större går under så kommer det vara frågan om hundratals miljarder.

Att det står flera banker på tur att gå under är det ingen som tvekar inför. Enligt denna danska artikel anser några ekonomer att så många som tio danska banker riskerar att gå under inom ett år. Om det inträffar så riskerar naturligtvis staten ändå att drabbas även om man varit förutseende med privata räddningspaket.

Vad var det då som orsakade Fjordbank Mors problem? Med tanke på den danska briserade bostadsbubblan är det ju lätt att misstänka att det är fallande priser på bostäder som är orsaken. Jag har tidigare tagit upp här på bloggen att Danmarks bostadspriser toppade för flera år sedan och det ser nu ut som om prisfallet tagit ny fart igen.

Enligt denna artikel var det dock inte fallande bostadspriser som var problemet för Fjordbank Mors. Istället verkar den stora boven i dramat ha varit misslyckade vindkraftsprojekt och investeringar i köpcentrum. Men det betyder inte att fallande bostadspriser inte är ett problem för de danska bankerna. Om någon av de större bankerna går under så kommer det sannolikt bero på just fallande bostadspriser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar