tisdag 14 juni 2011

Kronan säkrare än schweizerfrancen?

Den här artikeln från Bloomberg är intressant för den visar på hur Sverige och den svenska kronan uppfattas av marknaden. Tydligen anses Sverige nu vara en mer säker hamn än schweizerfrancen eftersom om skuldkrisen eskalerar så kommer svensk ekonomi att gå bättre än många andra ekonomier i Europa - inklusive den schweiziska.

Sverige har förvisso en relativt låg statsskuld jämfört med många andra länder, men vad många investerare glömmer är att den svenska privata skuldbördan är högre än någonsin. Och det beror naturligtvis på bostadsbubblan då svenskar budat upp bostäder med lånande pengar.

Price-to-income ratio för olika länder
I IMF;s studie av den schweiziska ekonomin så kan man hitta grafen till  vänster över hushållens inkomster kontra priserna på bostäder.

Som ni kan se har Schweiz till skillnad från Sverige minskat kvoten mellan pris på bostäder och hushållens inkomster - eng. "price-to-income ratio".

Sverige kvalificerar sig till en toppplacering som stark tvåa efter Norge. I Sverige har kvoten försämrats med 60 procentenheter sedan 90-talet - högre än många länder som nu har enorma problem med briserade bostadsbubblor.

När det går upp för utländska investerare att det ändå är en rätt stor skillnad mellan den privata skuldbördan i Sverige och Schweiz så kommer ytterligare räntehöjningar av Riksbanken inte längre hjälpa för att stärka kronkursen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar