torsdag 16 juni 2011

Instabila bostadspriser

Igår kunde vi läsa om hur Mäklarstatistik kommenterade sin egen tvivelaktiga statistik med att säga att priserna är på en "stabil nivå med små förändringar".

För att se om uttalandet stämmer kan vi ta en titt på Stockholm eftersom det är där de flesta försäljningar sker - vi får med andra ord ett mer tillförlitligt medelvärde.

För hela Stockholms län föll priserna med 2% över 3 månader - inte så farligt med tanke på att priserna fortfarande ligger på plus 6% över ett år. Men om det är en ny trend som startat, vilket allt talar för, så blir förändringen -8% på ett år.

Med tanke på att medelpriset för en bostadsrätt i Stockholm är hela 2,2 miljoner så skulle det betyda att någon som köpte på toppen förlorar nästan 200 tusen på ett år. Det leder till att de som köpt med 10% kontantinsats hamnar farligt nära det pantsatta värdet och riskerar obehagliga samtal från banken.

Det är för övrigt inte förvånande att det är just bostadsrätter som faller först och inte villor. Det stämmer med de observationer jag tidigare gjort på bloggen om bostadsbubblan i Danmark, där föll också bostadsrätter(ofta ägarlägenheter i Danmark) betydligt tidigare. Dessutom var det procentuella fallet betydligt högre än för villor.

Om vi tittar lite mer i detalj på Stockholms län så kan vi se en del intressanta trender. Det ser ut som om ju längre ut från centrala Stockholm vi kommer ju högre är prisfallet över tre månader. Nynäshamn ligger t.ex. -20% på tre månader och Salem ligger på -14%.

Nu är det betydligt färre försäljningar i dessa kommuner och därmed ett osäkrare medelvärde men tendensen är tydlig: prisfallet i Stockholms län beror till stor del på rejäla prisfall i ytterförorter.

Jag tror dessvärre att det är mycket stor risk för att priset på bostadsrätter i förorter till Stockholm riskerar att falla mest procentuellt vid denna nedgång(däremot inte nödvändigtvis i absoluta tal). Ofta ligger priserna högre i ytterförorter till Stockholm än vad de gör i centrala lägen i medelstora svenska städer.

2 kommentarer:

  1. "Oattraktiva" objekt blir svårsålda först. Långt bort, renoveringsbehov osv. Det här blir intressant.

    SvaraRadera
  2. Ja eller så är de mer benägna att sälja eftersom förlusten inte blir lika stor. Inte lika kul att gå ner 20% i pris om man gett 60 tusen kvm i innerstan.

    SvaraRadera