lördag 11 juni 2011

Ofrivilliga hyresvärdar

Med tanke på att utbudet av villor till försäljning är rekordhögt just nu måste det finnas en och annan som sitter i klistret och vill sälja till varje pris. Ett alternativ till att sälja är ju att hyra ut sin bostad och hoppas på bättre tider, det har varit ett vanligt förfarande i USA där många före detta husägare av ekonomiska skäl blivit hyresvärdar.

Man har hoppats på att priserna ska vända upp igen och då kasta ut eventuella hyresgästar och lösa in lånen på fastigheten. Som vi nu vet var det inte en lysande plan eftersom priserna på bostäder fortfarande faller 3 år efter bubblans topp. Det hade alltså varit en betydligt bättre affär att sälja bostaden för vad som då betrakades som ett skambud eftersom priserna är ännu lägre idag.

Dessutom är det ovanligt att husägare kan få ut tillräckligt mycket i hyra för att täcka de löpande kostnaderna på huset. Med underhåll, vatten, uppvärmning, soptömning, fastighetsskatt och bolånekostnader inräknat är det nog inte ovanligt att kostnaden börjar närma sig 20 000 i månaden för en villa med full belåning.

För att se hur situationen ser ut i Sverige just nu kollade jag lite snabbt på Blocket hur många villor som finns tillgängliga för uthyrning. Det ser ut att finnas strax under 1000 villor upplagda vilket inte säger så mycket, det kan mycket väl vara en helt normal nivå för säsongen.

Men vid en närmare undersökning är det inte svårt att hitta objekt där det uttryckligen står i beskrivningen att villan ska säljas och att hyresgästen inte får besittningsrätt. Med andra ord betyder det att hyresvärden kan slänga ut hyresgästen med 3 månaders varsel.

Och då de flesta villorna storstadsområdena ligger kring 20 000 och över i hyra i månaden så är jag tveksam till att de får så många intressenter på sina annonser. Visst kostnaden kanske ligger på 20 000 för hyresvärden men vem flyttar in till ett boende som kan liknas andrahand med en så hög hyra?

När som helst kan hyresgästen bli utslängd på gatan - inte så troligt att de som kan betala 20 000+ för sitt boende är beredd på de villkoren. För att få ens några intressenter så behöver de antagligen halvera hyran med resultatet att hyresvärden går minst 10 000 back varje månad.

Även om några hyresvärdar kanske får napp så tror jag som sagt att det är dödfödd strategi att försöka vänta ut en bostadsbubbla när den precis börjat brista. Det är bättre att sätta ett pris nu som gör att bostaden blir såld - för ingen vet hur lång resan neråt blir. Med lärdom från andra länder så talar det mesta för att det kan bli en mycket lång väntan.

2 kommentarer:

  1. Samtidigt kan det lika gärna vara en bra strategi att lite is i magen. Det visade sig ju med all tydlighet vid nedgången omkring hösten 2008 som visade sig vara av tillfällig karaktär.

    SvaraRadera
  2. Ja, men frågan är väl om endast en räntesänkning skulle rädda situationen idag? Tror att det stora hindret för många att köpa hus idag är högre krav på kontantinsats som inte fanns då.

    SvaraRadera